ACTUALITATE 31 decembrie 2016

Sfârșit și început de an la Teatrul Andrei Mureșanu

de Sever Ioan Miu | 3141 vizualizări

Doi foști concurenți Vocea României, în primul spectacol pe 2017 al TAM

Cinema-Arta-nou-685x320Teatrul Andrei Mureșanu, care a încheiat anul cu „True West”, o premieră primită călduros de public, va avea în a doua parte a stagiunii curente alte patru piese noi. Cea dintâi, musicalul „Leul Ra”, îi va avea în distribuție pe Ciprian Teodorescu și Paula Rotar, foști participanți la concursul televizat Vocea României, după cum ne anunță managerul TAM, Anna Maria Popa. Potrivit acesteia, „Leul Ra” reprezintă, în România, „primul musical Off Broadway, orginal 100%, fiind creat special pentru echipa TAM. Regizorul Cezar Ghioca, după masterul făcut în State, specializarea Musical, a acceptat provocarea de a scrie textul acestui spectacol în baza ideii originale a lui Marius Popa, acesta din urmă semnând și muzica. Scenografia va fi semnată de Cristina Milea și Raluca Alexandrescu, iar coregrafia, de Attila Bordas. Vor fi 10 actori în distribuție, lor alăturându-li-se și Luiza Zan. Premiera oficială va avea loc în data de 8 martie, acesta fiind cadoul nostru pentru toate femeile”.

raa

Următorea premieră a TAM pe 2017 este cu o piesă de Ion Luca Caragiale: „Urmează 'O noapte furtunoasă'. Am trecut la un text clasic, mai ales pentru copiii din liceu pe care, în felul acesta, încercăm să-i atragem la teatru. După care, de zilele Sfântu Gheorghe o să pregătim un spectacol-concert cu muzică portugheză, 'Querer!' în regia Mirelei Bucur (...). Închidem stagiunea cu un spectacol documentar în regia Ioanei Păun, făcut pe baza unor interviuri cu diverse persoane imigrante din centre din toată lumea, inclusiv la centrul din Maramureș unde a fost și a stat de vorbă cu primii imigranți sosiți în România. Practic, este un spectacol extrem de adevărat și de actual despre situația imigranților la ora actuală”, ne-a mai spus Anna Maria Popa

True West, o premieră cu „mult curaj” și succes la public

Ultima premieră a anului 2016, True West, în regia lui Vlad Massaci, a avut loc pe 21 decembrie, după o avanpremieră în seara de dinainte. Piesa, scrisă de Sam Shepard, unul dintre cei mai importanți dramaturgi americani din zilele noastre, înfățișează relația dintre doi frați, Lee (Sebastian Marina), o combinație de hoț cu vagabond și aventurier, și Austin (Ion Fiscuteanu Jr), un scenarist de succes, nu lipsit de patimi . Cei doi se reîntâlnesc după 5 ani acasă la mama lor (Mona Codreanu), plecată în vacanță în Alaska. doaga

Aventurile pe care Lee le-ar fi avut, rătăcind prin deșert în Vestul Sălbatic, ajung să fie subiect pentru un viitor scenariu de film - „un western adevărat” -, care îl cucerește pe producătorul de la Hollywood Saul Kieffer (Daniel Rizea). Mult așteptatul scenariul este și pretext de confruntare între cei doi frați, într-un joc în care nu se știe cine pe cine domină, cu final neașteptat. În plus față de rolurile inițiale, în piesă mai sunt distribuiți copiii Andreas Marina și Matei Popa, al cărui rost în desfășurarea dramei vi-l las să-l descoperiți la o viitoare reprezentație. Deși se bazează în principal pe două personaje - frații - piesa este antrenantă, în mare parte și datorită regiei, jocului actorilor, scenografiei - Irina Chirilă -, luminilor - Bakó Zsigmond, Bárbuly Zoltán- și muzicii - Luiza Zan.

doaga2

Relația dintre personaje și muzica de pe scenă rezultă dintr-o „joacă” a regiei cu convenția teatrală, după cum ne-a mărturisit regizorul Vlad Massaci. Conform acestuia, este vorba și de „o ușoară apropiere parodică de text, bănuim că și Sam Shepard a avut o abordare parodică față de adevăratul vest, care înseamnă tradiția americană”. Elementele parodice ale piesei și montării, ca și alte aspecte comice ale relației tragice dintre personaje au fost răsplătite cu râsete de spectatori, după cum a remarcat și regizorul, povestind despre avanpremiera din 20 septembrie. Râsetele s-au repetat la premiera din 21 decembire, care a fost încununată, la final, de aplauze prelungite. „A fost un spectacol bun, reușit, actori minunați, ca de obicei. Mesajul e simplu, întotdeauna calea ușoară e cel mai rapid de ales, să mergi pe drumul greu e mai dificil”, a declarat unul dintre spectatorii de la premieră, Tiberiu Rusznak. „Mi-a plăcut, în primul rând, că s-a jucat într-un stil clasic. De asemenea, mi-a plăcut în special decorul pentru că a ajuns de la ceva curat şi simplu la un dezastru total, într-un joc scenic foarte tare“, mi-a spus, entuziasmat, tânărul Denis Onișoru, voluntar la TAM, care a profitat de voluntariat ca să asiste la spectacol. „A fost deosebit, mai ales că au fost doar două personaje principale care au avut de tras totul după ei. Sunt nemaipomeniţi! Mi-a plăcut şi (...) Rizea (...). Acum a avut un rol episodic, nu neapărat principal, dar a fost foarte fain”, mi-a spus și spectatoarea Dora Valkovschi, adăugând: „Mi-a plăcut că sala a fost plină. Acum cred că e prea mică sala pentru cât de multi ar vrea să îi vadă. Cu vulgarităţile de rigoare ale modernismului, pentru că asta e viaţa, dar în rest a fost grozav!”. Totodată, soțul său, Valkovschi Geza, ne-a mărturisit; „Punerea în scenă a acestei piese a fost cu mult curaj, mai ales pentru urbea noastră, dar actorii au fost la înălţime. Mi-a plăcut interpretarea lor, mai ales a celor trei băieţi care au fost de milioane. Este într-adevăr o premieră super-reuşită”.

doaga

După premieră, am încercat să vorbesc cu actorii care apar cel mai des în piesă -Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu jr (Fiscu) și Daniel Rizea. Dacă cel din urmă nu acordă, în general, interviuri, ceilalți doi mi-au vorbit despre munca la aceast spectacol. „Eu nu-l știam pe Vlad Massaci, n-am văzut o piesă de-a lui. El a mizat pe dialoguri sincere, firești. Normal, e o piesă americană (...), nu e ca în teatrul românesc în care declami totul . E o relație între doi oameni care nu s-au văzut, iar fratele tău simți că ți-e străin”, mi-a spus Ion Fiscuteanu Jr. „Genul ăsta de text, în care ai replici scurte şi ritmul trebuie să fie suficient de alert, pare a fi foarte, foarte complicat. Întâmplarea a făcut ca eu cu Fiscu am mai jucat într-un text din-ăsta, care era şi mai complicat din punct de vedere al scriiturii, în sensul că ne ziceam jumătăţi de propoziţie şi celălalt continua, astfel încât să pară o frază spusă de unul. În Colibri se întâmpla asta. Cumva, nu ne-a surprins chestia asta (...) E dificil, dar nu pot să zic imposibil, pentru că e foarte logic şi dacă citeşti foarte mult textul şi îi intuieşti logica, mai ales că Vlad ne-a ajutat foarte mult. El avea răspuns pregătit pentru fiecare întrebare, ceea ce era minunat”, mi-a zis și Sebastian Marina. Tot el s-a arătat încântat și emoționat pentru că a apucat, grație viziunii regizorale a lui Vlad Massaci, să joace, în premieră, pe aceeași scenă cu fiul său. „Sunt actori foarte, foarte buni și, deși timpul a fost scurt, -am repetat, practic, o lună -, a fost ca o întâlnire între profesioniști, așa că nu au fost nicio problemă de text sau de comunicare. Deși am lucrat pentru prima oară împreună, am comunicat extraordinar de bine”, a subliniat Vlad Massaci, vorbind despre întreaga distribuție a piesei. Cine nu a văzut până acum spectacolul True West, sau vrea să îl revadă, are o ocazie să descopere farmecul, hazul și provocările acestei piese pe 17 ianuarie, de la ora 19, tot la Teatrul Andrei Mureșanu.

2016, un an greu de egalat

La finalul premierii din 21 decembrie, am rugat-o pe Anna Maria Popa să-mi vorbească despre începutul stagiunii 2016-2017. „Am început Stagiunea cu patru premiere - 'Ieșire de Urgență', spectacol realizat impreuna cu UNATC, '7' - regia Sebastian Marina, spectacol care avusese avanpremiera în vară dar a avut parte de premiera oficiala abia in septembrie, 'Primăvara e departe încă sau Toujours Ensemble', spectacol realizat in coproductie cu L’Egregore, companie franceză de producție teatrală, (...) ce a beneficiat de un turneu de două săptămâni în România și de o lună în Franța, și 'Jurnal de România'. Sfântu Gheorghe în regia Carmen Lidia Vidu, spectacol care a prins foarte bine și de care suntem foarte încântați. A urmat succesul cu 'Mateiaș Găscarul', care e unul dintre cele mai bune spectacole de copii din ultima perioadă, la fel, foarte îndrăgit și un spectacol care ne face cinste și am încheiat azi cu premiera 'True West'. Am intrat în al doilea an managerial , în vară s-a terminat prima stagiune, deja suntem la jumătatea celei de-a doua stagiuni, și da, a fost un an extrem de plin și frumos, cu de toate și cu foarte multe experiențe plăcute și reușite care vor fi foarte greu de egalat în noul an. Dacă vom avea un an cel puțin la fel de bun ca acesta, eu zic că vom fi foarte câștigați”, a încheiat managerul TAM.

Articol de Sever Ioan Miu, a contribuit Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.