ACTUALITATE 21 iulie 2016

Eleva de 10 la Limba română din judeţ: „Eu învăţ pentru mine însămi, nu ca să demonstrez că sunt mai bună ca alţii”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1486 vizualizări

Cristina Găvăneanu, eleva Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, a fost singura din judeţul Covasna care a obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale de anul acesta.

„Nu mă aşteptam. A fost o surpriză mare. Mă gândeam că sigur o să greşesc ceva. A fost o explozie în mine când am aflat. În comparaţie cu cât am învăţat eu, subiectul mi s-a părut foarte uşor. M-am aşteptat la o notă mare, dar nu la 10. (...) M-am simţit foarte bine după ce am aflat nota, dar consider că acest lucru nu determină neapărat inteligenţa, ci mai mult rodul muncii mele”, mi-a mărturisit, cu ocazia unui interviu, Cristina Găvăneanu.

Tânăra spune că Evaluarea Naţională a fost un examen pentru care s-a pregătit şi pentru care a învăţat foarte mult, dar care s-a dovedit a fi şi foarte stresant.

Această reuşită, dar şi nota foarte bună la matematică (9,80) şi media de invidiat obţinută pentru cei patru ani de şcoală generală (9,97), îi conferă Cristinei fruntaşul loc II în ierarhia celor mai buni elevi din judeţul Covasna, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

Spre învăţământul braşovean

Decisă să plece din zona Buzaielor din cauza lipsei de oportunităţi pentru dezvoltare, Cristina Găvăneanu s-a înscris la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov la profilul matematică - informatică. „Cred că o să mi se deschidă alte porţi de acolo şi o să am mai multe oportunităţi să fac ceea ce îmi doresc, ceva bun pentru mine. O să îmi fac mulţi prieteni noi. Am emoţii. Nu ştiu cum o să fie. Vreau să cunosc locuri noi şi să explorez. Cred că am explorat destul zona asta a Întorsurii şi acum aş vrea să văd altceva”, susţine aceasta.

Cât despre viitorul ei, Cristina ne-a spus că informatica sau medicina sunt domeniile în care ar putea activa, dar cel mai probabil nu se va întoarce în zona Întorsurii Buzăului.

„Noi aici suntem o comunitate, dar nu ştiu dacă suntem şi o echipă”

Întrebată despre soluţiile pe care le-ar propune autorităţilor locale pentru a determina tinerii să rămână sau să revină în zona Întorsurii Buzăului, absolventa de clasa a VIII-a mi-a spus: „Am impresia că cei din conducere ar trebuie să se gândească exact la oameni. Cred că trebuie întrebată şi populaţia despre ce vrea şi ce ar fi bine. Cred că se poate lucra ok doar dacă formează toţi o echipă. Noi aici suntem o comunitate, dar nu ştiu dacă suntem şi o echipă. (...) Personal, cred că mi-ar plăcea să găsesc mai multe spaţii amenajate pentru tineri, cum ar fi spaţii unde să putem alerga şi să ne dăm cu bicicleta. Avem câteva parcuri, dar sunt pline de câini. Mi s-ar părea ok şi dacă am avea un teatru în zonă şi mai multe evenimente care să aducă oamenii la un loc”, a afirmat una dintre cele mai bune eleve de clasa a VIII-a din judeţul Covasna.

Pasionată de lectură

Cristina Găvăneanu se descrie ca fiind o fire schimbătoare, comunicativă, căreia îi place să ajute, să aducă zâmbete, să înveţe şi să afle lucruri noi. Pe măsură ce stăteam de vorbă cu ea, datorită limbajului clar, frumos şi după conduita demnă pe care a afişat-o, aş fi putut să pariez că printre pasiunile sale se regăseşte şi cititul. Nu am pariat, dar aş fi câştigat.

„Citesc foarte mult”, mi-a confirmat ea. „De fiecare dată când citesc câte o carte, parcă mă îndrăgostesc de ea şi nu îmi vine să o las din mână. Cea mai recentă carte pe care am citit-o a fost Maitrey şi mi s-a părut genială. (...) Mă simt dependentă de citit. Am o senzaţie ciudată dacă nu citesc ceva nou. Citesc tot ce îmi pică în mână. După ce termin de citit o carte, parcă îmi vine să plâng. De obicei încerc să mă transpun în lectură şi să mă simt între personaje, iar când termin, parcă mă simt incompletă. E un obicei plăcut, care te calmează şi care te ajută să îţi dezvolţi mintea. Cred că asta te şi maturizează. Întâlnind acolo diverse situaţii, poţi să te descurci la fel şi în lumea reală”, spune Cristina.

„Eu învăţ pentru mine însămi, nu ca să demonstrez că sunt mai bună ca alţii”

Chiar dacă mai are mulţi ani de şcoală de parcurs, se pare că tânăra întorsureancă a reuşit să desluşească o parte din tainele învăţăturii. „Eu învăţ pentru mine însămi, nu ca să demonstrez că sunt mai bună ca alţii”.

Colegilor săi mai mici, Cristina le transmite să fie atenţi şi să îşi găsească propriul mod de a învăţa. „Am observat că fiecare învaţă în alt mod, nu suntem toţi la fel şi fiecare are un alt ritm. Trebuie să fie hotărâţi şi să îşi dorească să înveţe. Trebuie să ţintească dinainte şi apoi să ţină drumul”, ne mai spune Cristina.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ana, 21 iulie 2016
Felicitari ! Sa inteleg din poza ca scoala se intelege foarte bine cu terasa. trebuia o poza facuta macar in fata scolii, macar din respect pentru profesorii care au invatat-o! Felicitari si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.