ACTUALITATE 28 noiembrie 2016

EDITORIAL. Ziua în care soarele răsare de la Alba Iulia

de Covasna Media | 812 vizualizări

Ziua Naţională nu ne mai uneşte demult. Se supune şi ea comandamentelor politice, năbădăilor, umorilor, adversităţilor de tot felul din lumea politică. Se schimbă regimurile, se schimbă preşedinţii, apar mereu noi motive de ceartă, se reactivează legături care păreau imposibile, se caută noi alianţe care par la fel de imposibile. Politică – un cuvânt pe care îl urâm, dar de care nu ne putem despărţi pentru că nu există alternativă, tehnocraţii nu sunt o soluţie pe termen lung.

Ziua Naţională ar trebui să fie o sărbătoare, o împlinire, un moment de bucurie pentru noi toţi. După cum se vede, însă, nu este o sărbătoare a tuturor românilor, imperativul „dezbină şi stăpâneşte” s-a impus şi în politica românească, iar victimele lui sunt cei care cred încă în unirea-n cuget şi simţiri propovăduită de înaintaşi. Noi, victimele dezbinării impuse de politicieni, vom avea parte de Ziua Naţională a României de tot felul de scene: fanfară şi defilare, lozinci „anti” şi huiduieli, strângeri de mâini şi înjurături pe sub mustaţă. Vor fi de toate, ne vom da în spectacol cu tot ce e bun şi frumos, rău şi urât în noi. Ăştia suntem, cu ăştia defilăm!

Şi totuşi, aşa supuşi greşelilor cum suntem, ne vom aduna în pieţe sau în case, vom agita steaguri tricolore, vom cânta şi ne vom bucura de Ziua noastră Naţională. Este sărbătoarea sufletului românesc, pe care nicio campanie electorală, nicio duşmănie politică, nicio vorbă de neam prost, nicio înjurătură perfidă nu o poate umbri. Sunt milioane de suflete, neîmpovărate de ambiţii politice deşarte, care se bucură şi trăiesc această sărbătoare a naţiunii române reîntregite. Sunt milioane de români care aşteaptă această Zi Întâi de Decembre ca pe o lumină care împrăştie întunericul şi ceaţa lăsate peste ţară.

Să ne bucurăm atât cât putem şi cum putem de lumina asta, de Ziua noastră Naţională! Bogaţi sau săraci, veseli sau trişti, tineri sau bătrâni – la 1 Decembrie soarele răsare, pentru toţi, de la Alba Iulia. Astăzi, Alba Iulia este capitala inimilor noastre. La Mulţi Ani, România!

Dumitru Manolăchescu

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.