ACTUALITATE 7 septembrie 2016

„ Anul în sandale ”

de Covasna Media | 870 vizualizări

Doi tineri din Sfântu Gheorghe, Andreea și Cristi Șerban, au pornit în călătoria vieții lor

„Anul în sandale” este numele unei aventuri cum puține cunoaștem. Doi tineri din Sfântu Gheorghe, soț și soție, au pornit în călătoria vieții lor. O călătorie de aproape un an, în locuri în care e ideal să circuli… ați ghicit, în sandale. Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam și tot așa mai departe, sunt destinații care fac parte dintr-un traseu bine planificat pentru Andreea și Cristi Șerban, covăsnenii care n-au vrut să le treacă viața fără o experiență de neuitat: un an liber, destinat doar călătoriei și cunoașterii. Povestea lor nu putea fi spusă mai bine decât de către cei doi eroi, așa că i-am supus pe Cristi și pe Andreea unui „binterviu”.

– Când v-ați gândit prima oară să încercați o asemenea nebunie”, să vă luați sandalele și să porniți la plimbare prin toată Asia?Sandale 7

– Ne gândim de vreo 6-7 ani la lucrul ăsta dar nu am avut curaj ” până acum. Nu ne doream neapărat Asia cât ne doream anul ăsta liber în care să vizităm, să cunoaştem oameni, culturi... Ne-am decis la Asia după ce am început să aprofundăm ideea, să comparăm destinaţiile din mai multe puncte de vedere: siguranţă pentru turiştii care călătoresc pe cont propriu şi nu cu un grup, preţul cazărilor, al transportului între ţări şi între staţiuni…

– De unde vine pasiunea asta pentru călătorit? O aveți amândoi sau unul l-a convins pe celălalt?

– Din fericire o avem amândoi. Eu (n.r. Andreea) lucrez în turism ca şi consultant de turism de aproximativ 10 ani şi de fiecare dată când făceam un pachet turistic mă visam acolo, iar lui Cristi pur și simplu îi place să călătorească.

– Ce au zis apropiații voștri când i-ați anunțat ce planuri aveți?

– După ce au trecut de șocul inițial, s-au bucurat pentru noi. Sperăm chiar să vină să ne viziteze.

– Aveți un traseu predefinit sau îl veți construi din aproape în aproape? Ni-l puteți detalia?Sandale 3

– Când am plecat de acasă cam ştiam deja ce ţări vrem să vedem şi ce zone din fiecare ţară, dar nu ştiam cât vom sta în fiecare loc. Oricum planurile s-au mai modificat pe parcurs pe măsură ce am cunoscut localnici şi alţi călători de la care am primit sfaturi foarte bune legate de ce ar merita să vedem. Până acum am stat 3 luni în Thailanda în Koh Samui, Koh Phangan, Krabi şi Koh Lanta, aproximativ o lună şi jumătate în Malaezia în Langkawi, George Town şi Kuala Lumpur. Acum suntem în Indonezia, în Bali şi urmează Filipine, Vietnam, Cambodgia, Laos.

– Cum v-ați finanțat călătoria? Puteți să ne dați câteva sfaturi despre cum se pot obține costuri mai bune, secrete de-ale călătoriilor voastre...

– Am adunat bani o perioadă pentru asta. Alții își schimbă mașina iar noi facem călătoria. Nu stăm în hoteluri, ci alegem studiouri, apartamente în regim hotelier care au prețuri mult mai bune, negociem direct cu proprietarii, iar pentru perioade lungi sunt discounturi foarte mari. Poți mânca la fel ca și acasă, adică găsești supermarket, piețe chiar mult mai bogate în ingrediente. În general în Asia mâncarea este foarte ieftină și câteodată chiar pare mai scump să o gătești singur.

– Ce se va întâmpla cu munca” voastră în timpul călătoriei?

– Eu mi-am dat demisia, iar Cristi are noroc cu partenerul lui care a preluat din atribuții. Mai lucrează oricum din când în când online.

– Ce vreți să faceți când turul se va încheia și veți ajunge din nou acasă?Sandale 8

– Mai avem până venim acasă şi momentan nu prea vrem să ne gândim la asta J. Cel mai probabil Cristi se va ocupa în continuare de firmă, iar eu voi continua în domeniul turismului.

– Care e locul cel mai îndepărtat în care ați călătorit? 

– Cel mai îndepărtat cred că a fost Costa Rica, dar asta a fost acum doi ani.

– Și care e cel care v-a plăcut cel mai mult?

– În călătoria asta ne-a plăcut peste tot, fiecare loc are farmecul lui și chiar dacă sunt în aceeași zonă, sunt foarte diferite. Peisajele sunt diferite, oamenii sunt diferiți, chiar și cultura este diferită.

– Cât de mult contează gastronomia în alegerea locurilor pe care le vizitați? Dacă azi ați avea șansa ultimului vostru festin culinar din viață, ce fel de mâncare ați alege? 

– Contează foarte mult. Mâncarea aici este foarte bună și foarte ieftină. Față de alte zone, mâncarea este ok cam peste tot. Ne e foarte poftă de mici, așa că probabil asta am alege J

– Ce v-a surprins cel mai mult în călătorie până acum?

– Oamenii. Sunt foarte amabili, zâmbitori și mult mai fericiți ca europenii.

– De ce vă e cel mai dor (exceptând familia)? Sandale 4

– De cățeii noștri.

– Când veți alege să vă retrageţi la pensie, știți deja un loc ideal pentru asta, dintre cele vizitate?

– Până acum Bali pare locul ideal pentru asta, dar mai avem de vizitat până să ne decidem.

– Un loc mai puțin cunoscut pe care ni-l recomandați pentru o călătorie?

– Koh Phangan. Este o insulă destul de mică aproape de Koh Samui care este mai cunoscută. Are plaje foarte frumoase, sunt multe resorturi care au bungalowuri direct pe plajă, mâncarea este bună și oamenii primitori. Când este lună plină vin foarte mulți turiști pentru petrecerea de pe plaja Haad Rin, dar în rest este destul de liniştită. Aici se şi retrag mulți europeni la pensie, care sunt foarte dornici de socializare cu turiştii J.

Teme articol: TURISM asia indonezia tailanda
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.