ACTUALITATE 16 august 2016

Colaborare româno-franceză la TAM

de Covasna Media | 1005 vizualizări

Teatrul Andrei Mureșanu aduce în fața iubitorilor de teatru prima colaborare româno-franceză

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe aduce în fața iubitorilor de teatru prima colaborare româno-franceză. Piesa „Primăvara e încă departe – Toujours Ensemble”, scrisă de Anca Vișdei, va fi pusă în scenă în 20 și 21 august, respectiv sâmbătă și duminică, de la ora 19. Premiera oficială a spectacolului va avea loc în 15 septembrie, această dată marcând și debutul unui turneu prin diverse orașe din România și Franța.

„Piesa de teatru spune povestea a două surori născute în perioada ceaușistă. Colaborare ro - fr la TAMUna dintre acestea e obligată să emigreze din cauza regimului, iar cealaltă optează să rămână în țară, în pofida comunismului care tocmai s-a instaurat. Povestea abordează două perspective complet diferite. Actrițele teatrului „Andrei Mureșanu” joacă rolurile celor două surori în tinerețe, drept urmare secvențele lor sunt în limba română, așa cum erau pe vremea când acestea trăiau în România, iar actrițele din Franța joacă rolurile surorilor ajunse la bătrânețe, după mulți ani, când se revăd în România, iar comunicarea dintre acestea se face în limba franceză. La baza scrierii textului stau niște scrisori ale surorilor, care dau acțiunea spectacolului. Scrisorile sunt comentate în franceză de cele două personaje care își aduc aminte cum au stat lucrurile și sunt jucate la modul realist de către artistele TAM, care arată cum se întâmplau lucrurile în perioada comunistă”, dezvăluie managerul TAM, Anna Maria Popa.

Spectacolul este regizat de Ivan Romeuf, cu Fazakas Misi asistent de regie și Frédéric Grosche consultant artistic, în parteneriat cu Théâtre Toursky și Institut International du Théâtre Méditerranéen. În rolurile principale joacă actrițele Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Marie-Line Rossetti și Maryse Courbet. „Este prima colaborare româno - franceză, sperăm nu și ultima. Este de bun augur să vedem cum lucrează oameni din alte țări. E foarte important să fim văzuți și noi în afara țării și să venim cu experiențe din afară”, spune managerul TAM.

Turneu în România și Franța

Cu toate că în acest sfârșit de săptămână vor avea loc primele vizionări ale spectacolului, avanpremiera și premiera vor avea loc pe 15 și 16 septembrie la Sfântu Gheorghe. Astfel, în septembrie are loc și debutul unui turneu, care se va desfășura în România și Franța, cu primele două spectacole jucate acasă, la TAM.

„Spectacolul este subtitrat. Atunci când se vorbește franceză există subtitrare în română, iar atunci când se vorbește în română există subtitrare în franceză. Acest spectacol a fost conceput special pentru a fi dus în turneu. În luna septembrie avem turneu în România și toată luna noiembrie avem turneu în Franța. În Franța o să avem turneu în mai multe orașe din punct de vedere teatral – Nisa, Avignon, Marsilia, deci va fi o experiență interesantă. În România jucăm în orașe unde există Institut Cultural de Limbă Franceză. Am încercat să organizăm un turneu în care spectacolul să fie relevant, atât din punct de vedere al textului, cât și din punct de vedere al jocului actoricesc”, a mai declarat Anna Maria Popa.

Biletele sunt puse în vânzare și pot fi cumpărate online, accesând platforma www.biletmaster.ro.

Septembrie, cu patru premiere la TAM

Începutul de toamnă se anunță a fi unul bogat pentru Teatrul Andrei Mureșanu. În 6 – 7 septembrie va avea loc premiera spectacolului „Ieșirea de Urgență”, realizat în co-producție cu UNATC, în 13 septembrie are loc premiera oficială a spectacolului „7” a lui Sebastian Marina, care a avut avanpremiera stagiunea trecută, în 15 – 16 septembrie va fi premiera oficială a spectacolului „Primăvara e încă departe – Toujours Ensemble”, iar în 29 – 30 septembrie va avea loc a patra premieră a lunii, în regia lui Carmen Vidu, „Jurnal de România – Sfântu Gheorghe”. Cel din urmă este „un spectacol scris despre orașul nostru, despre actorii TAM, cu o editare și documentare foto despre tot ce se întâmplă în regiune”, explică Anna Maria Popa.

Colaborare ro - fr la TAM 2

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.