ACTUALITATE 14 iunie 2016

13 absolvenți la cursul de antrenori Licența C al AJF Covasna

de Sever Ioan Miu | 1134 vizualizări

O nouă promoție, a patra, a absolvit cursul de instructor Licența C UEFA, organizat de Comisia Tehnică a Asociației Județene de Fotbal (AJF) Covasna. În total,  13 persoane din 19, câte au participat la examenele teoretic și practic, au absolvit cursul. Ceilalți șase pot susţine examenele în luna august a acestui an.

Un examen filmat

În total, 20 de persoane s-au înscris la curs, dar unul dintre cursanți a fost exmatriculat din cauza absențelor, o tristă premieră în istoria cursurilor de licența C a AJF Covasna. „Am început în luna martie cu examenul de admitere la curs, apoi am continuat săptămână de săptămână cu o materie bine aleasă. Cursanții au învățat, printre altele, despre selecția copiilor, teoria antrenorului sportiv, psihologia sportului, codul de etică al antrenorului, etapele de dezvoltare ale jucătorilor de fotbal, ciclul săptămânal, lunar și anual al echipei, despre tehnică și tactică. Orele au fost interactive, am discutat fiecare problemă pe larg. Am ţinut lecţii deschise la Ozun pe stadionul Szentpali Geza, mulţumesc pe această cale domnului Bodo Csaba, finanţatorului acestui club care ne-a pus la dispoziţie baza cu toate dotările sale”, se arată în comunicatul semnat de președintele Comisiei Tehnice a AJF, Mihail Lazăr. Potrivit aceluiași material de presă, „înainte de examenul teoretic, cei 19 noi antrenori au luat parte la un examen practic. Fiecare absolvent a tras un cartonaș pe care avea o sarcină de efectuat. De exemplu, a trebuit să pregătească portarul, conducerea unei părți a antrenamentului, sau să conducă o sesiune de încălzire (...). Examenul s-a desfăşurat la un nivel destul de înalt, fiind primul examen de licenţa C UEFA organizat în ţară care a fost filmat, atât la proba practică cât şi cea teoretică”.

De ce instructor licența C?

La examenul teoretic, o întrebare facultativă, care nu a fost punctată, a vizat motivația de a fi antrenor. „Doresc să devin instructor sportiv, să pot să împărtășesc copiilor pentru început din experiența și lucrurile învățate”, a scris portarul Sepsi OSK, Adrian Rusandu, unul dintre absolvenții cursului. „Am observat că la grupele de vârstă, între 7-11 ani, se fac multe greșeli în antrenamente, insistându-se pe câștigarea trofeelor în loc să se pună bazele pentru un viitor fotbalist”, a scris un alt absolvent al cursului, Roman Ovidiu, tehnician FC Râșnov la grupele de copii.

„Antrenorul este un om care în activitatea sa lucrează cu materialul uman la vârstele formării acestuia, atât din punct de vedere sportiv cât și al performanței, cât mai ales educațional, al personalității lui, al formării lui, sub toate aspectele. De aceea, antrenorul trebuie să fie tehnician, pedagog, organizator, conducător, cercetător”, ne-a declarat Mihail Lazăr.

Potrivit comunicatului semnat de Lazăr, „trebuie să ne aliniem recomandărilor UEFA şi FIFA pentru asigurarea unui cadru calificat la fiecare echipă, inclusiv de la nivelul ligii a V-a, motiv pentru care AJF Covasna, prin Comisia Tehnică, a continuat să organizeze cursuri de formare a instructorilor sportivi. Sunt cursuri pentru obţinerea licenţei C UEFA frecventate în general de foşti fotbalişti, constând din 30 de ore teoretice şi 30 de practică, urmate de examen. Cu licenţa C poţi antrena echipe inclusiv la nivelul ligii a patra. Ulterior, pot face pasul spre obţinerea licenţei B”.

Teme articol: antrenori licenta ajf covasna
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.