ACTUALITATE 18 ianuarie 2017

O formație abonată la premiul I - trupa Vezuvius din Sfântu Gheorghe

de Observatorul de Covasna | 3405 vizualizări

Sunt elevi de clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a de la Colegiul Național Mihai Viteazul, Liceele Plugor Sandor, Berde Aron și Kos Karoly, dar cunosc deja emoțiile scenei, reacțiile fanilor și bucuria premierii. Fazakás Izabella, Kerezsi Csanád, Diana Logofătu (vocal), Sovard Nándor Attila (chitară), Vlad Nándor (clape), Varga Andrea (bas) și Fejes Szabolcs (tobe) sunt membri în trupa Vezuvius, o tânără formație din Sfântu Gheorghe care anul acesta a părut abonată la premiul I la diferitele festivaluri la care a participat. Câte ceva despre motivul apariției trupei, despre concursuri, dar și despre secretele succesului, în rândurile de mai jos.

Ce faci când băiatul stă prea mult la calculator?

Începuturile Vezuvius datează din martie 2014. Tatăl lui Sovard Nándor, Sovard Attila, instrumentist, sunetist și impresar artistic, având la activ mai multe trupe de copii, a observat că băiatul său stă foarte mult la calculator. Pentru a-l ajuta cu prietenii, s-a gândit să înființeze o trupă, așa că a căutat tineri dornici să facă muzică. Tineri de la școala sa de atunci, gimnaziul Ady Endre. Sovard Attila povestește că a ales, la început colegi de clase, copii care nu puseseră până atunci mâna pe vreun instrument. „De exemplu toboșarul nu văzuse tobă niciodată, decât în fotografie, nici pianistul nu a văzut clape“.

- Nu știa să cânte pianistul la clape?

- Nimeni nu știa nimic. Nici chitaristul, nici basistul.

- Nici băiatul dumneavoastră?

- Nici băiatul meu. Atunci începusem cu el, cu niște acorduri, măcar să văd dacă vrea, dacă are talent.

Poza cu chitara

Pentru că nu toți copiii aveau la fel de mult talent, trupa a dus lipsă, o perioadă, de basist, la bas cântând, o vreme, impresarul. Asta, până când acesta și soția sa au descoperit-o pe Andreea Varga, colegă de școală, pe atunci, cu fiul lor. Andreea povestește că încă de la sfârșitul lui 2014 a vrut să facă parte din trupă. Mai târziu Sovard Attila a văzut pe pagina de Facebook a  fetei o poză cu o chitară acustică, dar a aflat că fata încă nu știa să cânte la ea. „Nu cântam. Doar mă prosteam pe chitară clasică. Aveam o chitară pe care am primit-o de ziua mea, eu voiam tare mult să cânt la chitară atunci”, recunoaște Andreea. După ce a fost contactată de soția lui Sovard Attila și întrebată dacă vrea să cânte alături de Sovard Nándor și ceilalți copii, tânăra a venit în studioul familiei Sovard, pe 5 ianuarie 2015. „Basul mi se părea așa greu pe umăr și nu știam cum să îl folosesc. Apoi domnul Attila m-a examinat un pic și mi-a zis cum stă treaba cu muzica. Atunci am știut ca nu e de joacă (...) și, cum e proverbul ăla: dacă ai intrat în horă, joci până la capăt“, punctează Andreea.

Pentru a dezvolta trupa, Sovard Attila a mai adus doi soliști (backing vocals), și așa au ajuns membri Diana  Logofătu și Kerezsi Csanad. Csanad, fiul basistului de la Taxi, Kerezsi Csongor, era elev la Plugor Sandor. În ceea ce o privește pe Diana, elevă la Mihai Viteazul, avea, spre deosebire de colegii ei, experiență în muzică, având la activ mai multe premii, dar și concerte, inclusiv de revelion (în noaptea dintre anii 2013-2014, alături de trupa Equinox şi cu Raduly Botond Mano) și de Zilele Sfântu Gheorghe (2014, alături de trupa Scholastic).

Pe de altă parte, instrumentiștii formației „au învățat în paralel și piesele și să cânte la instrument, în același timp. Am luat o piesă, am învățat ce trebuie să cânți în piesa aia, care acorduri sunt și în același timp au și învățat acel acord. Încetul cu încetul, au evoluat“, povestește Sovard Attila.

Primele concursuri, din 2014

Prin Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe și Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, Vezuvius a început, din 2014, să participe la concursuri din țară dedicate tinerelor formații.

„Am fost în țară, în total cred că au 13 de diplome, cam la atâtea concursuri am participat până acum. În al doilea an am fost la primele concursuri unde au luat mențiuni, au luat locul IV“, își amintește impresarul, adăugând: „anul trecut, 2016, la toate concursurile la care am participat am câștigat premiul I“. Printre concursurile din 2016 câștigate de Vezuvius se numără Festivalul Național Coloana Infinitului (Târgu Jiu), Festivalul Național Floare de Castan (Florești) și Saint George Got Talent (Sfântu Gheorghe).

Vezuvius (2)

Muncă și distracție

Formația nu a pus accentul pe concerte, ci pe concursuri, „să aducă premii, să simtă că trebuie să concureze, că dacă ai luat un premiu, înseamnă că munca ta a fost răsplătită“, adaugă impresarul. Fiecare concurs presupune, după spusele lui Sovard, o „metodă“, care include îmbarcarea în autobuz și un drum însoțit de discuții despre locurile văzute prin geamul vehiculului. Ajunși în localitatea concursului, tinerii se cazează la hotel sau pensiune și se cunosc cu alte trupe venite și ele la concurs. De exemplu, Andreea își amintește cu plăcere că, înainte de un concurs, s-au împrietenit cu trupa The Colours din Întorsura Buzăului, cu care țin legătura și în prezent. „Peste tot, copiii se distrează și învață, în același timp. După aia vine ziua concursului, acolo își fac treaba. Au stres înainte de spectacol, iar după stresul cel mare de a cânta, vine liniștea. După ce termini și câștigi, mereu am observat că urmează o perioadă de liniște. După aia începem să ne adunăm, să plecăm către casă. Totul e cu multă distracție și cu multe amintiri pentru ei“, adaugă Sovard Attila. Pentru Diana Logofătu, una dintre cele mai frumoase amintiri dintr-un concurs e legată de câștigarea competiției ediției din 2016 a „Saint George Got Talent“, concurs unde au început cu dreptul: „La audiții, știu că toata lumea a fost încântată de prestația noastră. Un jurat a ridicat cartonașul cu care am intrat direct în finală“.

Prima melodie proprie

Din repertoriul formației Vezuvius fac parte piese „clasice“ pop și rock, interpretate într-o manieră proprie. „Cu cei trei soliști am ajuns să avem un program de aproape două ore. Deja trebuie să facem playlistul înainte de cântări. Cele mai multe piese sunt hituri de la artiști internaționali, consacrați, Tina Turner – You’re simply the best-, Bon Jovi – It’s my life -, Roxette – Sleeping in my car -, deja cunoscuți și de succes. Avem și piesă în limba română – Te gândești din când în când la mine – Compact - și maghiară, din repertoriul trupei Bikini“, spune Sovard Attila. Dintre piesele de cover, preferata Dianei este „Smells like teen spirit“ (Nirvana) - „am modificat-o puţin și a ieșit din acel tipar pe care îl cântă toată lumea“. Pe de altă parte, atât ea cât și Andreea au printre melodiile preferate o piesă proprie: „Sunt unele concursuri unde ţi se cere să ai o piesă proprie. Și eram nevoiți să începem să lucrăm și pe partea aceasta, pe care o consider partea artistică, atunci când îți faci compoziția proprie. Am stat împreună, am compus împreună o melodie, tot împreună am început să scriem versurile, să traducem în engleză. Concursurile astea mai mult se cântă pe engleză, cam toate trupele cântă piese internaționale, așa că am considerat ca și piesa proprie să fie în engleză“, povestește Sovard despre „Look at me, baby“, prima piesă proprie Vezuvius. „Acum avem încă o piesă proprie, de Crăciun, deocamdată textul e doar în maghiară –Lehulott a ho (A început să ningă) -, acum vrem să traducem și în engleză“, mai spune impresarul.

Repetiții până la ore târzii

Întrebat de planurile de viitor, Sovard spune că dorește să vadă trupa „pe scene mai mari“. Tinerii nu au, însă, prea mult timp să se gândească la viitor. „Facem repetiție măcar o dată pe săptămână. Toți copii iau repetițiile în serios. Chiar dacă sunt bolnavi, sunt răciți, nu pot să zic că au lipsit de la repetiții. Nu este ușor să faci și școală și să ajungi și la repetiție seara, încep seara și câteodată lucrăm până la 22-22:30, dar iau în serios și facem treabă“, subliniază impresarul.

„Ei își găsesc încrederea în sine prin muzică“

Deși nu e ușoară, participarea la trupa Vezuvius are numeroase beneficii pentru copii. Tinerii sunt atât maghiari, cât și români, socializarea în trupă și în tabere ajutându-i pe cei dintâi să-și îmbunătățească româna. „Fiind împreună în dormitoare, la festivaluri, la tabere unde stau împreună 5 sau 10 zile cu copii din țară, nu prea sunt maghiari, așa că ei sunt obligați să vorbească românește“, spune Sovard. Totodată, experiența în Vezuvius a ajutat la integrarea socială a fiului său, Nándor, și a colegilor săi. „Foarte mult s-a schimbat băiatul meu, s-a deschis. Înainte era mai retras, nu prea discuta cu copiii, acum merge și vorbește cu toată lumea. E mult mai ordonat, e mult mai conștiincios, are puterea de a concura, are încredere în sine mult mai mare, apare în public, nu are rețineri mari ca înainte, asta e valabil la toți copiii. Ei își găsesc încrederea în sine prin muzică“.

„Eu am mai participat la concursuri și am mai câtat cu trupe, însă pentru colegii mei a fost un început de bun augur, datorită faptului că ei chiar muncesc și vor să facă ceva în această trupă. Au căpătat multă experiență, au scăpat de timiditate și de trac, iar emoțiile pentru ei, în acest moment sunt doar constructive“, încheie Diana.

covasnamedia.ro

Teme articol: muzica vezuvius trupa formatie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.