SPORT 2 august 2016

Un covăsnean reprezintă România la Jocurile Paralimpice de la Rio

de Iulia Drăghici - Taraș | 1409 vizualizări

„Cel mai mare vis al meu a fost să particip la Jocurile Paralimpice şi acum am reuşit să fiu acolo”, spune Oláh Attila

Paraciclistul Oláh Attila din Târgu Secuiesc a reuşit performanţa de a se califica, în premieră, la Jocurile Paralimpice organizate anul acesta la Rio de Janeiro. Alături de campionul paralimpic din 2012, Eduard Novak, cei doi vor reprezenta România la paraciclism. Prin această participare la una dintre cele mai importante competiţii din lume, Attila îşi îndeplineşte cel mai mare vis al său.

„Pentru mine această participare înseamnă că am reuşit să îmi ating obiectivele la care lucrez de şase ani. Cel mai mare vis al meu a fost să particip la Jocurile Paralimpice şi acum am reuşit să fiu acolo. (...) Sunt mândru că pot să reprezint o ţară, că pot să reprezint România, cu toate că sunt maghiar”, spune Oláh Attila.

Tânărul din Târgu Secuiesc ne demonstrează încă o dată că visele pot deveni realitate doar prin muncă şi determinare. „Calificarea la Rio a însemnat foarte multă muncă. Am fost nevoit să particip la multe concursuri în ultimii 4 ani, cum ar fi Cupa Europeană, Cupa Mondială sau Campionatele Mondiale. Pentru calificarea la Rio a fost necesar să acumulez 350 de puncte, în condiţiile în care pentru locul 1 la Campionatele Mondiale se dau 60 de puncte sau pentru locul 1 la o Cupă Europeană – 15 puncte. Cred că după 6 ani de antrenamente grele în ciclism şi graţie perseverenţei mele, am dat dovadă că merit să merg la Rio şi să reprezint România”, a mai declarat acesta.

În 2 septembrie, Attila împreună cu ceilalţi membri ai echipei de paraciclism vor porni spre Rio de Janeiro. „Sper să am parte în continuare de sprijin din partea oamenilor şi să pot să continui ciclismul până la următoarele Jocuri Paralimpice, din 2020”, a mai spus tânărul campion paraciclist.

Jocurile Paralimpice de la Rio, care se vor desfășura în perioada 7-18 septembrie 2016, la Rio de Janeiro, Brazilia, aşteaptă peste 4.350 de sportivi din 176 de țări. La competiţie vor fi împărțite 528 de medalii de aur în 23 de sporturi paralimpice. Evenimentul marchează anul acesta cea de-a 15-a ediție a celei mai importante competiții multisportive pentru sportivi cu handicap, dar şi prima Paralimpiadă organizată în America latină.

Povestea campionului paralimpic din judeţul Covasna Olah Attila1

Oláh Attila s-a născut în 16 mai 1989 în oraşul covăsnean Târgu Secuiesc. În jurul vârstei de doi ani familia lui a observat că piciorul stâng nu se dezvoltă normal şi de atunci Attila a fost nevoit să poarte orteză. „Îmi lipseşte genunchiul şi piciorul stâng este foarte scurt, comparativ cu piciorul drept. Aşa m-am născut”, ne-a spus tânărul, într-un interviu anterior.

Faptul că toată viaţa a purtat orteză nu l-a împiedicat pe Attila să aibă o copilărie normală. „Jucam fotbal cu prietenii de dimineaţa până seara la Stadion”, ne povestea acesta.

În 2010, covăsneanul s-a întâlnit cu Eduard Novak, iar acesta i-a propus să i se alăture în echipa de ciclism pe care o coordona, Tuşnad Cycling Team. „M-am întâlnit acum şase ani cu Edi (n.red. – Eduard Novak) la Sfântu Gheorghe la o prezentare de produse medicale. Am fost acolo pentru că aveam nevoie să îmi fac orteză. Am vorbit cu el şi m-a întrebat ce sport fac, iar eu i-am spus că fac fotbal şi că îmi place şi ciclismul. Când a auzit asta m-a invitat să devin membru al clubului său. Am acceptat invitaţia şi în 2010 am început să mă antrenez alături de Tuşnad Cycling Team”, a mai spus Attila.

Prima competiţie la care a participat a venit la doar 6 luni de la începerea antrenamentelor la Tuşnad Cycling Team. „Am fost la o cupă europeană la Belgrad. Am luat două medalii de argint”, îşi amintea Attila.

„Acum ciclismul este viaţa mea. Sportul acesta m-a făcut să devin ambiţios. Mi-am schimbat şi mentalitatea. Înainte îmi era frică să dau ochii cu oamenii şi îmi era frică de ceea ce vor spune când vor vedea că am proteză la picior. După ce am început să fac ciclism, nu mi-a mai păsat ce cred cei din jur. Am învăţat să zâmbesc mai mult. (...) Îmi place foarte mult ceea ce fac. Aproape că nu mai plec nicăieri fără bicicletă”, a mai mărturisit campionul.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.