ACTUALITATE 15 august 2016

Seară de scurtmetraje românești la Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 769 vizualizări

Câteva zeci de persoane au venit în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, sâmbătă, în prima seară a Caravanei Filmelor NexT. În cadrul evenimentului, au fost proiectate o serie de scurtmetraje românești selecționate în competiția de anul acesta a Festivalului de film NexT de la București. Unele dintre filmele prezentate au fost laureate în cadrul festivalului, precum Prăjitorul de pâine, de Cristian Pop, care a luat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, sau Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu, distins cu Premiul publicului pentru film românesc.

„Nu am apucat să experimentăm tot evenimentul, dar mi s-au părut interesante ultimele două filme“, a declarat George, un tânăr bucureștean prezent la proiecția de sâmbătă de la Sfântu Gheorghe. Împreună cu Andreea, o tânără din orașul nostru, George a vizionat scurtmetrajele Prăjitorul de pâine, respectiv Dispozitiv 0068. „Ultimul, cu lunetistul acela, a fost un pic haotic, și nu am înțeles dacă a supraviețuit bătrâna“, a spus Andreea despre Dispozitiv 0068. În acest film apare o bătrână imobilizată la pat, care nu are bani de tratament, ceea ce l-a pus pe gânduri pe George, de profesie psihiatru. „M-am gândit la anumiți pacienți de-ai mei, cărora le-am recomandat să meargă la neurochirurgie și mi-au răspuns că nu se duc acolo că nu au bani, deși (...) vorbisem deja cu doctorul respectiv și nu trebuia să îi dea nimic. (...) Chestia asta ar trebui schimbată în societatea românească“, a spus George.

„Mi se pare important ca publicul să se familiarizeze cu filmele românești, pentru că există o prejudecată că acestea ar fi proaste, neinteresante și urâte, și nu este așa. Asta este încercarea noastră de a împrieteni publicul cu filmele românești”, ne-a declarat după prima seară de proiecție Yvonne Irimescu, coordonator al Societății Culturale NexT.

Caravana Filmelor Next a continuat la Sfântu Gheorghe și duminică, cu mai multe scurtmetraje, deopotrivă românești și străine, premiate și apreciate de către public de-a lungul edițiilor precedente ale Festivalului NexT.

„Mi se pare important să ducem filmele acesta în cât mai multe orașe din România pentru că, din experiența de anii trecuți, sunt oameni care nu s-au întâlnit niciodată cu scurtmetrajele până la momentul acesta (...). Scurtmetrajul este un gen în sine, există chiar și regizori consacrați care fac scurtmetraj, chiar dacă au făcut lungmetraj cu foarte mult succes“, a mai spus Yvonne Irimescu.

Evenimentul a fost adus la Sfântu Gheorghe de către Compartimentul de Tineret al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Covasna. „Suntem bucuroși că am reușit să ne aliniem marilor orașe în care această caravană va poposi (..). Acesta este doar inceputul. Am discutat cu cei de la Asociația NexT și am pus bazele unor colaborari strategice de durată (...). Mulțumesc pe această cale Asociației Next, respectiv lui Yvonne Irimescu și Deliei Marcu pentru deschiderea şi colaborarea frumoasă“, a declarat Cătălin Lazăr, coordonatorul Compartimentului de tineret/tabere al DJST Covasna.

„Acest eveniment a fost un prim pas prin care noi, Compartimentul de tineret/tabere al DJST Covasna, abordăm și componenta culturală, deoarece pentru noi cultura și oportunitățile culturale destinate tinerilor covăsneni sunt o direcție de dezvoltare strategică căreia îi acordăm toată atenția“, a mai spus Lazăr.

Foto: Andrei Paul

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.