ACTUALITATE 8 ianuarie 2017

Peste 6000 de voturi ale covăsnenilor au desemnat Superlativele anului 2016

de Observatorul de Covasna | 2425 vizualizări

Festivalul D-Butan-T, Incze Kriszta și controversa „Balaurului”, printre câștigătorii acestei ediții

Votarea pentru Superlativele anului 2016 - topul de personalități și evenimente ale anului proaspăt încheiat - a luat sfârșit pe 6 ianuarie. Peste 6000 de voturi s-au înregistrat, la diverse categorii, de la Subiectul Anului la Echipa Anului și de la Scandalul Anului la Campania socială a Anului. Care au fost toate subiectele și persoanele considerate cele mai relevante de către covăsneni pentru anul care s-a încheiat, vedeți în rândurile de mai jos.

La categoria Subiectul Anului, câștigătorul fără drept de apel (45% dintre opțiuni, 163 de voturi) a fost „Primarul Antal Árpád dus la DNA”. „Și pentru mine a fost subiectul anului”, a comentat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Antal Árpád. „O vorbă spune că îl poți cunoaște pe un om când îi dai putere sau îl aduci într-o situație grea (...). Cred că eu am avut șansa, în ultima perioadă, și să am putere în mână, și să fiu în situații grele și oamenii au putut să-și dea seama cum mă comport în toate situațiile”, a adăugat edilul.

Celelate două subiecte propuse de Observatorul de Covasna au fost, în ordinea votării, cel legat de posibilitatea ca bucătarul Veres István să devină cel mai tânăr reprezentant al breslei sale din regiune care primește o stea Michelin (34%, 121 voturi), respectiv subiectul victoriei neașteptate a PMP Covasna (21%, 76 voturi).

Movila „Balaurului“ domină topul scandalurilor

Declarația anului a fost aleasă cea făcută de către Dan Suciu (ALDE) în campania electorală, prin care vicepreședintele filialei covăsnene a partidului îl propunea ca președinte al României pe ÎPS Ioan Selejan, fostul Episcop al Covasnei și Harghitei și actualul Mitropolit al Banatului. Declarația a întrunit 72% dintre opțiuni 664 dintre voturi, fiind urmată, la distanță, de anunțul primarului Antal Árpád că dorește să vină pe 1 decembrie 2017 la manifestările dedicate Zilei Naționale, pentru a prezenta punctul de vedere maghiar asupra acestei sărbători, (17%, 159 voturi), respectiv de afirmația ambasadorului SUA, Hans Klemm, că s-a fotografiat „din politețe” cu steagul secuiesc (11%, 105 voturi).

Scandalul Anului a fost ales cel al movilei Balaurului din Sfântu Gheorghe (46%, 149 de voturi). Întrebat despre acest rezultat, primarul municipiului, Antal Árpád a apreciat că „Balaurul” e mai curând „blocajul anului“ decât scandalul anului și că, odată ridicată, colina din fața Prefecturii va fi votată pentru 2017 la categoria „Surpriza Plăcută a Anului”. De cealaltă parte a baricadei în chestiunea Balaurului, consilierul PSD Rodica Pârvan ne-a declarat că movila e concepută pentru a masca statuia lui Mihai Viteazul, iar simbolul balaurului este unul care stârnește zâzania între etnii, fiind folosit recent de primărie – cu același scop, în opinia consilierului - și cu ocazia sculpturii din gheață din centrul urbei. Pe locurile doi și trei s-au situat arborarea steagului secuiesc în plenul Consiliului Județean (39%, 126 de voturi), respectiv conflictul dintre președintele PSD Covasna Horia Grama și primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă (ALDE) (15%, 49 voturi).

Gafa Anului a fost considerată de către covăsneni arborarea steagului de doliu pe clădirea primăriei, pe 24 ianuarie (44%, 136 de voturi). „Eu cred că se poate interpreta ca gafă felul în care a fost interpretat acel lucru, nu cred că e o gafă a primăriei că pune steag de doliu când moare cineva. Faptul că unii interpretează astfel, cred că se putea pune în categoria „Rea voință“. Refuz categoric faptul că ar fi o gafă. Drapelul a fost pus vineri și în mod normal trebuia să fie dat jos luni pentru că, la fel, steagurile de 1 Decembrie se pun înainte de prima zi lucrătoare de 1 Decembrie și se dau jos din oraș în prima zi lucrătoare după 1 Decembrie”, a spus primarul Antal Árpád. „Asta a fost făcută intenționat. A fost un deces, într-adevăr, s-au făcut că l-au uitat acolo și cert e că steagul era acolo. Tot o provocare a fost, să vadă care e reacția noastră (...). Au profitat că a fost înregistrat un deces în perioada respectivă, cu două zile înainte, dar au pretextat că l-au uitat acolo. Acum sunt curioasă, anul acesta, la 24 ianuarie ce vor mai inventa? Într-adevăr e o gafă, dar problema e că nu s-a luat nicio măsură de către autorități“, ne-a zis consilierul local Rodica Pârvan. Tot la categoria Gafa Anului, mesajul de „înfrăţire”, transmis de 1 Decembrie, la Sfântu Gheorghe, de către un preot din Jilava, a fost pe locul II (36%, 113 voturi), în timp ce sceneta de zilele Comandăului cu „refugiaţi sirieni”, – (20 %, 62 voturi), s-a situat pe locul III.

Investițiile la Aeroportul din Brașov, în vârful topului economic

În ceea ce privește Evenimentul anului pe piața de afaceri din județ, cititorii au votat pentru investițiile covăsnene la Aeroportul Internațional Brașov (72%, 239 de voturi), în timp ce Parcul Industrial de la Câmpu Frumos – (15 %, 49 voturi ), respectiv vânzarea fabricii de polistiren ARCON – (14 %, 46 voturi) s-au clasat pe următoarele poziții. „Aici aș încerca să fiu mai punctual un pic, în contextul în care vorbim despre intenții de investiții. Investițiile vor începe anul acesta, iar cele din partea noastră vor veni probabil mai târziu, pentru că am spus foarte clar că vom contribui pentru finalizarea efectivă a aeroportului și punerea în funcțiune. Și eu consider că este un proiect foarte important pentru regiune, care arată că patru autorități locale și județene pot gândi un proiect regional împreună și pot colabora în interesul cetățenilor“, a subliniat primarul Antal Árpad.

Sportiva Incze Kriszta, pe primul loc și în preferințele covăsnenilor

La categoria Performanța Anului, pe prima poziție a fost votată ocuparea locului I la mondialele de dans de către echipa Z Dance (54 %, 376 voturi). Pe  locul II a fost votat recordul mondial la săritura pe o roată a ciclistului Orbán-Barra Gábor – (33 %, 230 voturi), în timp ce distincția „Women in Physics Lecturer”, primită de către Dr. Cătălina Curceanu s-a clasat pe  locul III (13 %, 94 voturi ).

În ceea ce privește Sportivul Anului, pe primul loc a fost aleasă luptătoarea CSM Incze Kriszta (42 %, 359 voturi). Incze a ocupat locul I în clasamentul sportivilor covăsneni de anul acesta, întocmit de Direcția Județeană de Sport și Tineret. Ea a fost urmată, în topul preferințelor cititorilor, de atletul CSM Cosmin Trofin (23 %, 197 voturi) și de triatlonistul Daniel Attila, de la Trialuta (34 %, 289 votes). „Sunt foarte fericită că munca mea este apreciată, și nu numai de către persoanele care sunt în jurul meu, ci și de covăsneni. Am fost foarte fericită când am văzut câte voturi am primit și le mulțumesc tuturor pentru că m-au ales sportivul anului 2016!”, ne-a declarat Incze. Totodată, la categoria Antrenorul Anului a fost ales Ciprian Grosu, - înot - (41 %, 279 voturi ), urmat de Cristina Oltean - ju-jitsu, judo – (31 %, 212 voturi), respectiv de Matefi Arpad – lupte libere – (27 %, 184 voturi). Echipa Anului a fost votată Sepsi OSK - 47 %, 229 voturi-, urmată de echipa de baschet a Sepsi SIC -35 %, 173 voturi -  și de echipa de handbal juniori III a sepsi OSK -18 %, 88 voturi-. „Suntem încântați că munca noastră de  cinci ani a dat roade și în acest sens, că am ieșit pe primul loc în acest sondaj. Am lucrat și până acum și o să lucrăm și în continuare ca Sportul Rege să revină în sufletele iubitorilor de fotbal din oraș“, ne-a spus Kertész Dávid, vicepreședintele clubului Sepsi OSK. Totodată, el ne-a îndemnat cititorii să vină în continuare la meciurile disputate acasă, relativ puține anul acesta, dar și să se alăture suporterilor care însoțesc echipa în deplasare.

D-butan-T, pe locul I de la prima ediție

În domeniul cultural, cel mai important eveniment al anului a fost votat festivalul D-Butan-T (55 %, 187 voturi), organizat, în premieră, de Teatrul Andrei Mureșanu (TAM). „Suntem foarte fericiți și onorați de acest rezultat. Pentru noi este foarte important că această primă ediție a fost atât de bine primită de comunitatea noastră. Ne simțim apreciați și încurajați că merită să depunem toate eforturile pentru a duce acest festival mai departe. Primul pas - organizarea celei de a doua ediții anul acesta - D-butan-T - festival național de debut regizoral!“, ne-a declarat Anna Maria Popa, directorul TAM, adăugând: „mulțumim încă o dată DJST Covasna și Asociației Spraiț. Fără ei, nici ediția 2016 nu ar fi putut avea loc și datorită lor putem să organizăm și ediția de anul acesta”. În topul evenimentelor culturale ale anului, pe celalate locuri s-au situat prima ediție națională a festivalului „Mlădiţe Româneşti”  (33 %, 113 voturi), respectiv Bienela de Grafică – (11 %, 38 voturi).

„Oamenii din Covasna știu să se unească“

Campania Socială a Anului a fost aleasă ajutarea de către covăsneni a micuței Maria Darocz, o fetiță care avea o luxație de șold congenitală bilaterală la numai trei ani și care s-a operat cu succes după implicarea oamenilor inimoși din județ. „Aș fi preferat ca micuța Maria să nu aibă nevoie de o asemenea campanie. Ar fi minunat dacă niciun copil din lumea asta nu ar avea nevoie de campanii de acest gen. Dar, dacă trebuie să privesc partea plină a paharului, mă bucur mult că Maria e bine. Am mai spus și în alte rânduri și reiau acum: 6000 de euro pentru unii sunt bani de buzunar. Pentru Maria și familia ei, această sumă a reprezentat șansa la normalitate și un viitor firesc, șansa la sănătate. Tot o parte frumoasă a poveștii este faptul că, din momentul în care Observatorul de Covasna și Asociația Pentru Comunitate au lansat campania, oamenii au contribuit în număr mare, fiecare cu cât a putut. Mi-amintesc și acum deschiderea actorilor de la trupa Osonó de a susține un spectacol caritabil pentru colectare de fonduri, precum și promptitudinea cu care directorul Bibliotecii Județene Bod Péter, domnul Szabolcs Szonda, ne-a pus la dispoziție Sala albastră. Nu o să uit niciodată seara aceea în care, înconjurată de oameni care o iubeau deși o vedeau prima oară, șchiopăta printre noi ca să ne ofere bomboane, în semn de mulțumire pentru că ne alăturaserăm durerii ei. A fost una dintre cele mai emoționante seri pe care le-am trăit. Apoi a fost și licitația pentru păpușa marca Mălina Dolls, care în cele din urmă s-a vândut cu 600 de lei. Dincolo de durerea Mariei, campania aceasta a arătat că oamenii din Covasna știu să se unească atunci când e nevoie de ei pentru a face bine. Și eu cred că asta e tot ce contează și asta spune tot despre cum trăiesc oamenii în această parte a țării“, ne-a declarat Mirela Cara, unul dintre organizatorii campaniei de ajutorare a micuței Maria. Tot în topul campaniilor sociale s-au aflat și evenimentul surpriză organizat pentru sportivul paralimpic Olah Attila – (34 %, 93 voturi), respectiv ajutor în timp record oferit pentru tânărul Mauro Sporea – (13 %, 37 voturi).

„Minunea” de la Mănăstirea Mărcuș, pe primul loc în topul articolelor

În ceea ce privește Cel mai popular articol de pe Covasnamedia.ro, acesta a fost ales de către cititori ca fiind „Visuri la cheie la Mănăstirea Mărcuș din Dobârlău”, scris de Iulia Drăghici. Articolul a fost ales cu 47%, respectiv 140 dintre voturile exprimate la această categorie. „E o bucurie să constat că cititorii noştri apreciază ştirile şi informaţiile pozitive şi că sunt gata în orice moment să întindă câte o mână de ajutor către cei aflaţi în nevoie. Sper că acest lucru s-a întâmplat şi în cazul articolului despre Mănăstirea Mărcuş, cel mai apreciat din anul 2016, pentru că a avut două obiective: unul - de a promova faptul că fetele aflate în plasament acolo au o casă nou-nouţă datorită unei emisiuni de televiziune; şi altul – că fiecare dintre noi poate să îşi aducă aportul în a face viaţa puţin mai bună copiilor şi responsabililor de la prima Casă Familială din România construită în cadrul unei Mănăstiri, situată chiar în judeţul nostru. Eu personal mă simt cu adevărat onorată că am avut ocazia să stau de vorbă cu Maica Serafima, un model de bunătate desăvârşită şi speranţă”, a declarat Iulia. Celelalte două articole din categoria celor mai populare au fost, potrivit aprecierii cititorilor, „Veres István e pe cale să devină primul bucătar român care obţine o stea Michelin“ – (33 %, 97 voturi), respectiv „Flori pentru medicamente“ (20 %, 60 voturi), articol scris în 2014 de Székely Emőke și reajuns în atenția cititorilor după decesul lui Tanti Zsuzsi. În ceea ce privește categoria Covăsneni în jurul lumii, dedicată celor care, pornind din județ, au străbătut numeroase țări sau chiar continente, pe primul loc a fost votat Daniel Bulai, care a străbătut șase țări cu 125 de euro  (51 %, 145 voturi ). Pe celelalte poziții s-au situat Alex Pătrașcu, care-și petrece viața călătorind în jurul globului – (33 %, 93 voturi), respectiv cuplul Andreea și Cristi Șerban, care au petrecut un an în sandale, cutreierând Asia – (16 %, 45 voturi).

Categoria de superlative care a atras cei mai mulți votanți au fost Declarația Anului - pentru care au votat 928 de persoane. Pe locul doi s-a situat Sportivul Anului - 845 de persoane - , urmat de Performanța Anului - 700 de persoane.

Poveștile pozitive, marile câștigătoare ale Superlativelor 2016

„Superlativele lui 2016 sunt, în esență, „premii de popularitate“. Am încercat să aflăm prin această campanie care sunt subiectele preferate ale cititorilor noștri, care sunt personalitățile despre care ei preferă să citească și care sunt evenimentele care i-au marcat cel mai mult. Singurul mod în care am intervenit în desemnarea lor a fost acela de a selecta câte trei nominalizări la fiecare categorie, dar și acest proces a fost bazat pe audiențele înregistrate de subiectele în cauză. Ne-am bucurat în primul rând că publicul nostru preferă în mod covârșitor subiectele pozitive, poveștile de succes, articolele scrise cu emoție. Nu accidentele sau scandalurile sunt subiectele cu cel mai mare trafic, iar asta spune multe lucruri bune despre politica noastră și despre cititorii noștri. Existăm pentru a-i informa pe oameni, pentru a le împărtăși informații verificate și de încredere, pentru a-i ajuta să cunoască și să înțeleagă societatea covăsneană cât mai bine și nu pentru a face audiențe și trafic cu orice preț. Le mulțumesc tuturor celor ce au votat, îi felicit pe cei ce se regăsesc printre „câștigătorii“ superlativelor!”, a declarat patronul ziarului Observatorul de Covasna, Daniel Șanta

(Covasnamedia.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, 9 ianuarie 2017
Dragă Gelu, dacă lăsăm răutatea la o parte, lucru care în mod evident e foarte dificil pentru tine astăzi, putem observa că la o singură categorie, cea privind declarația anului, s-a votat citeste integral
Gelu, 9 ianuarie 2017
Intre timp ati corectat, pentru ca scria "Peste 6000 de cititori au votat pentru fiecare categorie" :) Cu alte cuvinte, au votat vreo 2-300 de oameni, hai sa zicem maxim 500, dar suna altfel cand citeste integral
, 9 ianuarie 2017
Dragă Gelu, titlul vorbește despre 6000 de voturi nu despre 6000 de covăsneni. Există mulți cititori care au votat doar la categoriile de care au fost interesați, iar totalul voturilor citeste integral
Gelu, 9 ianuarie 2017
Poate imi explicati si mie matematica asta cu "peste 6.000 de cititori au votat pentru fiecare categorie", dar evenimentele / personajele castigatoare au undeva intre 100 si 300 de voturi, in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.