ACTUALITATE 13 noiembrie 2016

EDITORIAL. O campanie electorală pentru liniştea noastră

de Observatorul de Covasna | 817 vizualizări

A început campania electorală. Se vor auzi, deci, mai puţine voci critice din partea Mediei, ceea ce ţine de un normal instinct de conservare.

Va fi o campanie pentru Parlamentare ciudată, prima în care cheltuielile partidelor s-au limitat drastic prin lege. Trebuie să ştiţi, totuşi, nişte lucruri despre alegerile astea:

*Se pun la bătaie 466 de locuri de parlamentari, faţă de 588 câţi au ieşit acum patru ani, după nebunia cu uninominalul. Parlamentul României a uitat cu totul de Referendumul în care poporul votase reducerea la 300 a numărului parlamentarilor. Culmea dispreţului faţă de electorat: alegerile care au urmat Referendumului cu pricina au scos 588 de deputaţi şi senatori, aproape dublu...

*Pentru cele 466 de locuri se bat 6500 de candidaţi. Veţi putea observa, pe listele unor partide, oameni care n-au nicio legătură cu judeţul în care candidează. Nişte Agamiţă Dandanache, scoşi direct din mereu actualul nenea Iancu. Aveţi dreptul să-i votaţi, dar nu vă ia nimeni dreptul de a sta şi cugeta: ce caută oamenii ăştia într-unul din cele mai „grele” judeţe ale ţării?! N-au avut ce face partidele cu ei, sau chiar speră să obţină ceva ce nu se poate obţine? Veţi face, cu siguranţă, ce credeţi că e mai bine pentru dvs.

*Vom avea parte de o campanie cenuşie, plictisitoare, fără găleţi, pixuri, pachete cu alimente sau calendare. Vă vor lipsi, sunt sigur, panourile luminoase cât blocul, afişele uriaşe, bannerele, vocile şi cântecele din vehicule... Era o distracţie întreagă, unora chiar le vor lipsi materialele astea publicitare.

*Pot să vă spun, dacă nu cumva aţi aflat deja, şi ce partide veţi putea vota în Covasna: PSD, PNL, UDMR, Uniunea Salvaţi România, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Partidul România Unită, Partidul Mişcarea Populară, Alianţa Noastră România, Partidul Socialist Român şi Partidul Ecologist Român. Veţi avea suficient timp să vă informaţi asupra candidaţilor de la fiecare partid, să vă lămuriţi ce partid vine cu oameni noi, neduşi la „bisericuţele” politicii, şi să votaţi în cunoştinţă de cauză. E nevoie mai mult decât oricând să votaţi în cunoştinţă de cauză! Uitaţi-vă la americani şi vedeţi ce înseamnă să votezi „în orb”, manipulat de Media, de afişe şi promisiuni: ies în stradă acum cei care nu-l suportă pe preşedintele ales! Nasol, prost exemplu pentru democraţiile tinere de la cea mai democratică naţiune a lumii... Aşa că gândiţi-vă şi judecaţi bine înainte de a vota, ca să evitaţi experienţa tragicomică a poporului american.

*Nu mă întrebaţi de unde să luaţi informaţiile corecte şi cum să deosebiţi adevărul de minciună, pentru că Media e plină de minciuni şi manipulări odioase – nu-mi face nicio plăcere s-o spun, dar ăsta-i adevărul. Nu ştiu ce sfat să vă dau şi cred că nici n-aveţi nevoie de sfatul meu; apelaţi la instinct sau faceţi o medie a informaţiilor. Dacă nu sunteţi deja „arondat” unui partid, ceea ce n-ar fi neapărat o nenorocire, încercaţi să aflaţi de la partidele nou venite în lumea politică (presupunând că pe cele vechi le cunoaşteţi deja) ce vor, ce propun şi cu cine defilează. E momentul unei schimbări de substanţă, mi-e greu să cred că vom continua să votăm liste cu candidaţi penali sau certaţi cu legea pe care unele partide i-au pus pe locuri eligibile.

Nu mă opreşte nimeni să-mi spun răspicat părerea şi să vă împărtăşesc ce gândesc despre unii sau alţii dintre candidaţii care vă cer votul. Dar de data asta, după cum probabil aţi sesizat, nu prea ştiu nici eu cu cine votez, ceea ce nu mi s-a prea întâmplat. Aşa că îmi voi lua şi eu o pauză de cugetare asupra „meandrelor concretului” în politica românească. Timp în care voi încerca să scriu alte snoave, fără prea multă legătură cu politicul.

Dumitru Manolăchescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.