POLITICA 25 august 2016

EDITORIAL. UDMR se pregăteşte, din nou, de guvernare

de Dumitru Manolăchescu | 834 vizualizări

Vocea autorizată a liderului UDMR Kelemen Hunor ne-a liniştit frica de viitorul imediat, lăsându-ne două ore de somn în plus în nopţile astea bântuite de cutremure, bombardamente, tancuri şi terorişti. Kelemen ne asigură că după alegerile din toamnă PSD şi PNL vor guverna împreună. Noi să fim sănătoşi, că boala vine inevitabil. Nu ne-a spus şi pe cine vede dumnealui premier, dar putem alege de pe acum între Dragnea şi Tăriceanu.

Citind puţin printre rânduri, aşa cum obişnuiesc ziariştii mai vechi, afli şi vestea importantă cu adevărat: UDMR va fi, cu siguranţă, invitată să participe la viitoarea guvernare. O invitaţie de nerefuzat, nu?! Cine să fie politicianul maghiar care să spună „nu” unor ministere-cheie, în care încă mai bântuie, pe culoare şi prin sertare, spiritele înaintaşilor, precum Marko Attila şi ceilalţi urmăriţi penal, ascunşi dacă nu în Ungaria, că nu-şi pot permite toţi luxul ăsta, atunci măcar pitiţi sub fustele primitoare ale Parlamentului României?! Nu mai bagă nimeni în seamă fantomele astea ale trecutului, care de urmărite ce sunt nici nu se mai agită prea mult. Ce-a fost a fost, au plătit sau nu cei care au furat... nu mai contează, să fii urmărit penal şi încarcerat măcar de probă la Beciul Domnesc a ajuns o modă printre politicienii şi afaceriştii de toate etniile. Dacă n-ai fost la Beciul Domnesc, sau măcar la DNA, măcar o noapte înseamnă că eşti ori prost, ori prost! Dacă n-ai denunţat pe cineva, nu eşti în rând cu lumea şi nu meriţi să mai candidezi la viitoarele alegeri.

Ne-am asigurat, prin urmare, de-o bună guvernare din partea UDMR. Mai rămâne să vedem cum îi lămurim să nu-şi ia reciproc gâţii pe liberali şi pesedişti. Pretini vechi, ar spune Odiosul, încă de pe vremea FSN-ului, când parcă mai aveai de unde alege. Acum, cu două partide mari şi late – că restul chiar nu contează –, ce pretenţii să avem?! O să ia PSD-ul 40%, va reuşi şi PNL-ul vreo 30% şi-uite-aşa se joacă fata, şi pe stânga, şi pe dreapta... Hop şi-aşa şi la mândra! Dans popular cu strigături, v-aţi prins... Ne mai rămâne ceva după această măreaţă Uniune Naţională? Aoleu, era să uit USR-ul lui Nicuşor Dan şi-al franţuzoaicei lui, că tocmai mă gândisem să-i votez; sunt simpatici în naivitatea lor, nu seamănă cu bizonii ăştia politici gen Dragnea, Ponta, Blaga, Tăriceanu, Băsescu. Am reuşit noi să rezistăm un an de zile cu un guvern de tehnocraţi fără nici un Dumnezeu politic, cu USR va fi o încântare...

Dar hai să facem nişte calcule, aşa, de amorul artei: USR-ului i-ar mai rămâne 30%, să zicem că vor lua 25, pentru că UDMR ia sigur 5% din voturi. În acest caz, USR devine „partidul-balama”, iar Nicuşor Dan şi Clotilde Armand vor hotărî soarta României pentru cel puţin 4 ani. Dacă se aliază cu PSD, nu mai e nevoie de PNL. Dacă se alătură PNL, nu mai e nevoie de PSD. Vedeţi cât e de simplu? Pentru a avea o majoritate confortabilă, în ambele variante e nevoie însă de UDMR. Care se pregăteşte deja de guvernare. Acest partid va deveni „supapa” viitoarei guvernări, legitimând ba stânga, ba dreapta politică. Mai lipseşte un felinar roşu la Palatul Victoria... (Ca să nu fiu greşit înţeles, precizez că felinarul roşu agăţat la poarta unei case e semn de cinste, belşug şi prosperitate. Eu aşa ştiam, dar s-ar putea să fiu depăşit de realitate...).

Aşadar, dac-ar fi să-l credem pe cuvânt pe Kelemen Hunor, jocurile sunt deja făcute. Mai lipseşte o carte: nebunul de treflă, cel care va completa Chinta roială. Iar cartea asta o are alegătorul român. O va juca, sau va prefera alte variante, cum ar fi un somn bun sau o bere gratis? Vom vedea la finalul partidei.

Teme articol: UDMR alegeri guvernare
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 26 august 2016
La un felinar rosu, merge si o ... cruce de piatra! Kelemen bácsi e um "mare" politician si cum le spune "mnealui" mai rar cine. Circul e in toi, asa cum a fost mereu, iar "boborul" e incantat ca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.