ACTUALITATE 25 mai 2016

Maria Alina Mărgulescu: „Iubesc foarte mult zona unde am copilărit”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1827 vizualizări

Interviu cu designerul Maria Alina Mărgulescu, originară din Întorsura Buzăului

Că succesul nu este definit de zona unde ne naştem, ci de implicarea proprie, asta ştiam deja. Că judeţul Covasna are o mulţime de valori, este, de asemenea, un fapt pe care cu toţii îl cunoaştem. Ceea ce probabil puţini ştim este că printre exemplele de succes care şi-au pornit viaţa din zona judeţului nostru se numără şi designerul de modă Maria Alina Mărgulescu. Chiar dacă aici nu se aud chiar aşa de multe lucruri despre aceasta, putem să vă spunem că în ultima perioadă ea s-a remarcat mai ales datorită faptului că Alteța Sa Regală, Principesa Maria a României, fiica cea mică a Regelui Mihai, i-a acordat un vot de încredere atunci când a decis ca la petrecerea regală din grădina Castelului Peleş, organizată în luna mai, să poarte o ţinută formată dintr-o rochie din mătase albastru quarts şi palton din borangic, semnată de designerul cu origini covăsnene. Şi când spun origini covăsnene spun că s-a născut la Întorsura Buzăului şi că este absolventă a Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe. Despre viaţa ei, despre stil şi modă, despre creaţiile sale şi despre legătura cu Casa Regală a României aflăm mai multe din interviul care urmează.

– Ce ar trebui să ştie covăsnenii despre designerul Maria Alina Mărgulescu?

– Sunt un designer vestimentar având o formație artistică începută sub îndrumarea pictorului Marian Popica din Întorsura Buzăului și continuată la Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe, unde am fost bursieră a Centrului Cultural „Andrei Şaguna”.

– Ştim că eşti de loc din Întorsura Buzăului şi că ai absolvit Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe. Mai mult, eşti absolventă de UNARTE Bucureşti, ai studiat la Academia de Arte Brera din Milano şi ai expus lucrări în galerii renumite din Milano şi Pavia. Ce sfat le-ai oferi tinerelor din zona judeţului Covasna, care se simt descurajate de oportunităţile pe care acest spaţiu le oferă pentru dezvoltarea lor?

– Cu motive de descurajare ne întâlnim la tot pasul, m-am confruntat şi eu cu multe momente de criză în care mă întrebam dacă merită să continui. Important pentru tineri este să creadă în ei şi să fie perseverenţi. Arta, cum spunea Caragiale, este un accident care ţi se întâmplă de la naştere şi nu mai poţi scăpa de el. Mi s-a confirmat în timp că lucrurile făcute cu multă implicare sufletească şi muncă aduc rezultate surprinzător de bune.

– Cum ţi-a definit existenţa faptul că ai copilărit în Întorsura Buzăului, acest mic orăşel din judeţul Covasna?

– Iubesc foarte mult locurile unde am copilărit, s-a creat o legătură fundamentală cu natura şi cu oamenii din acea zonă.

– Dacă te gândeşti la Întorsura Buzăului, care sunt primele lucruri care îţi trec prin minte?

– Îmi vin în minte câteva persoane importante care şi-au pus amprenta foarte frumos asupra mea: doamna Teodora Aioanei, profesoara de limba română, şi domnul Marian Popica, pictorul la atelierul căruia am pictat prima icoană în ulei, la vârsta de 11 ani.

– Ce pasiuni aveai în copilărie?

– Încă de mică mi-a plăcut să desenez şi mi-am dat seama că este un mod de a înţelege lumea. Mai târziu am descoperit înclinaţia spre modă.

– În viziunea ta, ce înseamnă succesul?

– O îmbinare armonioasă între familie şi profesie, bineînţeles familia fiind baza pe care poţi construi tot ce doreşti.

– Care crezi că este reţeta succesului tău?

– Pentru că nu am avut tocmai o copilărie uşoară, am învăţat să ocolesc falsele valori. Am pus pe primul loc munca şi am făcut sacrificii pentru a nu face rabat de la calitate. Aceste repere mi le-a transmis mama mea care m-a susţinut şi m-a încurajat la fiecare pas.

– Cum ai descoperit pasiunea pentru modă?

– Pasiunea pentru modă nu a venit instantaneu, ci mult mai interesant, ca o urmare a unui demers artistic diversificat: pictură, iconografie, frescă, grafică publicitară, fotografie de modă şi în final designul vestimentar, pe care inevitabil îl practic ca sinteză a acestor preocupări precedente.

– Ce înseamnă, după părerea ta, să fii o femeie cu stil?

– Stilul nu se rezumă la haine. O femeie cu stil, în viziunea mea, este o femeie manierată, cultivată, cu dorinţa de a-şi pune în valoare aceste calităţi prin vestimentaţie.

– Cum ai descrie în câteva cuvinte stilul tău?

– Elegant, dar nu rigid, confortabil, deschis la diverse influenţe cu rol de accent: accesorii orientale, asiatice, retro.

– Ce te inspiră?

– Vă pot spune ce m-a inspirat în colecţiile deja realizate şi pentru care am făcut o adevărată pasiune: armura secolului XIX şi costumul tradiţional românesc.

– Din documentarea mea, am văzut că ai lansat două colecţii de haine: Măiastra şi Borangic. Descrie-ne puţin colecţiile tale.

– Colecţia „Borangic” este un discurs despre geometrii şi materialităţi, în acelaşi timp tradiţionale şi moderne. Aceasta este integral realizată din mătase naturală ţesută la război, de către unicul ţesător de borangic din România, Cristina Niculescu. Cristina creşte viermii de mătase, extrage firul şi ţese la războaie tradiţionale faimosul borangic, cu care se îmbrăcau bunicile noastre în zilele de sărbătoare. Proiectul Borangic a fost iniţiat de Fundaţia Archaeus din Timişoara.

Colecţia „Măiastra” are două elemente de la care s-a dezvoltat: costumul popular din Oltenia şi puterea de abstractizare a formei tradiţionale întâlnită în opera lui Constantin Brâncuşi. Am folosit mătase naturală, voal de mătase, in şi bumbac ţesut la război.

– Cărui tip de cliente te adresezi? Pe ce fel de personalitate feminină crezi că se potrivesc cel mai bine creaţiile tale?

– Doamne cu studii superioare care apreciază la un produs artistic şi valoarea culturală, nu numai valoarea comercială.

– Plănuieşti să vii şi spre zona Covasnei cu creaţiile tale?

– Intenţionez să mă îndrept cu creaţiile mele oriunde acest demers artistic este apreciat.

– Dacă ai avea de realizat o ţinută care să reprezinte femeia din zona Buzaielor, ce materiale ai folosi, ce elemente ai include, ce culori şi cum ar arăta această ţinută?

– Nu aş prelua în mod obligatoriu materiale şi motive decorative, ci m-aş concentra să integrez în noua ţinută ideea de confluenţă culturală dintre Ardeal şi zona Buzăului.

– Care sunt etapele de lucru pe care un designer le urmează atunci când realizează o colecţie?

– Primul pas constă într-o documentare cât mai serioasă. Acestei etape îi acord cât mai mult timp, citesc cărţi, vizionez filme de referinţă, îmi fac un „mood board” al colecţiei.

În a doua etapă desenez până ajung la formele care exprimă cât mai bine conceptul. Urmează achiziţionarea de ţesături, realizarea prototipului şi apoi croiala propriu-zisă în atelier.

– Unde putem să găsim colecţiile tale şi ce preţuri au piesele vestimentare create de tine?

– Colecţiile sunt disponibile în atelierul din Bucureşti, Str. Turda, nr. 114, bl. 35, sc. A, apt. 6, Sector 1, şi în magazinul online www.shop-mam.com, email: sales@shop-mam.com sau a.margulescu@gmail.com, telefon: 0784709990.

Colecţia „Borangic” este linia de lux cu preţuri mai mari, deoarece conţine un grad de manufactură ridicat, sunt realizate din mătase naturală, ţesută la război, iar unele piese deţin aplicaţii manuale din piele colorată. Preţurile încep de la 800 de lei şi ajung până la 4000 de lei. Acestea variază în funcţie de tipul de borangic folosit. Borangicul ţesut stil maramă este folosit pentru rochii de mireasă, rochii pentru domnişoare de onoare şi rochii pentru cununia civilă. Pentru paltoane şi cape este extraordinar borangicul cu lână.

În colecţia „Măiastra” preţurile variază de la 300 de lei până la 1800 de lei. Folosesc cu precădere ţesături naturale.

– Ce înseamnă pentru tine colaborarea cu Casa Regală a României?Casa Regala

– Colaborare mea cu Casa Regală este în primul rând un contact direct cu o parte din istoria valoroasă a României: regalitate, modernitate, identitate. Apreciez enorm faptul că aceste valori, în pofida conjuncturilor istorice, şi-au păstrat continuitatea până astăzi, iar eu îmi percep colaborarea cu Casa Regală în acest context.

Din istoria regalităţii am simţit că am o afinitate cu ceea ce a a însemnat Regina Maria în raport cu identitatea şi tradiţiile româneşti şi nu întâmplător simt că valorile dragi ei se regăsesc şi în cele de astăzi, atât de nobil continuate de membrii Casei Regale.

 

– Ce planuri de viitor are designerul Maria Alina Mărgulescu?

– Îmi doresc să dezvolt atelierul de creaţie fără să compromit valoarea artistică şi familia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.