ACTUALITATE 24 ianuarie 2017

EDITORIAL. La referendum, birjar!

de Covasna Media | 1017 vizualizări

România, sau Românica? – iată-ntrebarea. România mică, adică Moldova şi Ţara Românească, tocmai a împlinit 158 de ani. I-a împlinit fără glorie, într-o atmosferă de gheaţă politică, rebegită de frigul dinlăuntru şi de dinafară. Pentru că bine spunea preşedintele Iohannis: ce-am fost, şi ce-am ajuns! Ce clasă politică am avut la 1859, şi ce clasă politică avem acum!

Ce mama mă-sii am făcut noi, românii, de-atunci şi până acum? Uitaţi-vă jur-împrejur, uitaţi-vă şi la vecinii noştri şi faceţi o constatare de bun simţ: ne-am bătut joc de noi şi de ţară mai bine de 100 de ani. Am luptat în trei mari războaie (două mondiale şi unul care ne-a adus independenţa) şi-am reuşit să întregim România atât cât s-a putut, cât ne-au dat voie marile Puteri, fără de care n-am fi reuşit să fim nici cât suntem. Am făcut şi-o Revoluţie, în care am mai îngropat o mie şi ceva de oameni şi milioane de speranţe. Milioane de români au murit pentru ţara lor în războaiele astea pentru ca noi, astăzi, să ajungem în mlaştina politică şi socială mizerabilă în care ne afundăm şi din care pare că nu mai putem ieşi.

Am făcut sacrificii mari ca să ajungem... unde?! Am trăit prost pe vremea lui Ceauşescu ca să ne plătească dictatorii datoria externă. Am trăit prost pe vremea lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu pentru că n-am ştiut ce să facem ca să muncim şi să trăim bine. Am trăit ceva mai siguri pe noi după ce am intrat în UE şi ne-am simţit apăraţi de NATO. Am îndurat excese şi privaţiuni de tot felul, am sacrificat generaţii după generaţii... pentru ce? Pentru ca nişte mizerabili să hotărască acum de capul lor, în spatele uşilor închise, scoaterea politicienilor corupţi din puşcării şi albirea dosarelor altor politicieni corupţi aflaţi la Putere sau prieteni cu Puterea?!

România este divizată şi stratificată mai mult decât oricând de la Mica Unire încoace. Am ajuns într-un punct dincolo de care nu mai putem înainta fără a ne uita în oglindă şi a hotărî ce vrem să facem cu noi: vrem să fim o Românie normală, ţară europeană respectată pentru valorile democratice pe care le promovează, sau vrem să fim o Românică hoaţă şi coruptă, condusă de hoţi şi corupţi, trăind din pomenile oferite generos de o clasă politică hoaţă şi coruptă?

Asta va trebui să votăm noi la Referendumul cerut de preşedintele Iohannis. Restul e gargară politicianistă penibilă, vânturată la televiziunile aflate în slujba cuplului Dragnea-Tăriceanu: protestele zecilor de mii de români împotriva graţierii şi amnistiei mascate a politicienilor corupţi sunt asimilate unei lovituri de stat, mineriade... Preşedintele Iohannis nu avea dreptul să participe la şedinţa de guvern în care urma să se aprobe, pe şest, OUG privind graţierea şi modificarea Codului penal. Incendiul de la clubul Bamboo a fost pus de Klaus Iohannis, ca să potenţeze protestele „minerilor” din Capitală, cu câini cu tot, plătiţi cu zeci de lei ca să iasă în stradă.

Băi, sunteţi nebuni? Până unde merge ticăloşia celor care îşi închipuie că dacă au fost votaţi de 4 milioane de oameni înseamnă că au întreaga Românie la picioare?! Chiar ne credeţi proşti pe toţi?! Voi incendiaţi România, voi cu hoţiile şi abuzurile voastre ascunse în legi cu dedicaţie, nu zecile de mii de tineri care ies în stradă sătui până-n gât de feţele voastre mereu aceleaşi, de proastele voastre obiceiuri mereu aceleaşi, de lipsa voastră de măsură mereu repetabilă.

De-aia e bine să avem un Referendum pe tema anunţată de preşedinte. Ca să ne lămurim ce vrem să facem cu noi şi cu ţara, unde vrem s-o ducem şi cu cine mergem pe un drum sau altul. Întrebarea poate fi foarte limpede: România, sau Românica? Ideea celor două Românii e mai veche, ea a fost reluată recent de Cristian Tudor Popescu şi merită folosită, pentru că exprimă cel mai succint căile pe care putem merge în continuare.

La Referendum, birjar! Se potriveşte, pentru că România se târâie acum pe un drum plin de gropi ca o birjă căreia îi lipseşte o roată. Roata lipsă va fi pusă la loc numai după ce vom „rupe pisica” şi ne vom lămuri cine suntem şi încotro vrem s-o apucăm.

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.