SOCIAL 23 iunie 2016

Aniversare de 101 ani la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1139 vizualizări

Veteranul de război Ioan Șeitan, din Întorsura Buzăului, sărbătorește vineri împlinirea a 101 ani de viață. Alături de centenar și de familia lui, la evenimentul care va avea loc la locuinţa acestuia vor fi prezenți și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, comandantul Centrului Militar Județean Covasna, colonelul Gheorghe Lupu, și reprezentanți ai Primăriei din Întorsura Buzăului.

Născut în 24 iunie 1915, Ioan Şeitan avea 22 de ani atunci când s-a înrolat în armată şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial la campaniile din Crimeea şi Caucaz alături de Divizia 4 Munte. În timpul războiului, Ioan Şeitan a fost rănit de un glonţ care i-a străpuns ambele picioare. „Aşa m-a rănit că nu am mai putut mişca nimic. Era vara, căldură mare. M-am tras într-o groapă şi am spus «Doamne Dumnezeule, ce mă mai fac?!». Când am terminat vorba, doi ruşi au venit şi m-au luat şi m-au dus la umbră la o tufă. Acolo am stat toată ziua. Mi-a curs mult sânge şi mă înconjurau muştele. Seara a venit o maşină şi m-a luat şi m-au dus la spital”, povestea Ioan Şeitan la vârsta de 98 de ani, într-o înregistrare de familie, prezentată la aniversarea de anul trecut, cea care a marcat 100 de ani de viaţă.

„Veteran (din latină veteranus, prin franceză vétéran) era denumirea dată unui ostaș roman liberat după terminarea serviciului militar în armata romană, care obținea la liberare o serie de privilegii, fiind împroprietărit și declarat cetățean roman. În România, prin legile nr. 49/1991 și nr. 44/1994 se stabilește că au calitatea de veteran de război persoanele care au participat la Primul Război Mondial sau al Doilea Război Mondial în armata română. În urmă cu 71 de ani, cel de-al doilea război mondial se sfârşea pe continentul european. Anii grei de suferinţe, de victime, de imense distrugeri materiale se încheiau prin marea descătuşare a Păcii. Jertfele celor căzuţi în numele libertăţii, dreptăţii, al salvării civilizaţiei nu au fost uitate de atunci. Venerând memoria celor jertfiţi, omagiem, totodată, eroismul veteranilor prezenţi între noi, cu faptele lor de arme înscrise pentru totdeauna în Cartea de Aur a bărbăţiei, vitejiei şi iubirii de ţară”, arată comunicatul de presă transmis de Centrul Militar Judeţean Covasna.

În cadrul acțiunii de aniversare va fi înmânat mesajul de felicitare din partea ministrului Apărării Naționale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 24 iunie 2016
La multi ani, sanatate!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.