ACTUALITATE 20 iunie 2016

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a renunţat la contractul cu BERD, în urma neregulilor sesizate de DNA şi Curtea de Conturi

de Agerpres | 978 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe, întrunit vineri în ultima şedinţă din actuala legislatură, a aprobat închiderea contractului de finanţare încheiat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în urmă cu aproape şase ani, decizia survenind pe fondul unor nereguli sesizate de Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Consilierul local Debreczeni László a declarat că BERD a acceptat să închidă linia de finanţare fără penalizările aferente prevăzute în contract.

Potrivit acestuia, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a contractat în anul 2010 un împrumut în valoare de 12 milioane de euro de la BERD, din care a utilizat 7 milioane de euro pentru diverse lucrări, însă Curtea de Conturi, iar ulterior DNA au considerat că acesta conţine o serie ilegalităţi. Drept urmare, CL a decis să se rezume la cele 7 milioane de euro împrumutate şi să închidă contractul.

„La contract s-a renunţat din două motive, având în vedere că două instituţii ale statului au avut probleme cu acest contract de finanţare al BERD. Prima instituţie a fost Curtea de Conturi care a considerat că acea prevedere conform căreia constructorii trebuie să facă lucrări de intervenţie încă şapte ani nu e corectă – cu acest aspect suntem încă în litigiu cu Curtea de Conturi – respectiv al doilea lucru este faptul că DNA a considerat că modul de achiziţie bazat pe legislaţia engleză nu respectă întocmai legislaţia română, iar aici, spunem noi, sunt câteva aspecte neclare pentru ei. Din acest motiv, noi am considerat că trebuie să renunţăm în acest moment la contact. Singurul impediment a fost acel comision sau dobândă de penalizare de neutilizare, dar am fost la sediul BERD din Bucureşti, ei au înţeles sută la sută situaţia noastră şi au renunţat la acest procent de neutilizare”, a declarat Debreczeni László.

Potrivit acestuia, penalizarea ar fi fost de 2% din suma neutilizată, deci de 100.000 de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, 21 iunie 2016
Nu a recunoscut nimeni nimic. Au fost sesizatisi ca sa le inchida gura au incetat contractul.
R, 20 iunie 2016
deci de fapt au recunoscut ca sint ilegalitati
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.