ACTUALITATE 29 decembrie 2016

EDITORIAL. Ghicitori în stele

de Covasna Media | 2242 vizualizări

E greu la sfârșit de an. E și mai greu la începutul unuia despre care responsabilii vieții noastre nu te lasă să ghicești mare lucru. Dacă tragi linie și aduni tot ce s-a întâmplat pe parcursul lui 2016, bine și rău, la ce rezultat ajungi? Este o întrebare numai bună pentru sfârșitul de an, despre începutul celuilalt vom mai avea, poate, ocazia să vorbim.

„Observatorul de Covasna” a realizat un supliment cu superlativele anului 2016. Ceva de genul „cel mai”, „cea mai” în varianta Covasna. O idee generoasă, ca mai tot ce încearcă să facă ziarul pentru a-și ține aproape cititorii care n-au renunțat la presa tipărită. În consecință, nu voi face și eu un clasament al întâmplărilor care ne-au marcat existența în anul pe cale să dispară. Voi așeza, doar, câteva lucruri la locul lor – adică la locul pe care cred eu că merită să-l ocupe în viața noastră.

Anul 2014 ne-a adunat într-o campanie furibundă de respingere a tridentului Victor Ponta – Gabriela Firea – Liviu Dragnea la Președinția României. S-a întâmplat minunea și simt nevoia să repet: Iohannis nu e ce ne-am dorit, dar neamțul mut și morocănos e oricând o variantă mai bună decât Victor Ponta. Revenind la 2016, constatăm că lucrurile se schimbă cu mare viteză: tridentul ofensiv din 2014 și-a pierdut doar un „dinte”: Ponta. Și nici ăla n-a căzut de tot, încă mai morfolește o ciozvârtă pe la o comisie parlamentară prezidată de „noul” PSD. Ceilalți doi, Firea și Dragnea, au ajuns pe cai mari și zburdă prin meandrele concretului românesc. Aproape neverosimil, PSD s-a reinventat mizând pe lipsa de acțiune a liberalilor, aflați acum în disoluție. Dacă te gândești bine, PSD pare a fi la această oră singurul partid așezat temeinic să guverneze o Românie abulică, excesiv de tolerantă cu corupția, cu afaceriștii din politică, cu mafioții „capitalismului de cumetrie”. Rezultatele alegerilor parlamentare din acest an mi se par a fi cea mai grea lovitură dată României de Partidul Național Liberal. Incompetența și inabilitatea liberalilor au deschis calea unei dominații cvasitotalitare a cuplului Dragnea-Tăriceanu – niște amorezi politici albiți de ambiții și frustrări abil mascate. Mi-aș dori din tot sufletul să mă-nșel, dar nu cred că România putea să nimerească mai prost. Iar vinovatul, repet, este unul singur: PNL.

Restul nu are prea mare importanță, nu poți face scandal că ți s-a furat geanta cu bani din mașina pe care ai lăsat-o cu portierele larg deschise. Adică poți, dar nu te mai crede și nu te mai ascultă nimeni. Ce se-ntâmplă zilele astea, ce încearcă Iohannis să facă e doar ascunderea sub preș a gunoiului lăsat de liberali. Adevărul crud al anului politic 2016 este unul singur: PSD-ul câștigă România pentru cel puțin patru ani de zile – și veți vedea ce „surprize” ne pregătește „noul” PSD la Prezidențialele din 2019! Reapariția pe scena politică a fostului președinte Traian Băsescu nu schimbă mare lucru, dar dă savoare unui Parlament altfel plictisitor și mult prea roșu. Ziariștii se bucură mai mult decât alții pentru că vor avea subiecte...

Un alt lucru demn de atenția noastră mi s-a părut campania aiuritoare împotriva Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA. De fapt, ea este ținta PSD-ALDE de multă vreme, în acest an s-au găsit doar purtătorii centurilor cu explozibil: Sebastian Ghiță și Traian Băsescu. Oameni diferiți, motivații asemănătoare: frica de procurorii DNA. Odată găsiți cei doi „kamikaze”, restul a venit de la sine sub forma unui val de noroi în care au bălăcit-o bine pe șefa DNA. O terfeleală la care și-a adus contribuția neprecupețită absolut toată Media românească, în frunte cu posturile arondate de pușcăriabilul Ghiță și pușcăriașul Voiculescu. Iar tot războiul ăsta nociv pentru societatea românească a fost născut de tânărul pesedist Sebastian Ghiță, un valoros IT-ist fugit acum din țară de teama pușcăriei... Vă dați seama în ce țară trăim?! Păi ce vom mai face când Justiția va fi la cheremul partidului care l-a născut pe infractorul Ghiță?!

Va fi extrem de interesant de văzut ce se va întâmpla cu DNA și Justiția românească în anii ce vor veni. Dacă ar fi să-mi dau cu părerea, ca un ghicitor în stele ce nu sunt, aș zice că Laura Kovesi a fost deja trecută pe linie moartă, ceea ce mi se pare a fi al doilea cel mai grav lucru petrecut în 2016. Și spun asta bazându-mă pe faptul că Iohannis nu este și nu va fi niciodată președintele „jucător” care a fost Băsescu – despre „pirat” se poate spune orice, dar nu i se poate contesta o calitate: i-a eliberat de „hățuri” și servituți politice pe procurori și judecători. Până la un punct, așa este, dar uite că punctul ăsta a fost suficient de lax ca să pună pe jar armata de corupți de toate culorile politice, inclusiv din familia fostului președinte.

După cum, desigur, ați remarcat, tot ce facem și ce scriem se învârte în jurul politicii. Mai puțin urarea pe care v-o fac astăzi: La Mulți Ani cu sănătate, să vi se împlinească toate dorințele, să vă bucurați de pace și prosperitate!

Dumitru Manolăchescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stelian, 30 decembrie 2016
Ce sa mai spunem? Asteptam inscaunarea lui Liviu Dragnea pe tronul de Prim Sinistru! Dupa aceea, vom putea spune...Evrika! Si lucrul este cu putinta, e doar o chestiune de timp, .."viitor de aur tara citeste integral
lili, 30 decembrie 2016
Pericol, asa cum ii spuneti si dvs. in mod indirect. Exact asta am simtit aseara cand am rezistat cu greu emisiunii de la ora 21 la Romania mogulului tanara speranta IT si disparut, S Ghita la care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.