ACTUALITATE 28 septembrie 2016

Grupul de sprijin pentru persoanele care suferă de cancer la sân, la Zumba în centrul oraşului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 865 vizualizări

Membrii grupului de sprijin pentru persoanele care suferă de cancer la sân din cadrul organizaţiei Crucea Roşie Covasna organizează vineri, 30 septembrie, în jurul orei 15 în Parcul Central din Sfântu Gheorghe un flash mob, alături de două instructoare de zumba. Scopul evenimentului este de a face cunoscută unui număr cât mai mare de oameni existenţa acestui grup, care vine în ajutorul persoanelor bolnave de cancer la sân.

„Dansul va dura circa 20 de minute, dar după aceea noi, membri ai grupului de sprijin, vom rămâne în parc şi vom distribui pliante şi vom răspunde întrebărilor oamenilor. (...) Prea puţină lume ştie că există un grup de sprijin în cadrul organizaţiei Crucea Roşie Covasna. Acesta este motivul pentru care ne-am gândit la acest eveniment, ca să ştie toată lumea care are probleme că poate să vină acolo. Noi ne întâlnim la sediul organizaţiei din două în două săptămâni, vinerea. Grupul este deschis şi poate să vină oricine şi să lămurească întrebările pe care le are în legătură cu această boală. Noi, cu ce putem, ajutăm, mai ales spiritual şi psihologic. (...) Vrem să ştie toată lumea despre noi. Nu vrem să fim închise undeva şi numai 10-15 persoane să fim bine şi ceilalţi să rămână pe dinafară. Din acest motiv ieşim pe stradă”, ne-a spus coordonatorul acţiunii, Incze Zitá, voluntarul care a pus bazele grupului de sprijin.

Grupul de sprijin, iniţiat de o supravieţuitoare a cancerului la sân

Grupul de sprijin adresat persoanelor cu cancer la sân are în prezent circa 15 membri. În cadrul discuţiilor deseori se alătură şi invitaţi, printre care şi psihologi, reflexologi, recuperatori şi aşa mai departe. Potrivit coordonatorului grupului, Incze Zitá, alăturarea la acest grup nu necesită bani şi nici o înscriere prealabilă. „Grupul este deschis pentru toată lumea şi oricând poate să înceapă activitatea alături de noi”, a spus aceasta.

Experienţa proprie a determinat-o pe Incze Zitá să înfiinţeze acest grup la Sfântu Gheorghe. „De patru ani de zile am fost şi eu operată de cancer la sân. Eu personal nu am avut nevoie de ajutor pentru că sunt o persoană extrem de optimistă şi deschisă, dar am văzut că familia mea a avut nevoie de sprijin ca să treacă prin asta. (...) Am simţit că dacă ai trecut prin această boală atunci poţi să vorbeşti şi poţi să fii mai empatic cu celălalt care suferă acum şi înţelegi mai bine problema decât familia şi rudele. Dacă nu eşti în această situaţie, nu reuşeşti să înţelegi suficient de bine. Din acest motiv am format acest grup: cu speranţa că o să pot să ajut pe ceilalţi care au nevoie de dragoste şi de înţelegere. Sunt lucruri pe care nu poţi să le discuţi cu soţul sau fiica pentru că ei nu pot să înţeleagă în aceeaşi măsură ca cineva care a trecut prin această boală. În acest grup ajutorul este reciproc. Şi eu dau, dar simt după fiecare întâlnire cu grupul că am mai multă energie şi veselie şi că mă îmbogăţesc sufleteşte de la fiecare membru, nu doar ei de la mine”, a explicat voluntara Crucii Roşii, Incze Zitá.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.