ACTUALITATE 12 octombrie 2016

Caravana „Regatul apelor” porneşte în turneu prin judeţul Covasna

de Agerpres | 893 vizualizări

Caravana „Regatul apelor”, iniţiată de un grup de ecologişti, porneşte într-un turneu prin mai multe şcoli din judeţul Covasna, unde vor susţinute lecţii interactive având ca subiect apele şi importanţa protejării biodiversităţii.

Cursurile vor avea loc într-un autobuz double-decker achiziţionat din Anglia care a fost transformat într-un Centru Mobil de Educaţie.

„Echipa de lectori, voluntarii sunt pregătiţi, deci ei vor ţine cursurile. Ideea pentru care a fost creat proiectul a fost să învăţăm copiii să cunoască şi să respecte natura. Copiii nu au cum să protejeze natura, dacă nu o iubesc şi nu au cum să o iubească dacă nu o cunosc. Deci, acesta este conceptul cu care am pornit proiectul, să cunoască, să iubească şi să protejeze natura. Autobuzul va merge din şcoală în şcoală, va ţine câte un curs de 50 de minute în care vom povesti despre pădure, despre plantele medicinale, despre vieţuitoarele şi plantele subacvatice, după care plecăm mai departe. Trebuie să le oferim ceva copiilor de care să se lege, să îi scoatem dintre betoane, de lângă computer, de lângă telefoane, deci cumva să le arătăm mediul natural, să îi scoatem din mediul virtual”, a declarat scafandrul Szabó Jenő, unul dintre membrii echipei.

El a menţionat că elevii şi profesorii vor fi capacitaţi să contribuie la crearea unei poteci educaţionale în localitatea Dalnic, unde există un lac artificial şi un centru de cercetări subacvatice pe care îl conduce.

„Vom face o platformă online, probabil pe Facebook, unde copiii să poată să trimită poze, să pună întrebări, să interacţioneze cu cineva. Îi îndemnăm să identifice acele plante, acele vieţuitoare care trăiesc în jurul comunităţii lor. În perioada octombrie-martie, practic, contactăm copiii şi adulţii care să iasă în natură, să facă poze, să interacţioneze, iar când vine primăvara deja vom avea o hartă a împrejurimilor, unde vom vedea ce se găseşte, în ce cantitate, în ce formă şi cine le-a văzut. Apoi, la Dalnic, vom începe să facem o potecă educaţională cu aceste plante, nu numai acvatice, ci şi cu cele medicinale şi cu cele care sunt interesante. Drept recompensă oferim scufundări. Cine ne ajută două zile, are o scufundare gratuită”, a mai spus Szabó Jenő.

„Regatul apelor” vine în continuarea altui proiect de educaţie ecologică derulat anul trecut în judeţul Covasna de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, intitulat „Incursiune în lumea apelor”. Acesta a fost coordonat de Anamaria Lazăr, doctor în biologie, şi a fost realizat în colaborare cu mai mulţi parteneri, printre care şi Centrul de cercetări subacvatice din Dalnic, condus de scafandrul Szabó Jenő, care a lucrat în studenţie în echipa căpitanului Jacques Ives Cousteau.

Tot la iniţiativa membrilor acestei asociaţii, anul trecut a poposit în judeţul Covasna Caravana „Regatul sălbatic”, patronată de organizaţia The European Nature Trust (TENT).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.