ACTUALITATE 7 decembrie 2016

Parcul Internaţional al Cerului Înstelat din Munţii Bodoc-Baraolt ar putea fi deschis în vara lui 2017

de Iulia Drăghici - Taraș | 1807 vizualizări

Asociaţia Vadon din Sfântu Gheorghe continuă proiectul de amenajare a parcului pentru observarea cerului înstelat în Munţii Bodoc-Baraolt din Situl Natura 2000. Pe lângă faptul că s-a achiziţionat un cort multifuncţional pentru organizarea de evenimente în aer liber chiar şi în condiţii neprielnice, coordonatorii programului se pregătesc să depună un proiect la Organizaţia Internaţională a Cerului Înstelat. Potrivit directorului executiv al Vadon, Demeter János, parcul va fi deschis cel mai probabil în vara anului 2017.

„Am primit finanţate de 400.000 de forinţi de la Asociaţia „Bethlen Gábor” din Ungaria, pentru achiziţionarea unui cort multifuncţional, în vederea derulării în bune condiţii a programului „Parcul Cerului Înstelat”. Cortul multifuncţional măsoară 50 de metri pătraţi şi oferă condiţii bune, chiar dacă afară vremea nu este chiar optimă pentru a ţine diferite prezentări. Cu acest cort, acum putem să facem o mulţime de programe în aer liber”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Demeter János.

Parcul Cerului Înstelat va fi amenajat în Situl Natura 2000 din Munţii Baraolt. „Este un teritoriu destul de vast, de 60.000 de hectare. Am găsit vreo 8-10 locaţii unde condiţiile de observare a cerului înstelat sunt chiar bune. (...) Am făcut măsurătorile de teren pe care obligatoriu trebuie să le facem când întocmim documentaţia care va fi depusă la Organizaţia Internaţională a Cerului Înstelat. Acum urmează traducerea documentaţiei şi sper ca până cel târziu în martie să putem depune proiectul respectiv. Asta înseamnă că dacă totul merge conform programului, până în vară, cel târziu în toamnă, să dobândim statutul de «parc internaţional al cerului înstelat»”, a mai spus directorul Vadon.

Coordonatorii programului îşi propun să organizeze aici evenimente dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor, pentru observarea corpurilor cereşti fără a fi deranjaţi de poluarea luminoasă, în prezenţa unor specialişti în materie. „Este o ramură a turismului foarte la modă acum în restul Europei, sper să fie şi la noi”, a precizat Demeter János.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.