ACTUALITATE 2 octombrie 2016

Oláh Attila a adus „Flacăra Olimpică” la Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 955 vizualizări

„Noi trebuie să luăm fiecare din această „flacără”, să înţelegem bine semnificaţia ei şi să o dăm la rândul nostru mai departe”, spune Kovács Etele, kinetoterapeut

Ciclistul Oláh Attila din Târgu Secuiesc, reprezentantul României la Jocurile Paralimpice de la Rio, a avut parte vineri, 30 septembrie, de o surpriză de proporţii în oraşul natal. Zarah Moden SRL, New Fashion SA şi Pro Sanitate, în colaborare cu Jazz Bistro, au organizat un eveniment la care au fost invitaţi toţi sponsorii şi susţinătorii sportivului. Lupta lui Attila a devenit astfel un simbol pentru comunitatea din Târgu Secuiesc, care promite să se unească în sprijinul semenilor lor.

„Este ceva fantastic ce a făcut Attila. Vă spun că ambiţia şi performanţa pe care acest tânăr ni le-a arătat sunt impresionante. E un exemplu pentru noi toţi şi dorim să fie un exemplu pentru toate persoanele care au un handicap şi probleme motorii. (...) L-am urmărit pe Attila pe Facebook şi am avut emoţii pentru că a fost bolnav înainte de concurs. Din când în când era supărat că nu a putut să realizeze performanţa pe care şi-a dorit-o, dar îi scriam pe Facebook faptul că suntem alături de el şi că îl iubim. Mulţi oameni din Târgu Secuiesc au ţinut legătura cu el prin internet, iar când a venit acasă am vorbit cu colegii din firmă, pentru că am o echipă caritabilă, şi nu trebuit decât o scânteie ca să organizăm această acţiune. Pentru mine acest eveniment este important nu doar pentru a-l sărbători pe Attila, ci şi pentru a realiza în această comunitate un sentiment că împreună putem să ajutăm foarte mulţi semeni de-ai noştri. Câteodată un ajutor mic contează foarte mult. Îmi pare bine că au venit toţi cei pe care i-am invitat”, ne-a spus amfitrioana şi iniţiatoarea evenimentului, Bakk Vitális Kinga, directoarea întreprinderilor Zarah Moden şi New Fashion din Târgu Secuiesc, care a mai adăugat: „E foarte uşor să ajutăm alţi oameni. Nu trebuie să ne gândim imediat la sume enorme. E vorba de a fi alături chiar şi moral de cei care au probleme, să organizăm discuţii şi să îi încurajăm. Doresc să canalizăm în mod eficient spiritul de întrajutorare din Târgu Secuiesc, care există, dar trebuie adus la un loc”.

Attila, eroul din Târgu Secuiesc

Alături de organizatori, la evenimentul organizat în onoarea lui Oláh Attila au fost prezenţi şi psihologul şi coordonatorul Asociaţiei Pro Pectus, Suto Rita, dar şi Kovács Etele şi Forró Béla, fondatorii adăpostului de câini din Târgu Secuiesc, colaboratori frecvenţi în proiectele de caritate coordonate de directoarea Bakk Vitális Kinga. Toţi aceştia şi mulţi alţii au căzut de acord în privinţa faptului că Attila merită titulatura de erou al comunităţii din Târgu Secuiesc.

„Attila este eroul nostru pentru că ne-a arătat că nu situaţia actuală contează, ci de unde am plecat şi unde am ajuns. Asta e valabil pentru toată lumea. Oamenii, în general, sunt respectaţi pentru drumul pe care îl parcurg ca să ajungă undeva. În cazul lui Attila, într-adevăr vorbim despre o luptă adevărată pentru că el nu s-a născut un sportiv, ci a devenit unul şi vă daţi seama cât a muncit ca să ajungă aici. Datorită acestui lucru este eroul nostru. Orice comunitate are nevoie de eroi, mai ales în zilele noastre. (...) Chiar dacă nu ne-a adus medalii, Attila ne-a adus în inima lui „flacăra olimpică”. Acest lucru se vede în ochii lui când stă pe bicicletă. Noi trebuie să luăm fiecare din această flacără, să înţelegem bine semnificaţia ei şi să o dăm la rândul nostru mai departe”, ne-a spus kinetoterapeutul Kovács Etele.

Președintele Asociației Székely KutyaKlub din Târgu Secuiesc, Forró Béla, a spus că succesul lui Attila trebuie să fie o lecţie de viaţă pentru fiecare dintre noi. „Acest om merită ceea ce primeşte pentru că a muncit mult ca să ajungă aici şi a trebuit să renunţe la foarte multe lucruri frumoase din viaţa lui, ca să facă antrenamente. Cum zice şi prietenul meu Kovács Etele, noi, oamenii sănătoşi, nici nu ne putem da seama ce înseamnă această muncă. (...) Handicapul nu există la Attila. E ceva senzaţional ce a făcut acest tânăr şi este o lecţie de viaţă pentru noi. (...) Attila este eroul Târgului Secuiesc, al Covasnei şi al întregii ţări”, a spus acesta.

„Weekendul trecut am participat la o conferinţă şi o idee a fost foarte pe placul meu: „Ştii ce este dizabilitatea? Dacă în capul tău crezi că eşti mai puţin decât alţii”. (...) Pentru mine este o bucurie să văd că oamenii din acest oraş sunt tot mai pozitivi la astfel de probleme şi ajută. Sper ca următorul vis al lui Attila să prindă şi mai multe inimi deschise”, a spus şi psihologul Suto Rita.

Evenimentul, o surpriză pentru campionul covăsnean

Evenimentul pus la cale de susţinători a fost o surpriză pentru paraciclistul Oláh Attila. Pe lângă posibilitatea de a se întâlni cu toţi sponsorii săi, acesta a primit cadou şi un portret  pictat în ulei de artistul de renume al oraşului, Kosztandi Jenő.

„M-am bucurat foarte mult de acest eveniment. A fost o surpriză. Nu am ştiut nimic, doar că trebuie să vin aici. Simt că pot să contez pe ajutorul acestor oameni şi pe viitor. (...) Sunt mândru că am putut să merg la Rio, să termin toate cursele şi să îmi îndeplinesc visul”, ne-a mărturisit, copleşit de emoţii, Attila.

Întrebat despre planurile sale de viitor, campionul covăsnean ne-a spus: „După o pauză mică, o să mă întâlnesc din nou cu antrenorul ca să vedem cum trebuie să muncim în continuare. Scopul meu este să particip la cât mai multe competiţii pentru a aduna puncte ca să mă calific la următoarele Jocuri Olimpice, care se vor desfăşura la Tokyo în 2020”.

Pentru oamenii cu dizabilităţi, Attila a avut un mesaj: „Dacă au un vis, să nu renunţe! După un timp, dacă muncesc din greu, fără îndoială beneficiile nu o să întârzie să apară”, a transmis acesta.

Seara cu surprize a continuat

Acţiunea de vineri seară a fost cu surprize pozitive nu doar pentru Attila, ci şi pentru Bartalis Kadar Gellert din Turia, un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile, unul dintre beneficiarii programului cu câini terapeutici, unic în România prin colaborarea dintre dresor şi kinetoterapeut.

Gellert este, asemenea lui Attila, un tânăr remarcabil pentru că a promovat în această vară Bacalaureatul cu nota 8,50. „L-am invitat pe Gellert pentru că a ajuns la o răscruce în viaţa lui, fiind fără ocupaţie, cu speranţa că exemplul lui Attila să-i ofere curajul de a-şi visa viitorul. Kovács Etele şi Forró Béla i-au oferit un loc de muncă, o angajare cu jumătate de normă. Gellert va lucra de acasă şi se va ocupa de pagina de Facebook şi site-ul oficial ale Asociaţiei Benji şi ale Adăpostului canin”, ne-a spus directoarea Zarah Moden şi New Fashion.

„Acum doi ani de zile când l-am cunoscut, Gellert era unul dintre pacienţii lui Kovács Etele şi unul dintre copiii pentru care am dresat câinii terapeuţi. De atunci, Gellert s-a schimbat foarte mult. E un băiat foarte isteţ, drept dovadă că a absolvit Bacalaureatul cu nota 8,50. Înainte să ne cunoaştem şi să  primească acest câine terapeut, tânărul era foarte închis în el. De când are câinele a început să iasă pe stradă şi să comunice cu oamenii. (...) Înainte trăia că gândul că nu este bun de nimic şi degeaba învaţă pentru că oricum nu o să ajungă nimic în viaţă. Astfel, am stat de vorbă cu Kovács Etele şi ne-am gândit să îi oferim un loc de muncă în cadrul Asociaţiei care are grijă de adăpostul de câini, prin care poate să lucreze de acasă. El, fiind un stăpân de câine, poate să promoveze adopţia câinilor din adăpost şi prin internet să ia legătura cu iubitori de animale din ţară şi străinătate. Ceea ce vrem noi este să îi dăm posibilitatea să fie un om de folos şi să aibă carte de muncă. Pentru aceşti oameni cel mai greu este începutul. Noi avem mare încredere în Gellert şi prin această ocazie o să demonstrăm angajatorilor că merită să dea posibilitatea acestor oameni să fie angajaţi”, ne-a spus președintele asociației Székely KutyaKlub din Târgu Secuiesc, Forró Béla.

Viaţa persoanelor cu dizabilităţi, o luptă continuă

De multe ori, atunci când ne întâlnim cu persoane care au dizabilităţii fizice, alegem fie să le evităm, să le ignorăm sau de cealaltă parte, să le plângem de milă sau să forţăm ajutorul. Potrivit specialiştilor, naturaleţea şi comunicarea sunt cele mai de preţ arme pe care le putem utiliza ca să îi ajutăm pe cei în nevoie.

„Trebuie să acceptăm că şi persoanele cu dizabilităţi sunt oameni şi să încercăm să găsim modalităţi prin care să îi ajutăm, dar în condiţiile în care şi aceste persoane acceptă ajutorul nostru. Sunt multe situaţii în care vrem să sfătuim pe cineva, dar acea persoană nu are nevoie de sfatul nostru. Până în momentul în care nu simţim că aceşti oameni au nevoie de noi nu putem şi nici nu trebuie să ne forţăm ajutorul”, explică psihologul Suto Rita.

Ca să înţelegem mai bine cu ce anume se diferenţiază de oamenii sănătoşi, Kovács Etele, de profesie kinetoterapeut, face o comparaţie între persoanele cu dizabilităţi şi gladiatori: „Viaţa oamenilor cu dizabilităţi e o luptă. Îi compar cu gladiatorii. Aceştia intrau în arenă doar pentru luptă. Pentru părinţii şi copiii celor cu dizabilităţi această luptă e continuă, practic ei trăiesc „în arenă”. Ceea ce îi aseamănă cu gladiatorii este faptul că nu au altă cale, decât să lupte”.

În continuare, alături de cei aflaţi în nevoie

Exemplul lui Attila a stimulat comunitatea din Târgu Secuiesc pentru a oferi ajutor semenilor. În planurile oamenilor cu suflet mare din această localitate se găseşte, printre altele, şi ideea înfiinţării unui centru de zi pentru adulţii cu dizabilităţi.

„Gândul meu este în jurul copiilor cu handicap. Colaborăm cu Pro Pectus pentru realizarea unei case pentru copiii cu vârste de peste 18 ani, unde zilnic pot fi aduşi de părinţi. În acest fel părinţii, mame în special, pot să fie liberi şi să facă tot ce doresc preţ de câteva ore pe zi. Mai este o problemă şi anume aceea că tinerii peste 18 ani nu mai primesc ajutoare şi tratamente cum primeau înainte de vârsta majoratului, iar noi ne-am dori să schimbăm acest lucru. Vrem să îi sprijinim moral, material şi avem şi alte idei. Anul viitor ne dorim să facem şi noi o licitaţie civilă, asemănătoare cu cea care a avut loc recent la Sfântu Gheorghe. În tot ceea ce facem ne dorim să implicăm asociaţiile, organizaţiile şi oamenii din Târgu Secuiesc pentru că mie îmi place să implicăm cât mai multe persoane în tot ceea ce facem. Dacă ne unim forţele, reuşim mult mai multe lucruri în viaţă”, spune Bakk Vitális Kinga.

Coordonatoarea Asociaţiei Pro Pectus, Suto Rita, spune că ideea de a forma acest centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi s-a născut în cadrul grupului de părinţi cu copii cu dizabilităţi pe care îl direcţionează în prezent în cadrul asociaţiei. „Avem un grup de părinţi care au un copil sau membru de familie cu dizabilitate. Prima dată am început acest grup cu doar doi părinţi. Şi pentru aceştia este greu să accepte că au un copil bolnav. Dacă ajung la noi, atunci e deja un punct în plus. În prezent, la acest centru avem 28 de părinţi care participă în mod regulat la şedinţele lunare. Din acest grup s-a ivit ideea centrului de zi pentru adulţi. Foarte mulţi părinţi se confruntă cu ideea că aceşti copii au terminat şcoala şi nu au ce să facă acasă”, a explicat aceasta.

Printre veştile bune pe care le-am aflat la evenimentul de la Târgu Secuiesc se găseşte şi aceea că alţi patru câini terapeutici dresaţi vor ajunge la copiii cu dizabilităţi din judeţul nostru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.