ACTUALITATE 18 iulie 2016

Caravana Asociaţiei OvidiuRo a ajuns în judeţul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 880 vizualizări

Caravana de vară „Fiecare Copil în Grădiniță” urmărește informarea părinților cu privire la recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță

Şase comunităţi din judeţul Covasna vor fi vizitate în perioada 18–24 iulie de „Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță”. Acţiunea se înscrie în programul Asociației OvidiuRo şi îşi propune să recruteze copii eligibili pentru grădiniţă, proveniţi din familii sărace.

„Caravana va acoperi timp de o săptămână 6 comunități – Belin, Belin Vale, Boroșneu Mare, Hăghig, Iarăș și Ojdula – identificate în urma propunerilor IŞJ, DGASPC și AJPIS și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar”, informează comunicatul transmis de OvidiuRo.

Scopul programului este de a recruta copii eligibili pentru grădiniță şi de a informa părinții cu privire la Legea nr. 248/2015, care încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.

„Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, vom reuși să oferim fiecărui copil de vârstă preșcolară câte o carte ilustrată «La grădiniță»”, arată aceeaşi sursă.

Judeţul Covasna este ales de OvidiuRo printre judeţele – gazdă. Aici, Legea nr. 248/2015 are circa 1200 de beneficiari estimați, potrivit gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, Consiliul Judeţean, IŞJ, DGASPC, ANPIS, DSP) și locale.

Fiecare copil în grădiniţă

Potrivit OvidiuRo, după 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie–iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Mai mult, „de la lansarea ca program pilot, în 2010, până în februarie 2016, peste 4.500 de copii din 45 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună”, transmite aceeaşi sursă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.