ACTUALITATE 7 decembrie 2016

EDITORIAL. Şi-uite-aşa ne-am „înfrăţit” cu Jilava!

de Observatorul de Covasna | 1171 vizualizări

Când te saturi de parohia ta din comuna Jilava, dai o fugă la Sf. Gheorghe şi te-apuci să vorbeşti ce ţi se pare ţie că ştii despre mongoli, maghiari şi secui. Dacă ai norocul unui microfon nepăzit şi liber în apropiere, te repezi şi-ţi spui oful din inimă în faţa mulţimii de spectatori adunaţi în faţa statuii lui Mihai Viteazul. Dacă e şi Ziua Naţională, cu atât mai bine, e lume bună şi merită să te faci auzit.

Eram în faţa Prefecturii, la câţiva paşi de microfonul cu pricina, dar n-am auzit ce-a spus preotul cu barbă care vorbea. Nu urmăresc discursurile preoţilor, cu mici excepţii sunt terne şi manipulatoare. Dar am auzit, lângă mine, o voce: „Să vezi ce scandal o să iasă, ăsta vorbeşte de parc-ar fi singur”.

N-am crezut c-o să iasă scandal, dar uite c-a ieşit. Nu vreau să fac pe împăciuitorul, e prea complicat, dacă nu cumva imposibil în situaţia de faţă, dar simt nevoia să spun următoarele:

*Preotul n-ar fi trebuit să fie lăsat să vorbească neinvitat, nici măcar de Ziua Naţională nu vorbeşte cine, ce şi cum vrea la microfon. Am înţeles că puţină lume îl cunoştea, şi mai puţini înţeleg ce căuta preotul ortodox din Jilava la microfonul Zilei Naţionale sărbătorită la Sf. Gheorghe. Ne-om fi înfrăţit cu Jilava şi încă n-am aflat?! Greu de crezut, ştiind simpatiile Consiliului local în materie de înfrăţiri.

*Un subiect sensibil, cum este cel al strămoşilor uneia dintre etniile conlocuitoare în Covasna, nu are ce să caute într-un discurs de Ziua Naţională a României. Este o prostie să te-apuci să perorezi pe tema asta chiar dacă ai, să zicem, intenţii bune, mesajul cu pricina fiind declarat unul „de înfrăţire” între români şi secui, în ideea că secuii n-ar fi urmaşii „mongolilor” pentru că „ n-au feţe gălbejite, ochii oblici şi părul negru şi lins”... Pe cine supără „feţele gălbejite, ochii oblici, părul negru şi lins”, părinte? Face Biserica Ortodoxă Română distincţia asta? Dacă da, iată încă un motiv să nu trec prea des pragul bisericilor. Cred că preotul de la microfon a vrut să spună cu totul altceva, dar uite ce-nseamnă să crezi că fără vorbele tale negândite se prăbuşeşte turla bisericii strămoşeşti, pier sămânţa ortodoxă şi neamul românesc din Secuime. Sau, mai direct: de ce să tac dacă am în faţă un microfon liber?!

*Cu ani în urmă, un politician tâmp îşi exprima dispreţul faţă de Traian Băsescu pentru aceiaşi ochi oblici, semn că nu era român, ci... tătar. Era, atunci, părerea unui român verde dar prost, negru în cerul gurii şi cu stea în frunte, lipsit total de simţul măsurii şi al penibilului. Chiar n-am evoluat deloc?

*Dacă ăsta e un „mesaj de înfrăţire” al secuilor şi românilor de Ziua noastră Naţională, atunci mai bine fără. Oricum, Biserica ortodoxă ar trebui să-şi asume un punct de vedere în legătură cu vorbele şi vorbitorul care au născut un scandal în plus, de care Ziua Naţională nu avea nevoie. S-ar putea să fie nevoie de explicaţii, poate că s-a înţeles greşit, poate că ce nu s-a înţeles e mai important decât ce s-a înţeles. Prea mulţi „poate”...

Oricum, rămân la ideea că BOR, prin reprezentanţii ei autorizaţi să gândească atunci când scriu sau vorbesc, ar trebui să exprime o opinie despre „mesajul” ăsta de înfrăţire. Să ne lămurim măcar noi, pentru că la vecinii noştri de comunitate va fi din ce în ce mai greu să ajungă un mesaj românesc credibil.

Dumitru Manolăchescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
ARTUR, 8 decembrie 2016
Corect ! Trebuia să tacă nu să mănânce rahat , fără să fie în cunoștință de cauză, dar....până la urmă cred că frații noștrii maghiari au fost jigniți de faptul că preotul a spus citeste integral
lili, 8 decembrie 2016
Am mostenit o uriasa avere! Acum intelegi?!!!! Virgulele alea doua, pune-le cum trebuie: imediat dupa fiecare cuvant! Nu vrei si ceva meditatii la limba romana?!
alex, 8 decembrie 2016
Elegant mod de a ne pune cenusa in cap...Daca eu sarbatoresc ceva atunci niciodata nu-mi injur vecinul ca are onomastica in alta zi! Eu il respect pe vecin si astfel si el pe mine! Nu stiu daca acest citeste integral
Delia pt Lili, 8 decembrie 2016
Lili tu cum iti castigi existenta , cand toata ziua ,zi de zi postezi numai rautati ?
lili, 8 decembrie 2016
Dvs. chiar credeti ca preotul ala a aparut asa din senin si a vorbit cum a vorbit la "microfonul nepazit"?! Adica, organizatorii care aveau in PROPRIETATE microfonul cu pricina NU au avut habar cine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.