ACTUALITATE 24 iulie 2016

Ştii ce înseamnă „tineREŢEA”?

de Iulia Drăghici - Taraș | 772 vizualizări

Luni, 25 iulie, este ultima zi de înscrieri la programul adresat tinerilor dornici de implicare în dezvoltarea comunităţilor locale din care fac parte

Reţeaua naţională de Lucrători de tineret – tineREŢEA – debutează şi în judeţul Covasna, în perioada 26–28 iulie, prin cursul de formare care va avea loc la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului. La eveniment pot lua parte tinerii covăsneni cu vârsta peste 16 ani. Aceştia trebuie să se înscrie până luni, 25 iulie inclusiv, prin completarea formularului disponibil online, pe pagina oficială de Facebook a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna.

Prin intermediul programului „tineREŢEA”, cei doi lucrători activi de tineret, Doina Pătrunjel şi Grüman Eva Orsolya, vor identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel judeţean și vor răspunde prin formarea nevoilor de participare și implicare ale tinerilor în activități de tineret și voluntariat.

„Lucrătorul de tineret mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor proactive, stimulând viaţa asociativă şi cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viaţa comunităţii. Lucrătorul de tineret acţionează prin încurajarea tinerilor de a se implica în diferite activităţi care să ajute la integrarea lor în societate, facilitează procesul de învăţare informală şi nonformală în rândul tinerilor, dezvoltă oportunităţi relevante de învăţare, facilitează realizarea planului de dezvoltare al tânărului, contribuie la dezvoltarea politicilor în domeniul tineretului”, ne-a explicat Doina Pătrunjel.

Printre beneficiile pe care tinerii le pot dobândi în urma participării la acest program se numără şi experienţa profesională prin activităţi de voluntariat, dacă acestea sunt realizate în domeniul studiilor absolvite, conform Legii voluntariatului, valorificarea ideilor inovatoare şi energiei la nivelul comunităţilor locale şi oferirea de şanse pentru implicarea în viaţa comunităţii din care fac parte.

Cursul de formare, doar primul pas

Cursul de formare, desfăşurat în 26–28 iulie, este primul pas din planul de activităţi pe care lucrătorii de tineret trebuie să îl realizeze la nivel de judeţ. Regulile proiectului „tineREŢEA” spun că voluntarii trebuie să organizeze cel puţin 4 activităţi din sfera consultării și a dialogului structurat (de minim 4 ore) și să desfășoare minim o activitate de formare (de minim 3 zile) în comunitățile în care sunt activi în perioada 17 iunie – 15 noiembrie 2016.

Reţeaua naţională „tineREŢEA” îşi propune să crească numărul de tineri implicați în evenimente de consultare și formare, să ridice calitatea evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare și dialog structurat, să asigure o reprezentativitate geografică echilibrată, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat și activități de participare și învățare non-formală.

Proiectul este iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi sprijinit de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna.

 

Teme articol: tineretea
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.