ACTUALITATE 18 octombrie 2016

Turneul ucrainean al Trupei Osonó s-a dovedit a fi o experienţă umană şi teatrală de neratat

de Covasna Media | 918 vizualizări

În weekend-ul trecut a luat sfârșit turneul Trupei Osonó în cinci localități din Ucraina și două din Transilvania, cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”. Unul dintre scopurile acestui turneu, sprijinit de către Fundaţiile Bethlen Gábor și Tiszta Formák, a fost de a ajunge prin localităţi unde teatrul sau alte fapte de cultură nu prea ajung.

Turneul a început la Baia Mare, apoi a continuat cu reprezentaţii în 5 localităţi din Ucraina (Mukacseve, Viskove, Szolotvino, Tyacsiv și Karacun) şi s-a încheiat la Bistrița. Ca de obicei, fiecare reprezentaţie a fost urmată de dezbateri cu publicul, spectatorii recunoscând în problematica producţiei Osonó două mari probleme cu care se confruntă şi ei în zona ucraineană unde locuiesc: condițiile dificile de viață și emigrarea. Probleme pe care spectatorii le-au pus în discuţie din perspectiva felului cum acestea le afectează percepţia asupra prezentului şi a viitorului şi le întreţin diverse spaime – spaima zilei de mâine, de singurătate şi de izolare. De pildă, din cauza emigrării, numai în câteva luni s-au desfiinţat comunităţi, s-au destrămat cercuri de prieteni şi s-a pierdut sentimentul de solidaritate.Osono 3

Şi în acest turneu s-a continuat practica atelierelor Osonó, pe care Fazakas Misi și Mucha Oszkár le-au susţinut în câteva școli din Ucraina, participanţii fiind în majoritate tineri care cresc fără unul din părinţi sau fără amândoi, din cauza plecării lor în străinătate în căutarea unui loc de muncă, sau din cauza divorţului dintre părinţi.

În ciuda condiţiilor grele în care s-a desfăşurat turneul – drumuri proaste şi frig – toţi membrii echipei Osonó (Mucha Oszkár, Bakó Blanka, Bene Ervin, László Fruzsina, Fazakas Hunor, Pászka Gáspár, Fazakas Misi) s-au întors acasă cu sentimentul că au trecut printr-o experienţă umană şi teatrală pe care ar fi fost păcat s-o rateze.

Fazakas Misi

 

 

Teme articol: teatru Osono turneu
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.