ACTUALITATE 15 decembrie 2016

EDITORIAL. Redistribuire cu surprize pentru Covasna: PSD pierde tot!

de Observatorul de Covasna | 2286 vizualizări

Miercuri pe la prânz trosneau zvonuri năucitoare: Partidul Mişcarea Populară a câştigat, la redistribuire, posturile de deputat şi senator în noul Parlament pentru judeţul Covasna. Nu PSD, partid aflat pe locul 2 după UDMR ca număr de voturi, nici PNL, aflat pe locul 3, ci PMP, aflat pe locul 4 în clasament. Speranţele PSD, mai ales, mergeau către un nou mandat pentru Horia Grama după redistribuirea voturilor.

N-a ieşit aşa şi nu mă-ntrebaţi de ce, pentru că nu pricep nimic din „tainele” procesului de redistribuire, supus hazardului. Un soft extrem de „curat”, adică de neatacat şi de neacuzat, a împărţit ce-a rămas de la partidele care n-au intrat în Parlament şi iată că aici norocul a fost de partea Partidului lui Traian Băsescu. Aşa se face că, la această oră, judeţul Covasna are doi parlamentari de la PMP: fostul primar de Întorsura Buzăului, Ghiţă Baciu, va fi senator, iar Octavian Goga, din Vâlcele, va fi deputat de Covasna.

Voi spune şi acum ce-am spus cu multă vreme înainte: nu cred că are vreo importanţă numele şi partidul parlamentarilor de etnie română din judeţul Covasna. Personal, sunt convins că ori cu ei, ori fără ei tot ăia suntem. Contează, îmi puteţi replica. Foarte mult contează ce se-ntâmplă la Bucureşti, cât de mult poate fi influenţat Guvernul, oricare ar fi el, de parlamentarii covăsneni. Poate că da, dar aţi simţit vreo îmbunătăţire a situaţiei dvs. în ultima legislatură, dominată de PSD?! Normal ar fi să-i băgăm la un loc pe aleşii maghiari şi români, să lupte cu toţii pentru judeţul ăsta amărât. Nu se poate, pentru că agendele lor sunt foarte diferite – şi nu despre agendele politice este vorba, ci despre cele etnice. Câtă vreme se va „defila” cu interesele etnice în frunte, nu va exista o luptă comună, care să avantajeze economic şi social întreaga populaţie a judeţului. În acelaşi timp, îmi dau seama cât de greu e să treci peste animozităţi şi să pui interesul întregii comunităţi pe primul loc, renunţând la interesul etniei din care faci parte şi care, ajutată de „softul” norocos, te-a trimis în Parlament. E greu nu doar pentru aleşii maghiari, e greu şi pentru cei români.

PSD nu are, aşadar, parlamentari în judeţul Covasna. Dacă ar fi avut, ar fi fost dificil pentru Horia Grama, de pildă, să înţeleagă cum guvernează partidul său împreună cu UDMR, o Uniune atât de puţin agreată de reprezentanţii locali ai PSD, dar care aproape sigur va fi invitată la negocieri pentru formarea noului guvern. Nu va fi uşor nici pentru parlamentarii PMP calificaţi în Parlament – e vorba, cum vă spuneam, de Gheorghe Baciu şi Octavian Goga. Dar ei vor fi scutiţi să explice nişte lucruri greu de explicat, pentru că preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat că partidul lui va face întotdeauna opoziţie PSD. Deci şi UDMR, dacă Uniunea va „binevoi” la guvernare alături de PSD.

Pentru mine, locuitor al Covasnei, noua componenţă a Parlamentului nu schimbă nimic din realităţile cu care se confruntă românii în Secuime. PSD a mai fost la guvernare – şi cu, şi fără UDMR. Şi PNL a fost la guvernare, cu sau fără UDMR. Actualul preşedinte al PMP a fost 10 ani preşedintele României. Am trăit, români şi maghiari, aceleaşi dezamăgiri, aceleaşi frustrări, am avut acelaşi sentiment că nimeni nu ne doreşte. Nici PSD, nici PNL, nici Traian Băsescu n-au părut să înţeleagă ceva din ce se întâmplă cu românii şi cu maghiarii din Secuime, chiar dacă preşedintele Băsescu venea destul de des în Covasna. Poate că au ei dreptate şi ne înşelăm noi... Poate că nu există, de fapt, probleme speciale în Covasna şi Harghita; poate că şi noi, românii, nu doar ei, maghiarii, ne dorim să fim prea mult băgaţi în seamă, mângâiaţi pe creştet, lăudaţi şi cântaţi, în vreme ce nu avem parte decât de o amabilă uitare, de o binevoitoare ignorare. Mă atacă eufemismele, vă daţi seama...

Ce-aş vrea eu, ce-ar trebui să vrem noi toţi de la parlamentarii de Covasna? Indiferent cum îi cheamă şi ce partid reprezintă, ar trebui să muncească, să se ocupe de problemele reale ale judeţului: sărăcia, lipsa locurilor de muncă, lipsa investiţiilor, plecarea tinerilor, dizarmonia interetnică. Sunt problemele tuturor, nu doar ale românilor. Aş vrea să-i văd muncind pentru prosperitatea noastră, nu pentru bunăstarea lor. Sunt un visător şi un naiv incorigibil, nu?!

Dumitru Manolăchescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 16 decembrie 2016
Cum?! Nici dna Ionela "populara" nu a intrat in Parlament?! Credeam ca "poporul PSDist" din Covasna se va mobiliza la chemarea smecherului de Teleorman si o vor vota pe dna populara Ionela de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.