ACTUALITATE 27 decembrie 2016

EDITORIAL. Iohannis o refuză pe Shhaideh, Dragnea se mai gândește

de Observatorul de Covasna | 1465 vizualizări

La ora 13, după ce președintele Iohannis a respins propunerea făcută de Liviu Dragnea pentru funcția de premier, pierdusem orice speranță să avem prima femeie prim-ministru al unui Guvern român. Taciturn ca de obicei, președintele nu ne-a spus și „de ce” a refuzat-o pe tătăroaica Sevil Shhaideh, dar am bănuit cu toții că serviciile de informații românești n-au prea avut Crăciun anul ăsta... Adică au lucrat non-stop, pentru că nu-i ușor să-l asiguri pe președintele țării că nu-i nici o problemă să accepte un premier musulman, cu un soț sirian simpatizant deschis al dictatorului sirian care-a întors o Europă și-o lume pe dos. Așa că decizia președintelui de a o refuza pe d-na Shhaideh nu e o toană a neamțului, ci o lucrare îndelung rumegată și sprijinită de servicii.

E dreptul președintelui țării să respingă pe cine vrea și să fie de acord cu cine vrea. Așa zice Constituția. Nu sunt un adept al jurământului cu mâna pe Biblie, mi se pare fals, dar nici cu mâna pe Coran parcă nu-i în regulă. Lăsați cărțile sfinte și crucile deoparte, prefăcuților! Știu o groază de miniștri și premieri care au jurat cu mâna pe Biblie să „facă totul” pentru țară și popor și care sunt acum în pușcării sau în procese la tribunale pentru hoție și abuzuri în mandatele pe care le-au avut.  Jurămintele și crucile, indiferent cum le faci, n-au sens dacă omul nu crede cu adevărat în cuvintele și gesturile pe care le face. Deci nu Coranul sau Biblia sunt problema, ci relațiile de rudenie, fie ele și prin alianță, ale d-nei Shhaideh.

Ce urmează? Grea decizie pentru Liviu Dragnea, care avea opozanți ai d-nei Shhaideh chiar în propriul partid. Cred că nici poporul pesedist nu era tocmai fericit cu alegerea făcută de Dragnea. Sigur, discreționarul președinte al PSD poate propune pe oricine altcineva dorește, dar pierde puncte dacă e refuzat din nou, cu argumente imbatabile, de Iohannis. Liviu Dragnea e deja în pierdere de viteză, iar „stupefacția” declarată de el la ora 16,15 este una de fațadă. „Acest om vrea să declanșeze o criză politică în România”, zice Dragnea despre Iohannis. Ce vorbești, onorabile? Dar oare tu, când ai propus-o pe d-na Shhaideh, nu te gândeai că vei ajunge în acest punct fierbinte?!

Dintr-o mare de vorbe fără sens, am înțeles de la dl. Dragnea că orgoliul politic îl obligă să facă gesturi și declarații necugetate, cum ar fi suspendarea președintelui. Sau o analiză rapidă a vorbelor prezidențiale de doi ani încoace: or fi, n-or fi constituționale?! Totul se leagă, desigur, de votul din 11 decembrie. „Votul cetățenilor” e sfânt! De parcă alegătorii i-ar fi votat pe Dragnea sau Shhaideh prim-miniștri! Oare ăștia chiar ne cred tâmpiți?!

Evident, ieșirea domnilor Dragnea și Tăriceanu a fost un exercițiu de salvare a ce se mai putea salva din imaginea terfelită de refuzul președintelui de a le accepta omul în fruntea Guvernului. Acuze, vorbe fără noimă, minciuni și aiureli. Le-am tot trăit de 27 de ani încoace, e singurul lucru pe care politicienii români știu să-l facă cu dăruire și pragmatism.

Pe de altă parte, dacă tot ești președinte, poate nu ți-ar cădea galoanele dacă l-ai suna pe-alde Dragnea și ai sta de vorbă cu el, să-i spui, de pildă, ce-ai aflat de la serviciile de informații despre rudele premierului propus de PSD. Dialogul chiar este necesar, indiferent cine este inițiatorul lui. Poate lăsa de la el Dragnea, la fel de bine cum poate lăsa Iohannis. „Trebuie să ne gândim foarte bine”, spunea Dragnea. Gândiți-vă, e chiar momentul s-o faceți, dacă până acum a fost pauză de gândire colectivă la PSD. Dar nu vă gândiți doar la voi și la interesele voastre sau ale „uriașei” majorități de 3 milioane de votanți PSD care n-au votat-o, totuși, pe d-na Shhaideh premier. Am înțeles, trebuia să mai salvați ceva din „onoarea” pierdută, de-aia l-ați făcut pe Iohannis în toate felurile, dar e momentul să veniți într-o zi-două cu o propunere serioasă. Lăsați suspendarea președintelui pentru televiziunile pe care le comandați, nu puteți să prostiți un popor întreg! Și nu vă mai victimizați, d-le Dragnea, nu voi sunteți victimele! Uitați-vă bine în jurul vostru, prin țara asta, și vedeți ce înseamnă aproape 20 de ani de guvernare PSD! Poate atunci veți găsi și vinovații, și victimele!

Așadar, nu avem încă premier. Nu-i mare pagubă, dar ar fi bine să știm și de ce a refuzat-o președintele Iohannis pe d-na Shhaideh. Așa, ca să nu murim proști sau prostiți de alții...

Dumitru Manolăchescu      

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 28 decembrie 2016
Un coctail Molotov avem; pe de-o parte, Presedintele Romaniei, K W Johannis cu aptitudini ZERO in materie de Comunicare(nu tusea daca insotea anuntul cu cateva argumente nu foarte detaliate) si Liviu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.