SOCIAL 23 august 2016

O furtună de proporţii a lovit în judeţul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1611 vizualizări

Acoperişul grădiniţei din Doboşeni a fost spulberat, iar grindina de mărimea nucilor a distrus 50 de hectare de culturi agricole

În satul covăsnean Doboşeni, aparţinător comunei Brăduţ, s-a abătut luni seara o furtună de proporţii. Acoperişul grădiniţei din localitate a fost spulberat de vânt pe acoperişul şcolii din apropiere. Pagubele sunt estimate la circa 150.000 de lei. Mai mult, 50 de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină.

„Nu ştiu cum să îi spunem: furtună, tornadă? Nu ştiu ce a fost, dar a fost ploaie cu grindină de mărimea nucilor. A fost un viscol nemaipomenit. Nici bătrânii nu îşi amintesc să fi văzut aşa ceva în viaţa lor”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul din comuna Brăduţ, Kolumbán Sándor.

Pagube de 150.000 de lei la şcoală şi grădiniţă

Kolumbán Sándor spune că valoarea pagubelor produse luni la şcoala şi grădiniţa din Doboşeni ajunge la 150.000 de lei. „Grădiniţa a fost construită în 2008 sau 2009. Avea un acoperiş de tablă specială de circa 16 metri pătraţi. Tot a fost luat. Aproape că şi şarpanta s-a distrus. La o distanţă de circa 40 de metri de grădiniţă este corpul clădirii şcolii. Acoperişul grădiniţei a fost dus de vânt până la acoperişul şcolii, distrugând şi acolo o parte din şarpantă şi din acoperiş. O altă parte s-a dus peste acoperiş şi a căzut pe drum, dar şi la vecinul de dincolo de drum. Aşa ceva n-am mai putut pomeni. (...) Le mulţumim oamenilor din localitate care au venit la faţa locului şi au dat aportul la remedierea imediată a situaţiei”, a spus viceprimarul, care a mai subliniat că lucrările de reabilitare trebuie începute de urgenţă „pentru că imediat începe şcoala”.

Potrivit Agerpres, comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Gyorgy Alfons, a declarat că la nivelul prefecturii se va forma o comisie de inventariere a pagubelor şi, probabil, se vor aloca bani pentru acoperirea acestora.

Mai mult, 50 de hectare de culturi agricole, Căminul Cultural şi două societăţi comerciale din localitatea Doboşeni au căzut pradă furtunii de luni seară. „Pagubele la cele două societăţi comerciale se ridică la 20.000 de lei fiecare. În plus, 50 de hectare de culturi agricole, respectiv porumb, grâu şi altele, au fost distruse de grindină. Au mai fost pagube şi la Căminul Cultural, unde au zburat câteva ţigle, dar şi la case particulare. Acestea din urmă pot fi considerate minore, comparativ cu celelalte”, a mai precizat Kolumbán Sándor.

Trăsnetul a lovit în localităţile Zoltan şi Zălan

Gyorgy Alfons a mai precizat că probleme au fost nu doar în localitatea Doboşeni, ci şi în localităţile Zoltan şi Zălan, unde trăsnetul a lovit o casă şi o şură.

Potrivit acestuia, incendiul izbucnit la şura din Zălan a fost stins de pompieri după circa 8 ore.

„Au muncit toată noaptea, de la ora 21,00 până la 05,00 dimineaţa. A fost foarte dificil pentru că şura era plină cu fân şi a trebuit luat la furcă”, a spus comandantul ISU Covasna, conform Agerpres.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.