ACTUALITATE 29 mai 2016

Gospodăriile din Întorsura Buzăului sunt în pericol

de Iulia Drăghici - Taraș | 1955 vizualizări

Zeci de victime animale au căzut pradă ursului, care dă atacuri în gospodării din toată zona oraşului

De mai bine de două săptămâni, o parte din locuitorii orașului Întorsura Buzăului trăiesc cu frică. Gospodăriile le sunt amenințate de unul sau mai mulţi urși care au făcut deja zeci de victime printre animalele de la fermele din toată zona oraşului. În cursul zilei de vineri, autorităţile au obţinut o autorizare de la Ministerul Mediului pentru a împuşca animalul care a făcut ravagii chiar şi la case din zona centrală a Întorsurii Buzăului.

Ursul care ameninţă liniştea întorsurenilor nu a iertat niciun animal domestic ce i-a ieşit în cale, fie că vorbim despre oi, porci sau găini. „A intrat în grădină în ţarcul de oi şi mi-a omorât şapte oi. Suntem siguri că a fost urs pentru că a ieşit cineva când a auzit gălăgie şi a dat peste el. Dacă nu mergea, ne omora toate oile. După ce a fugit de la noi, s-a dus pe strada Campingului, unde am auzit că a omorât alte animale. Ciobanul în vârful muntelui nu are astfel de pagube, iar eu păţesc aşa ceva, în mijlocul oraşului. Eu cred că e un urs adus de undeva, obişnuit cu gospodăriile. E un criminal. Până nu omoară tot, nu se lasă!”, ne-a spus unul dintre păgubiţi.

Ciprian Bobeş, proprietarul casei din strada Campingului, ne-a spus că a văzut pagubele doar dimineaţa. „Eu nu am auzit nimic. Vecinii spun că au auzit gălăgie noaptea, în jurul orelor 12 – 1. Un porc mai e încă în viaţă, dar e sfâşiat, şi pe celălalt l-a luat cu el. A mai omorât şi două găini. Chiar dacă nu l-a văzut nimeni, se văd şi acum urmele de ghiare. Nu ştim de unde a apărut. Am înţeles că săptămâna trecută a fost prin Floroaia şi a atacat şi pe acolo. Ne e frică. Sper că în casă nu o să intre. Oricum, să te gândeşti că poţi să dai nas în nas cu el, nu e plăcut”.

Vecinii lui Ciprian Bobeş spun că nu au dat mare importanţă gălăgiei din cauza câinilor comunitari care îşi fac nestingheriţi veacul prin zona respectivă. „Am auzit zarvă, dar aşa e în fiecare seară din cauza zecilor de câini care umblă pe aici. De asta nu s-a sesizat nimeni. Copilul meu a ieşit afară, cu o bâtă, dar nu a văzut nimic, în schimb auzea porcii. Am auzit de la ciobanii care sunt cu oile la păscut pe păşuni, că au văzut că în pădure au fost lăsaţi vreo 12 pui de urs, aici, în zona asta a Buzaielor”, a spus o femeie care locuieşte pe strada Campingului.

„La noi a venit în urmă cu două săptămâni şi ceva, aproape trei, şi ne-a rănit cinci oi. Sunt revoltată de faptul că pe toată perioada aceasta de două săptămâni şi ceva, ursul şi-a văzut de treabă şi a atacat, în fiecare noapte, câte o gospodărie, iar în fiecare gospodărie a făcut pagube. Faptul că a avansat de la noi, de pe strada Pârâului, până pe strada Campingului, aproape spre centrul oraşului, deja mie mi se pare foarte mult. Am auzit discuţii cum că ar putea fi mai mulţi urşi. De asemenea, am auzit, nu ştiu dacă este adevărat sau nu, că s-ar fi adus câţiva urşi din zona Braşovului şi ar fi fost eliberaţi în zona Predeluţului. Cert este că pe zi ce trece se produc tot mai multe stricăciuni. Probabil că este doar o chestiune de timp, dacă nu se iau măsuri, până când o să facă şi victime umane. Atunci nu ştiu dacă lumea o să fie atât de pasivă, ca până acum”, ne-a spus Anca Todor, o altă păgubită.

Nicuşor Boricean, un cioban din Întorsura Buzăului, ne-a spus, din experienţa sa, că urşii care nu sunt obişnuiţi cu oamenii şi cu gălăgia nu ies din pădure. „Eu sunt de peste 30 de ani cioban şi niciodată nu am avut pagube din cauza ursului. Văd şi câte trei patru urşi într-o săptămână, dar aşa ceva încă nu am văzut. Cert este că ursul din pădure, care nu e obişnuit cu oamenii, fuge la cel mai mic zgomot. Nu îmi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva în mijlocul oraşului. Eu cred că ăsta nu e urs de pădure. Cred că e adus de undeva”, ne-a spus Nicuşor Boricean.

„Nu ne mai simţim în siguranţă!”

Fie că este vorba despre unul sau despre mai mulţi urşi, cert este faptul că panica începe să se instaureze. Oamenilor a început să le fie frică pentru vieţile lor.

„Eu fac 60 de ani, dar aşa ceva nu am pomenit în zona noastră. Vă daţi seama că lumea e panicată şi pe bună dreptate. Ceva trebuie făcut! Pădurarul care a venit sâmbătă aici ne-a arătat poze din zona Floroaia cu urmele ghiarei de urs pe uşa de la intrarea unei case. Ce se întâmpla dacă deschidea uşa şi intra peste oameni în casă? Această situaţie trebuie luată foarte în serios. De data asta au fost omorâte doar animale, dar data viitoare ar putea fi chiar viaţa noastră şi a copiilor noştri în pericol. Un urs, dacă mai e şi turbat şi dacă o mai avea şi pui şi nu are ce să le dea să mănânce, asta face: atacă!”, a spus o femeie.

„Acum două săptămâni, când am avut această problemă cu ursul, am fost la Primărie şi am făcut sesizare. Atunci am prezentat şi nişte poze cu animalele spintecate. Nu se punea problema că e vorba despre o glumă. Nu e lucru de joacă! După cum văd, ursul acesta are tot mai mult curaj şi avansează, merge tot mai departe de pădure şi probabil că deja are o dependenţă de sânge şi de carne crudă. Mi-e frică să nu iasă şi ziua. Nu ne mai simţim în siguranţă!”, a mai precizat Anca Todor, femeia din strada Pârâului a cărei gospodărie a fost atacată de urs.

Poziţia autorităţilor

Chiar dacă s-a lăsat aşteptată mai bine de două săptămâni, autorităţile au obţinut o autorizaţie de a împuşca ursul.

„S-a făcut o solicitare către Ministerul Mediului pentru recoltarea acelui exemplar de urs. Vineri s-a obţinut autorizaţia. Am înţeles că este foarte periculos. Problema este că ursul se tot mută, are o arie de acţiune foarte mare, şi este greu de prins, însă cei autorizaţi fac pândă şi urmează să îl anihileze. Sperăm că va fi prins cât de curând”, ne-a declarat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Radu Neculai, viceprimarul cu atribuţii de primar din Întorsura Buzăului, ne-a spus sâmbătă că autorităţile de la Mediu au fost la faţa locului. „Am discutat cu paznicul de vânătoare din zonă şi s-a obţinut o aprobare ca să îl împuşte. Situaţia de azi noapte nu era de prevăzut, dar ştiu că se iau măsuri pentru lichidarea ursului. Nu ştiu cât timp va dura, dar probabil că vânătorii se vor mobiliza imediat şi vor face o acţiune. Nu ştim dacă e vorba despre un urs sau mai mulţi. Sunt semne că au fost în mai multe locuri: Floroaia Mare, pe Aviatorului, pe strada Pârâului, iar azi noapte a fost aproape de stadionul oraşului, pe strada Campingului. Vânătorii spun că aceştia sunt nişte urşi care au fost aduşi în fondul de vânătoare de la Dobârlău. Probabil că s-au răspândit. Nu se ştie exact de unde vin. În orice caz, am înţeles că este o ursoaică şi după descrierile unor ciobani care au văzut, s-ar părea că are şi doi pui. Nu putem să spunem că e unul singur sau sunt mai mulţi”, ne-a spus Radu Neculai.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.