ACTUALITATE 21 iulie 2016

Nedeia mocănească a voineștenilor îmbracă oraşul Covasna în straie de sărbătoare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2130 vizualizări

Una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic, Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor, oferă şi anul acesta prilej de sărbătoare tuturor iubitorilor de tradiţii româneşti. Evenimentul se desfăşoară în 23 şi 24 iulie, la Valea Zânelor din oraşul Covasna. Invitatul special al ediţiei este solista de muzică populară Maria Dragomiroiu.

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor se organizează de sute de ani, în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie. Aflăm de la organizatori că în trecut, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni „hotarele” dintre românii de aici şi românii de peste munţi, hotare impuse cu forţa de mai-marii acestei lumi, dar ignorate tocmai de către „cei mai mici şi mai umili”. În zilele noastre, Sântilia voineștenilor constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. „Actorii” – îmbrăcaţi în costum naţional popular – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, conchioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.

Meşteşuguri, expoziţii de oi şi câini ciobăneşti

Sfârşitul de săptămână în oraşul Covasna se anunţă a fi unul de pomină. „Ca și la edițiile anterioare ale Sântiliei voineștenilor, meșteri populari își vor prezenta meșteșugurile, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vă va aştepta duminică cu ateliere creative şi jocuri legate de costumul popular, oierii vor arăta publicului cum se face cașul, cu lapte muls „în direct”, spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești şi vor putea admira Expoziţia de rase de oi şi câini ciobăneşti organizată de Asociația Crescătorilor de Ovine Covasna. Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de artiștii care susțin concerte și spectacole de dans folcloric”, ne informează principalii organizatori ai evenimentului, Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna.

Invitaţi şi program

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor debutează sâmbătă la ora 15 cu o şezătoare, organizată în paralel cu atelierul „Făcutul de flori şi Păpuşi”. Programul artistic din această zi este deschis la ora 16 de Ansamblul Ciobănaşul din Tupilaţi. Rând pe rând vor urca pe scenă Grupul vocal Târnava Mare din Ţopa Mureş, Diana Mogoş, Florile Zagonului, Voievozii Munţilor din Vâlcele, Ioan Dordoi, dar şi un invitat surpriză. În plus, seara va fi încheiată de un DJ şi un foc de tabără.

Duminică la ora 9:30 va avea loc binecuvântarea alaiului de nuntă în faţa Bisericii Ortodoxe Înălţarea Domnului din Piaţa Eroilor, iar la ora 10:00 – Nunta Tradiţională la românii din Voinești – Casa Nedeii din Valea Zânelor (Cerutul miresei, Bărbieritul mirelui, Sârba, Conchioluitul miresei, Hora miresei, Ciobanasul, Oiţa, Descălţatul naşilor, Breaza pe paie aprinse, Chindia, Sârba studenţilor, Hora Sântiliei cu ruperea colacului miresei). La ora 11:30 va avea loc „Trânta ciobănească şi Ridicarea bolovanului”.

Aproape de miezul zilei, adică ora 11:50, debutează programul artistic cu următorii: Alexandru Baciu, Alexandra Voiculescu, Junii Covăsneni, Alexandra Barla, Elena şi Maria Istrate, Grupul Artistic Sf. Ioan Valahul, Ansamblul„Brâuleţul” din Sita Buzăului, Grupul vocal „Pădurenii” din Barcani, Viorica Florea, Gheorghe Sorea, Ina Todoran, Ionuţ Langa şi ultima, dar nu cea din urmă, celebra solistă Maria Dragomiroiu. Programul va fi prezentat de Sergiu Vitalian Vaida cu „Nănaşii”.

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este organizată de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna şi este un „Proiect Cultural prioritar realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna” și agenți economici din zonă. Partenerii evenimentului sunt Casa Orășenească de Cultură Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Școala Gimnazială Avram Iancu, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Crucea Roşie Filiala Judeţului Covasna, S.C. Turism Covasna, C.A.R. Solidaritatea Buhuşi, Hotel Mercur, Hotel Clermont, Hotel Montana şi Hotel Bradul.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.