LIFESTYLE 26 iulie 2016

Unde trăiesc cei mai înalţi oameni de pe planetă

de Covasna Media | 1916 vizualizări

Cei mai înalţi bărbaţi de pe glob trăiesc în Olanda, iar cele mai impunătoare femei în Letonia, arată un nou studiu.

Un bărbat de statură medie din Olanda are 1,83 metri, iar o femeie de înălţime medie din Letonia are 1,70 metri, arată BBC, care citează un studiu publicat de eLife. Pentru realizarea acestuia, au fost folosite date din 187 de ţări, referitoare la populaţia născută începând cu 1914.

Cea mai mare creştere înregistrată în această perioadă este în cazul bărbaţilor din Iran (în medie cu 16 cm) şi femeilor din Coreea de Sud (cu 20 cm în medie).

Americanii, de exemplu, nu mai cresc din anii ‘60 - ‘70. Începând cu 1914, bărbaţii din SUA s-au înălţat cu doar 6 cm, iar femeile cu 5 cm.

Dacă în 1914 bărbaţii americani erau pe locul trei în lume după înălţime, iar femeile pe patru, în prezent locurile sunt 37, respectiv 42.

Acum, primele locuri sunt ocupate de europeni. La polul opus se află bărbaţii din Timorul de Est, cu o înălţime medie de 1,60 metri, şi femeile din Guatemala, care se afla pe această poziţie încă din 1914. Atunci, înălţimea medie era de 1,40 metri. Între timp a crescut puţin, ajungând la 1,50 metri.

Şi locuitorii din estul Asiei au crescut, oamenii din Japonia, China şi Coreea de Sud fiind mult mai înalţi decât în urmă cu 100 de ani.

Locuitorii Indiei, Pakistanului şi Bangladeshului, dar şi Africii sub-sahariene nu au crescut însă prea mult (1 - 6 cm), explică autorul studiului, James Bentham, de la Imperial College London.

Modificarea înălţimii, în decurs de generaţii, nu poate fi explicată doar de genetică, ci şi de starea sănătăţii sau alimentaţie (mai ales a viitoarei mame), explică acesta.

Studii anterioare au arătat că persoanele înalte tind să aibă o viaţă mai lungă, un risc redus de boli de inimă. Pe de altă parte, însă, acestea pre­zintă un risc mai mare de a suferi de cancer colorectal, mamar şi ovarian, notează ziare.com.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.