ACTUALITATE 17 octombrie 2016

EDITORIAL. Maestrul şi Margareta

de Dumitru Manolăchescu | 765 vizualizări

Titlul nu mi-a fost inspirat de celebrul roman al lui Mihail Bulgakov, ci de o postare pe site-ul covasnamedia.ro; Stelian mă întreba ce se-ntâmplă cu „Maestrul”, că de „Margareta” se ocupă cine trebuie, Institutul fericirii o să aibă o membră în minus pentru câteva luni sau câţiva ani, cine ştie... Mă-ntreb şi eu, precum cititorul nostru, dar mă limitez la Maestru, Margareta la care ne cam gândim cu toţii e mult prea ofilită ca să-mi poată inspira vreo remarcă acidă. Oricum, se vor bucura de petalele ei destui pofticioşi din Institutul fericirii pe care doamna îl va instala în vreo puşcărie din ţară.

Dar Maestrul?! Of-of-of şi aoleu, cu Maestrul e groasă. Îl văd cum se spovedeşte unor televizorişti cu care altădată nici nu stătea de vorbă, pe care-i blestema şi-i bumbăcea verbal în toate felurile; în acelaşi timp, îi acuză de slugărnicie şi limbi dosnice pe cei cu care până mai ieri era prieten la cataramă, dar care acum îl iau la ţintă. Ca şi cum un ziarist ar fi obligat să fie deştept sau prost, bun sau rău, inspirat sau neinspirat, cu „ăla” sau cu „celălalt” de la începutul până la sfârşitul carierei. Uite că îşi schimbă şi gazetarii opiniile, în funcţie de cum evoluează lucrurile şi persoanele, mi se pare normal. Grav nu e să greşeşti în alegeri, i se-ntâmplă oricui, grav e să persişti în greşeală.

Da, Maestrul se luptă cu toată lumea, dar cu Justiţia pe care se laudă c-a eliberat-o de chingi, hăţuri şi proptele se luptă cel mai tare. Zice că n-are nimic pe conştiinţă, că niciun DNA din lume nu i-ar putea găsi vreo muscă pe bereta de marinar, dar disperarea cu care reacţionează la nişte audieri ale uneia dintre fetele lui pare să-l contrazică. Impresia generală e că se-apropie laţul de par... Nu-mi doresc şi nu-i doresc acest lucru, încă mai cred că el a deschis cutia Pandorei cu bună credinţă, eliberând de-acolo procurorii care acum îl muşcă dureros. Dar e un risc pe care, când eşti primul om în stat, ţi-l cam asumi. Dacă vrei să faci ceva, dacă nu... te poţi declara învins de sistem, precum unul dintre predecesorii Maestrului. Te-ngropi în uitare şi-ţi iei pensia de fost preşedinte, te uită lumea repede, dacă ai chef mai scrii o carte-două despre „margaretele” care ţi-au trecut prin cabinet sau despre serviciile secrete care ţi-au influenţat deciziile. Te mai cheamă pe la televiziuni alţi „maeştri”, îţi dai cu părerea, trece timpul...

Ceva nu e-n regulă cu Maestrul şi am senzaţia că e doar începutul calvarului, pentru că se-apropie judecata miniştrilor care se laudă c-au primit şpăgi de milioane de euro nu pentru buzunarele lor, ci pentru casieria Partidului Democrat Liberal sau pentru campania preşedintelui. Nu ştiu cât poţi reproşa unui candidat la Preşedinţie nişte sume de bani pe care le procurau şefii de campanie sau secretarii partidului, dar Maestrul va ieşi de-aici destul de şifonat, pentru că mulţi se vor grăbi să-l denunţe ca să beneficieze de reduceri de pedeapsă.

Sunt doar primii paşi pe un drum al Golgotei pe care nu trece Mesia, ci o umbră a Maestrului, în urma căreia se risipesc petalele ofilite ale margaretelor şi margareţilor. E o istorie pe care o va scrie, probabil, celălalt „maestru”, habotnicul Cristoiu. Mărturisesc că mi-aş dori să mă-nşel şi totul să se termine cu nişte acuze şi denunţuri nedovedite. Mi-e teamă în acelaşi timp că, dacă va fi aşa, înseamnă că la Putere vor fi ajuns unii care împart Dreptatea după cum le dictează interesele, nu Adevărul. Nasol moment, Maestre! Oricum o dai, tot prost ieşi din afacerea asta! Sau, mai pre limba noastră, ce-ai fost şi ce-ai ajuns! Dar cel mai rău e că în acest război cu Justiţia şi procurorii DNA începi să te asociezi cu gaşca penală Voiculescu-Dragnea-Ponta-Tăriceanu; mai lipseşte să-l pui cap de listă la Senat din partea PMP pe Tăriceanu, care între timp va fi disponibilizat de la ALDE, şi treaba-i oablă, ne umpli de respect!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 18 octombrie 2016
Ok, mulțumesc pentru răspunsul amplu și convingător, Domnule Manolachescu! Intuiam dezvoltarea subiectului, pe baza acțiunilor personajelor, acțiuni în plină desfășurare ... " of si-aoleu"!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.