ACTUALITATE 12 octombrie 2016

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor din judeţ are succes

de Iulia Drăghici - Taraș | 822 vizualizări

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a început a doua campanie de vaccinare antirabică orală a vulpilor. Astfel, din 10 octombrie s-a iniţiat distribuţia aeriană a momelilor vaccinale pe teritoriul judeţului, iar în 13 octombrie va începe distribuirea manuală a momelilor vaccinale.

Până acum campania s-a dovedit un succes pentru că anul acesta nu s-a înregistrat niciun caz de turbare la vulpi, afirmă directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, dr. Sikó Barabási Sándor, potrivit Agerpres.

„Suntem deja în al şaselea an de administrare a momelilor vaccinale pe cale aeriană şi manuală la vizuinele vulpilor. (...) Eficienţa se pare că este foarte bună, în urma analizelor făcute, aproximativ 70-78% din vulpile examinate au consumat momeli şi eficienţa se vede şi în situaţia epizootologică sau epidemiologică, adică anul trecut am avut foarte puţine cazuri, iar anul acesta nu am avut niciun caz de rabie în judeţul Covasna. Spre exemplu, în urmă cu patru ani, până în luna aprilie, am avut peste 40 de cazuri”, a declarat miercuri pentru Agerpres, dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA, distribuirea manuală a momelilor vaccinale va fi făcută „de reprezentanții Asociațiilor de Vânătoare sub supravegherea medicilor veterinari oficiali din cadrul DSVSA Covasna, plasarea manuală a momelilor făcându-se în jurul localităților, lângă cursuri de apă, lacuri, bălți și la vizuinile de vulpi, în general în locurile unde nu se poate realiza distribuirea aeriană”.

„Premergător începerii campaniei de vaccinare a vulpilor au fost amplasate afișe de informare respectiv de avertizare pentru populație. S-a realizat și instruirea reprezentanților Asociațiilor de Vânătoare și a medicilor veterinari oficiali din cadrul DSVSA cu privire la procedura de amplasare a momelilor vaccinale. Despre începerea campaniei a II-a de vaccinare antirabică orală a vulpilor a fost notificată Centrul Local de Combatere a Bolilor Covasna, Consiliul Județean Covasna, Garda Forestieră Brașov, Inspectoratul Judeţean de Poliție, Inspectoratul Școlar și Spitalul Județean”, arată aceeaşi sursă.

La nivel naţional, planul multianual de vaccinare orală a vulpilor campania a II-a a început în 26 septembrie, prin distribuția aeriană a momelilor vaccinale într-o serie de județe conform programării realizate de ANSVSA.

Teme articol: vulpi vaccinare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.