ACTUALITATE 31 august 2016

Reprezentare covăsneană la Tabăra Naţională de Prim Ajutor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1366 vizualizări

Crucea Roşie Covasna a marcat vara aceasta o serie de premiere, printre care şi participarea la Tabăra de la Deva

Organizaţia umanitară Crucea Roşie câştigă tot mai multă popularitate în Covasna prin filiala judeţeană. Potrivit coordonatorilor, numărul voluntarilor este în continuă creştere, la fel şi participarea acestora în tabere naţionale şi internaţionale, dar şi numărul şi calitatea evenimentelor sociale organizate la nivel local sau judeţean.

Anul acesta, Crucea Roşie Covasna a marcat o serie de premiere: reprezentarea României prin participarea la o tabără internaţională în Austria, un parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna, şi cea mai recentă, reprezentarea judeţului Covasna la Tabăra Naţională de Prim Ajutor de la Deva.

Întorşi recent din tabăra naţională, cei doi reprezentanţi ai judeţului, voluntarii organizaţiei „Crucea Roşie Covasna”, Tompos Szabolcs şi Bianca Vlădărean, ne-au împărtăşit impresiile despre evenimentul care i-a ajutat să îşi aprofundeze cunoştinţele de acordare a primului ajutor.

„Ne simţim foarte mândri că am putut să reprezentăm judeţul. Majoritatea participanţilor au fost din Deva, dar au fost şi din Arad sau Harghita. (...) Ne-am aprofundat cunoştinţele de acordare a primului ajutor. Fiind o tabără naţională, am cunoscut şi alţi voluntari din ţară. (...) Am învăţat şi lucruri noi, am văzut şi o demonstraţie de descarcerare, am fost la Pompieri şi la Ambulanţă. În această tabără am aflat că sunt mai multe tipuri de ambulanţe şi am înţeles de ce trebuie să ştim foarte bine ce trebuie să spunem când sunăm la 112”, ne-a spus Bianca Vlădărean.

Selecţia de participare la tabără a fost determinată de vârstă, deţinerea unui diplome care să certifice cunoştinţe minime de prim ajutor, dar şi pe baza unor scrisori de motivaţie. Atât Szabolcs, cât şi Bianca le-au spus organizatorilor evenimentului că sunt dornici să îşi aprofundeze cunoştinţele de prim ajutor, dar şi să îşi petreacă vacanţa în mod util, alături de oameni noi.

Cei de acolo ne-au lăudat pentru că am reuşit să formăm un colectiv frumos. Ne-au spus că foarte rar întâlnesc grupuri ca noi, aşa de unite. Mi s-a părut foarte frumos că am putut în aşa scurt timp să ne acomodăm unii cu alţii. Pe de altă parte, mi-a plăcut că cei care ne-au predat au fost oameni foarte bine instruiţi, specializaţi. Nu au intrat în detalii inutile, dar au reuşit să ne înveţe şi mai mult decât ştiam până atunci. Când au văzut că nu ştim, au stat lângă noi şi ne-au explicat până am înţeles. Am avut şi activităţi de practică. Mi-a plăcut că au fost îmbinate foarte bine distracţia cu utilul”, a mai spus Bianca Vlădărean, care ne-a oferit şi o concluzie realistă şi pertinentă: „Cred că măcar un curs de prim ajutor ar trebui să aibă toată lumea”.

Pentru coordonatorii Crucea Roşie Covasna, participarea celor doi tineri la Tabăra Naţională de Prim Ajutor este „un exemplu bun pentru ceilalţi voluntari pentru că arată faptul că atât timp cât există dorinţă şi motivaţie, fiecare poate să reuşească”, a explicat coordonatorul voluntarilor de la Crucea Roşie Covasna, Opra Zsófia-Szende.

Tabăra Naţională de Prim Ajutor a fost organizată în perioada 22–27 august la Centrul de agrement Căprioara din Deva, judeţul Hunedoara. Evenimentul a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara şi a reunit 38 de participanţi, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, care aveau cunoştinţe de bază despre acordarea primului ajutor.

„Conform statisticilor Crucii Roşii Române, de la an la an, numărul de accidente cu victime în care sunt implicaţi tineri a crescut, în timp ce numărul tinerilor care ştiu să acorde prim ajutor, într-un mod calificat, este destul de scăzut. În condiţiile actuale, mai ales după cazul Colectiv, este necesar ca tinerii să ştie să acţioneze prompt, în caz de nevoie. Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Oricine s-a aflat vreodată în situaţia de a primi sau de a acorda primul ajutor unei persoane, cu siguranţă ştie cât de important este un curs de prim ajutor”, arată site-ul organizatorilor.

Tot în rândul premierelor pentru Crucea Roşie Covasna (CRC) se numără şi participarea la o tabără de pregătire pentru dezastre, care s-a desfăşurat în Bacău. Voluntara din Sfântu Gheorghe, Bianca Vlădărean, a reprezentant organizaţia şi de această dată.

Şi poate una dintre cele mai importante realizări de anul acesta în rândul voluntarilor CRC este participarea la o tabără din Austria. Acolo, un voluntar Crucea Roşie Covasna a reprezentat nu doar judeţul, ci şi România. „În tabăra din Austria, România a avut doar doi reprezentanţi la nivel naţional: unul a fost voluntarul nostru, iar al doilea a fost un voluntar din Bucureşti”, a precizat Opra Zsófia-Szende.

„Ne face să ne simţim folositori”

Faptul că organizaţia umanitară covăsneană câştigă din ce în ce mai multă popularitate este semnalat în primul rând de numărul voluntarilor care aderă la aceasta. În prezent, filiala din Sfântu Gheorghe a organizaţiei are circa 80 de tineri voluntari, iar la nivel de judeţ numărul acestora este aproape dublu.

Bianca Vlădărean este voluntar pe peste doi ani, iar Tompos Szabolcs de peste un an.Tabara Deva1

Szabolcs s-a alăturat echipei la sugestia unui prieten şi a decis să rămână datorită grupului de tineri care face parte din organizaţie.

Bianca a căutat o organizaţie care să o ajute să îşi folosească timpul liber în beneficiul celor mai puţin norocoşi. „Am auzit despre Crucea Roşie doar lucruri bune. Aşa avem ocazia să salvăm alte vieţi, dar şi să ne implicăm în societate. Aici, la Sfântu Gheorghe am făcut şi activităţi pentru cazuri sociale, am făcut voluntariat şi la orfelinat. Mie îmi place cel mai mult că putem să ajutăm şi alţi oameni. Crucea Roşie ne învaţă că trebuie să luptăm nu doar pentru noi, ci şi pentru cei mai neajutoraţi şi pentru societatea noastră. (...) Organizaţia ne face să ne simţim folositori. Crucea Roşie ne arată faptul că indiferent ce vârstă avem, putem să ajutăm oamenii. Nu trebuie să aştepţi să creşti mare ca să ajuţi. Aici îmi place foarte mult că nu facem voluntariat doar ca să muncim împreună, ci şi ca să ne distrăm. (...) Aici chiar se face o muncă bună şi merită să fii voluntar”, a explicat tânăra.

În ceea ce priveşte avantajele pe care le au tinerii care aleg să facă voluntariat în această organizaţie, Opra Zsófia-Szende precizează: „Numărul voluntarilor creşte de la zi la zi. La nivel de Sfântu Gheorghe avem 79 de voluntari, iar la nivel judeţean avem aproape 150. Lucrăm foarte mult cu tineri şi chiar se vede. Aici fiecare are posibilitatea de a face ceea ce îi place. Tinerii au posibilitatea de a învăţa şi de a dobândi tot mai multe cunoştinţe despre acordarea primului ajutor şi au posibilitatea de a participa în tabere specializate. Pot să spun că suntem serioşi şi ceea ce spunem facem. Eu cred că asta este foarte important pentru tineri. În plus, când avem timp, punem accent şi pe distracţie. Şi anual le recunoaştem eforturile pentru că organizăm Gala Voluntarilor. (...) Ceea ce facem noi este ceva în plus faţă de şcoală. Tinerii au posibilitatea de a acumula nişte experienţe foarte bune, care le-ar putea fi de folos şi care arată foarte bine şi la CV, de a-şi face prieteni noi, de a socializa şi de a se distra. Este foarte important ca în paralel cu şcoala să faci şi voluntariat pentru că altfel vezi lucrurile. Am observat că tinerii devin mai serioşi şi mai maturi. (..) În perioada de primăvară organizăm şi cursurile de prim ajutor, care sunt gratis pentru voluntari, iar în perioada toamnă–iarnă facem practică şi avem evenimente unde invităm diverşi specialişti”.

Cum să devii voluntar Crucea Roşie Covasna?

Înscrierile în cadrul organizaţiei judeţene Crucea Roşie se fac pe tot parcursul anului la sediul din strada Kós Károly din Sfântu Gheorghe.

„Cei care doresc să fie parte din organizaţie trebuie să vină aici la noi, să mă caute, să stăm de vorbă. Vreau să ştiu foarte concret cine şi ce aşteaptă de la voluntariat şi să stabilim ce putem oferi. Este necesară completarea unui formular de participare, iar după o lună, dacă persoana se decide că vrea să fie mai departe alături de noi, atunci facem contractul de voluntariat. La sfârşit, tinerii primesc şi adeverinţe”, a spus coordonatorul judeţean al voluntarilor Crucea Roşie Covasna, Opra Zsófia-Szende.

Activităţile din agenda organizaţiei judeţene

Acest sfârşit de săptămână înseamnă încheierea mai multor programe derulate peste vară de voluntarii Crucea Roşie Covasna. „În acest sfârşit de săptămână încheiem participarea la activităţile de Zilele localităţilor. Tot în weekend se termină şi parteneriatul cu DJST, prin care am fost prezenţi pentru acordarea primului ajutor la Centrul de Agrement de la Pădureni. Am învăţat multe lucruri din acest parteneriat şi dorim să îl refacem şi anul viitor”, a precizat Opra Zsófia-Szende.

Cât despre planurile din agenda organizaţiei umanitare, coordonatorul voluntarilor ne-a dezvăluit: „Ne dorim ca în perioada care vine să organizăm activităţile care deja au tradiţie. (...) Săptămâna viitoare, mai precis în 11 septembrie, Crucea Roşie Covasna va organiza evenimentul „Ziua Mondială a Acordării Primului Ajutor”. Suntem în faza de pregătire. Şi anul trecut a fost organizat acest eveniment. Dorim să organizăm şi Ziua Mondială a Diabetului, în luna noiembrie, dar şi Gala Voluntarilor. În decembrie, la nivel de organizaţie ne pregătim programul de iarnă”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.