ACTUALITATE 14 februarie 2017

Castelele şi conacele din judeţul Covasna, prezentate la un festival organizat în Manchester

de Agerpres | 2860 vizualizări

Oferta turistică a judeţului Covasna, în care castelele şi conacele ocupă un loc primordial, va fi prezentată în cadrul unui festival ce va avea loc în această primăvară în oraşul Manchester din Marea Britanie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Grüman Robert, a declarat că ideea organizării acestui festival aparţine comunităţii maghiare din Manchester, formată din aproximativ 30.000 de persoane.

„Ideea organizării unui festival al tradiţiilor maghiare şi transilvănene aparţine chiar unei persoane din municipiul Sfântu Gheorghe. (…) Comunitatea maghiară din Manchester a apelat şi la noi pentru organizarea acestui eveniment ce va avea loc în perioada 12-14 mai în piaţa centrală din acest oraş. (…) Noi o să ducem oferta turistică a judeţului Covasna pentru britanici, având în vedere şi faptul că prinţul Charles este un ambasador al turismului nostru, prin proprietăţile pe care le are în judeţul Covasna şi în Transilvania. (…) Desigur, dorim să prezentăm la acest festival şi produse cu valoare culturală specifice zonei noastre”, a spus Grüman Robert.

În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace, folosite pe vremuri de familiile nobiliare ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare.

Multe dintre ele sunt în ruină, dar unele şi-au recăpătat strălucirea de altădată, fiind restaurate de urmaşii foştilor proprietari ori de cei care le-au cumpărat şi introduse în circuitul turistic.

Printre cele mai romantice şi atrăgătoare locuri de vacanţă, care l-au impresionat şi pe prinţul Charles al Marii Britanii, se numără domeniul Kalnoki de la Micloşoara. Străvechiul conac, construit în stil renascentist, a fost renovat de urmaşii acestei familii nobiliare, care s-au întors în România după 50 de ani. Turiştii care vin aici au parte de dormitoare spaţioase, cu mobilă veche şi opere de artă, delicii gastronomice şi legende legate de istoria locului.

Nu departe de Micloşoara, la Valea Zălanului, într-un cătun uitat parcă de lume şi de timp, în care vieţuiesc nu mai mult de 150 de oameni, prinţul Charles al Marii Britanii a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat şi le-a transformat în reşedinţă de vacanţă. Prinţul Charles vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanţă, iar în restul timpului conacul poate fi închiriat de turişti. Departe de fastul de la palat, Alteţa Sa îşi petrece timpul plimbându-se pe jos, prin pădure şi cu căruţa, pe drumurile pline de hârtoape, cosind iarba, mâncând bucate tradiţionale aduse de la stână sau de la oamenii din sat, dormind în aşternuturi ţesute în casă.

Consiliul Judeţean Covasna a editat în urmă cu câţiva ani un album intitulat „Ţinutul conacelor” şi intenţionează să realizeze în viitor şi un „drum al conacelor” pentru turiştii interesaţi de vacanţe de neuitat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.