ACTUALITATE 22 februarie 2017

Deputatul Kulcsár Terza József: „Vrem ca Ziua maghiarimii să fie declarată oficial zi liberă”

de Agerpres | 2258 vizualizări

Deputatul covăsnean Kulcsár Terza József a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, împreună cu ceilalţi membri ai UDMR din Camera Deputaţilor, va depune un proiect de lege pentru ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, să fie declarată oficial zi liberă.

„Noi, maghiarii, suntem cea mai mare minoritate din România, noi respectăm ziua naţională a României, dar dorim ca şi pentru noi să fie respectată ziua noastră naţională, 15 martie, iar maghiarii să fie liberi în această zi, să poată să sărbătorească şi să meargă la manifestări. În scurt timp o să depunem o iniţiativă legislativă”, a declarat liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár Terza József, ales deputat pe lista UDMR Covasna, în baza unei alianţe electorale.

În urmă cu câţiva ani, conducerea CJ Covasna şi a Primăriei Sfântu Gheorghe au introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de zi liberă pe 15 martie.

„Acest document a avut un rol de deschizător de drumuri deoarece în Ţinutul secuiesc (judeţele Covasna, Harghita şi Mureş - n.r.) a fost primul document care a consfinţit sărbătoarea maghiară în administraţia publică şi prin care s-a extins lista zilelor nelucrătoare acordate de stat. (...) Consider că este un pas înainte pentru noi că 15 martie a devenit zi nelucrătoare mai întâi în Ţinutul secuiesc”, a declarat, la acea vreme, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria şi este marcată în fiecare an printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.

https://youtu.be/WS1YOKB-glM

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pitagora, 23 februarie 2017
Cica "noi maghiarii respectam ziua nationala a Romaniei" Vezi ca te-aude popa Tokes si alti lideri maghiari si-ti dau ei respect.
lili, 23 februarie 2017
Ce poate aduce altceva acest individ in Parlamentul Romaniei? Pe site-ul Camerei Deputatilor nu este postat CVul Oficial, de ce oare?!(desi celelalte informatii referitoare la Declaratia de Avere si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.