ACTUALITATE 19 decembrie 2016

Covalact, preluat de către un gigant din industria mondială a laptelui?

de Sever Ioan Miu | 4782 vizualizări

Compania Covalact, care deține o fabrică de produse lactate la Sfântu Gheorghe, ar fi fost preluată de către francezii de la Lactalis Group, care este, potrivit site-ului propriu, cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial, după volumul de lapte crud colectat anual. Gigantul, care mai are în portofoliu și producătorii Albalact și LaDorna, ar fi achiziționat compania Covalact de la fondul de investiții care-l deține, SigmaBleyzer, pentru mai mult de 30 milioane de euro. Pe de altă parte, reprezentantul fondului în România, Radu Bugică, ne-a declarat că nu are „ceva clar de anunțat”.

Gigantul francez, cu venituri de 17 miliarde de euro în 2015,  ar fi cumpărat Covalact din Sfântu Gheorghe, companie cu venituri de 44 milioane de euro. Achiziția ar fi avut loc după negocieri strânse, în care au fost implicate mai multe nume de pe piața lactatelor, printre care și grupurile Danone și Müller. Tranzacția dintre francezi și fondul american de investiții SigmaBleyzer s-a încheiat la fi­nele săptămânii trecute şi a avut o valoare de 30-40 milioane euro, potrivit surselor din piaţă, citate de Ziarul Financiar. Compania Covalact are două unităţi de pro­duc­ţie a lactatelor, în Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, deţinând și un depozit logistic cu o capa­citate de 1.400 de paleţi deschis în 2012, conform ultimelor date.

Conducerea din România nu comentează

Am încercat să aflăm mai mult de la reprezentantul acționariatului în România,  Radu Bugică, despre tranzacție și efectele sale asupra angajaților, dar oficialul a preferat să nu ofere, deocamdată, detalii. „Nu comentez nici de da, nici de nu, când vom avea ceva, cu cea mai mare plăcere stăm de vorbă. Nu e în politica fondului să comenteze pe întâlniri, pe alea, pe alea, când o fi ceva clar, vă spunem. Deocamdată nu avem ceva clar de anunțat“, a declarat Bugică pentru Observatorul de Covasna.

Covalact, o companie cu 360 de salariați

Fondul american de investiţii SigmaBleyzer a ieşit din acţionariatul producătorului de lactate din judeţul Covasna la aproape un deceniu de la achiziție. Iniţial americanii au preluat 70% din afacere, însă au ajuns între timp să deţină 99,4% din titluri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Restul de acţiuni sunt controlate de acţionari persoane fizice, conform aceleiaşi surse. Covalact, cunoscut pentru sloganul „Prea bun, prea ca la ţară“, este unul dintre cei mai mari zece jucători din piaţă după cifra de afaceri.

Decizia fondului de investiţii de a vinde vine într-o perioadă bună financiar pentru companie. Compania Covalact, cu aproape 360 de salariați,  a terminat anul trecut cu afaceri de circa 200 milioane lei şi un  profit de 6 milioane de lei. Afacerea a crescut cu 30% faţă de 2014, iar compania a trecut pe plus, faţă de o pierdere de 2,8 milioane de lei în 2014. Covalact a fost pe pierderi cinci ani înainte de a reveni pe profit în 2015. Revenirea din 2015 a survenit în contextul unei creșteri pentru majoritatea companiilor de pe piața lactatelor, în condițiile  reducerii TVA la alimente de la  24% la 9%. Faţă de 2006, anul de dinaintea preluării Covalact de către SigmaBleyzer, afacerea a crescut de circa patru ori.

Cu o istorie de peste 40 de ani în producția lactatelor, Covalact a fost achiziţionată în 2007 de fondul american de investiţii Sigma­Bleyzer, într-o tranzacţie estimată la sub 10 milioane euro, potrivit Ziarului Financiar. Conform aceleiași surse, fondul de investiții nu deține în țara noastră decât grupul Covalact. Grupul include şi firma Lactate Harghita, achi­ziţionată de fondul american în 2008.

Lactalis, un jucător pe piața mondială a lactatelor

Potrivit siteului său din România - ladornagroup.ro - Lactalis Group este cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial, datorită volumului de lapte crud colectat anual - 14,7 miliarde de litri pe an -, fiind, totodată, și lider pe piața brânzeturilor și cel mai mare producător de brânzeturi de origine controlată.

Gigantul francez Lactalis a intrat pe piaţa locală în 2008 prin preluarea companiei LaDorna într-o tranzacţie de 80-90 mil. euro. La începutul acestui an, Lactalis a preluat şi Albalact, liderul pieţei locale de lac­ta­te, într-o tranzacţie de circa 90 milioane euro. Achizițiile i-au asigurat grupului francez poziţia de lider pe piaţa locală de lactate evaluată la 1 miliard de euro. Afacerile cumulate ale Covalact, Albalact şi LaDorna se ridică la aproape 200 mil. Euro, conform sursei amintite.

Tranzacția așteaptă acordul Consililui Concurenței

Pentru a fi parafată, tranzacția dintre Lactalis şi Covalact trebuie să primească acordul Consiliului Concurenţei, care o va anali­za atât la nivelul pieţei în ansamblul, cât şi pe segmente. Preluând compania Covalact, Lactalis câştigă teren pe segmentul brânzetu­ri­lor şi iaurturilor, în timp ce producătorul covăsnean, care avea o cotă de piață slabă pe segmentul laptelui, se alătură Dorna și Albalact, branduri puternice de lapte.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 20 decembrie 2016
La puţin timp de la anunţul privind preluarea liderului pieţei lactatelor din România, Albalact, Grupul francez Lactalis a ieşit din nou la cumpărături pe plan local achiziţionând de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.