ACTUALITATE 21 iulie 2016

Concert în Biserica Fortificată din Ilieni

de Iulia Drăghici - Taraș | 820 vizualizări

SoNoRo Conac va susţine un concert vineri, 29 iulie, în Biserica Fortificată din Ilieni. Programul muzical va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart și György Ligeti, interpretate de Răzvan Popovici (violă), Erik Schumann (vioară) și Liisa Randalu (violă). Concertul, care va fi urmat de un cocktail, începe la ora 19 şi are accesul liber.

„Biserica catolică din Ilieni a fost construită în 1443 în cinstea Sfântului Ilie, sfântul patron al așezării, de la care îi provine și numele. Din vechea cetate au rămas însă doar câteva vestigii, cutremurul din 1977 distrugând-o aproape în totalitate. Între anii 1991-1992 biserica a fost reconstruită, iar lângă clopotniță mai pot fi văzute încă urme ale celei vechi. Biserica este înconjurată de o cetate pentagonală, iar intrarea se face pe poarta cea mare de lemn a bastionului central. După reformare a devenit biserică protestantă, fapt ce i-a influențat și forma și stilul arhitectonic, unul simplu, explicat prin contrareforma iniţiată de Maria Tereza, în urma căreia în bisericile reformate se regăsesc mai puţine elemente arhitecturale. Dintre elementele decorative se remarca tavanul din lemn pe care sunt inscripţionate cele 12 zodii, simbol al cerului, precum şi stema Transilvaniei şi alte simboluri secuieşti”, arată un comunicat de presă.

SoNoRo Conac va mai avea concerte anul acesta la Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, județul Covasna (6 august 2016), Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016), Cetatea Făgăraș, jud. Făgăraș (15 septembrie 2016), toate fiind clădiri de patrimoniu.

„În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României”, informează aceeaşi sursă.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.