LIFESTYLE 14 iunie 2016

Chips-urile şi lacul de unghii... îţi pot ţine calculatorul în siguranţă

de Covasna Media | 626 vizualizări

Specialistul în securitate informatică Tomi Tuominen de la F-Secure are câteva sfaturi pentru cei care vor să se asigure că nimeni nu se atinge de computerul lor.

Chips-urile şi oja sunt două dintre obiectele care te pot ajuta să-ţi ţii calculatorul în siguranţă. Expertul în securitate cibernetică Tomi Tuominen de la compania finlandeză F-Secure mai trece pe listă un prosop agăţat de clanţa uşii şi utilitarele care memorează parolele în locul tău. Toate acestea sunt trucuri pe care el şi colegii lui le folo­sesc pentru a se proteja de cei care vor să le atace conturile online şi calculatoarele, scrie yoda.ro.

Tomi Tuominen călătoreşte adesea la conferinţele de securitate cibernetică ce au loc în lumea întreagă. El spune că evită să-şi lase laptopul nesupravegheat, în camera de hotel. Când, totuşi, nu are încotro, îl închide, desface o pungă de chips-uri, şi răstoarnă conţinutul ei deasupra calculatorului, apoi face o poză. În felul acesta, dacă cineva va încerca să-i deschidă laptopul, nu va mai putea ordona chips-urile la fel pe carcasă, iar expertul îşi va da seama că cineva a intrat în camera lui şi i-a desfăcut calculatorul. În loc de chipsuri poţi folosi şi un mănunchi de cabluri, de asemenea dificil de aşezat în acelaşi fel de cineva care deschide calculatorul.

Şi oja te poate ajuta să-ţi ţii datele în siguranţă. Poţi să o aplici peste şuruburile de la calculator, pentru că va crea forme imposibil de replicat şi vei şti dacă cineva îţi deschide calculatorul. Oja poate fi utilizată şi pentru a lipi cu ajutorul ei bucăţi de hârtie peste porturile USB de la laptop. Dacă o persoană va vrea să desfacă hârtiuţele pentru a lega un stick USB la calculatorul tău, îţi vei da seama.

Cercetătorul de la F-Secure recomandă folosirea unei aplicaţii, Escape the Wolf Photo Trap (http://escapethewolf.com/photo-trap-app/), care îţi permite să compari două fotografii asemănătoare suprapunându-le.

Uneori, cei care intră în camerele de hotel ale cercetătorilor pentru a afla ce investighează, se folo­sesc de dispozitive pe care le introduc prin partea de jos a uşii, cu care agaţă mânerul, pe interior. Tomi Tuominen de la F-Secure atârna un prosop de clanţă pentru că astfel de tehnici să poată fi împiedicate.

Toate aceste sfaturi sunt menite să îi împiedice pe atacatori să preia controlul fizic asupra calculatorului tău. Însă nu trebuie neglijate nici regulile clasice, acelea de a folosi parole lungi, de a instala doar aplicaţiile cu adevărat necesare, de a utiliza autentificarea în doi paşi ori de câte ori e posibil, de a recurge la programe de tip Password Manager pentru a reţine parolele în locul tău, şi de a nu folosi aceeaşi parolă la mai multe conturi.

Finlandezul Tomi Tuominen mai recomandă să ne criptăm dispozitivele şi să folosim aplicaţia de mesagerie Signal în loc de WhatsApp sau de Telegram.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.