ACTUALITATE 8 februarie 2017

Construirea noii şcoli din Comandău, în locul celei distruse de incendiu, evaluată la 800.000 de euro

de Agerpres | 1750 vizualizări

Autorităţile covăsnene cer sprijinul Guvernului pentru construirea unei noi şcoli în localitatea Comandău, în locul celei distruse luna trecută în urma unui incendiu, costul lucrărilor fiind evaluat la 800.000 de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că va înainta un proiect de hotărâre de Guvern în acest scop, împreună cu Prefectura Covasna.

„La Comandău s-a finalizat expertiza (...) împreună cu domnul prefect Sebastian Cucu, cu care am discutat această problemă, (...) înaintăm un proiect de hotărâre de Guvern, cerem bani şi de la Guvern şi urmează să alocăm şi noi o sumă pentru construirea unei noi şcoli (...) Costul este evaluat, dacă nu mă înşel, la 800.000 de euro“, a declarat Tamas Sandor.

El a mai spus că a fost impresionat de 'mobilizarea exemplară' de care au dat dovadă locuitorii comunei Comandău pentru salvarea şcolii, precum şi de gesturile de solidaritate făcute de oameni din ţară şi străinătate.

„În localitatea Comandău trăiesc 1.004 persoane, socotiţi de la bebeluş şi până la cei de 100 de ani, iar în seara aceea ( când a avut loc incendiul - n.r.) au fost 300 de oameni care au încercat să salveze şcoala (...) Oamenii din Comandău au adunat peste 20.000 de lei în primele săptămâni, ceea ce înseamnă că au donat şi din ajutorul social“, a mai spus Tamas Sandor.

Incendiul a izbucnit în după-amiaza zilei de 9 decembrie a.c. din cauza unui coş de fum deteriorat şi a distrus, printre altele, acoperişul, biblioteca în care se aflau circa 9.000 de cărţi, două laboratoare de informatică, arhiva şcolii, centrala termică şi o magazie în care erau depozitate echipamente sportive.

Intervenţia pentru stingerea incendiului a fost anevoioasă din cauza condiţiilor meteorologice, pompierii fiind nevoiţi să lucreze la minus 20 de grade Celsius.

Imaginile cu şcoala din Comandău, care au circulat pe internet, au impresionat foarte mulţi oameni din ţară şi străinătate, care au donat cărţi sau bani în contul Asociaţiei Pro Comandău, iar Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucţia clădirii, sub genericul „Le dăm şcoala înapoi“.

La iniţiativa acesteia din urmă, trupa de animaţie pentru copii „Gaşca Zurli“, va veni pe 21 februarie la Sfântu Gheorghe pentru a susţine un spectacol caritabil, iar banii strânşi din vânzarea biletelor vor fi donaţi în beneficiul şcolii din Comandău.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.