ACTUALITATE 22 februarie 2017

Drama şcolii din Comandău a atras Gaşca Zurli la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2577 vizualizări

Cea mai iubită trupă de animaţie din România a ajuns marţi în premieră în judeţul Covasna

Sala de festivităţi a Liceului teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a devenit marţi după-masa un adevărat izvor de energie, culoare, bucurie, optimism şi speranţă. În faţa a peste 600 de părinţi şi copii, cea mai iubită trupă de animaţie din România, Gaşca Zurli, a susţinut două reprezentaţii în scop caritabil, destinate reconstrucţiei şcolii din Comandău.

Tanti Prezentatoarea, Fetiţa Zurli, Zâna Bună, Clopoţel, Truli, Zdrăngănel şi Vrăjimăturica au venit în premieră la Sfântu Gheorghe pentru a se alătura campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, iniţiată de „Observatorul de Covasna” şi Asociaţia pentru Comunitate. Evenimentul a adus în total, în bugetul de reconstrucţie a şcolii care a ars, 13.400 de lei – 12.000 de lei din vânzarea de bilete şi 1.340 de lei din donaţiile suplimentare făcute de participanţii la spectacol.

IMG_8530„Publicul a fost foarte cald, foarte emoţionant şi foarte frumos, a reacţionat extrem de bine, iar efectul este fix acela pe care noi îl ştim deja: copiii sunt fericiţi să întâlnească Gaşca Zurli şi părinţii sunt fericiţi să descopere lucruri noi despre ei şi despre relaţia cu copiii lor”, ne-a declarat după eveniment Mirela Retegan, Tanti Prezentatoarea, fondatoarea trupei fenomen care a cucerit părinţii şi copiii din toată România.

Părinţilor care au reuşit să mai găsească bilete la spectacolele de marţi, pentru că s-au epuizat rapid, Mirela Retegan le-a transmis: „Din fericire, începem şi noi în România să funcţionăm ca afară şi atunci când oamenii iubesc ceva foarte tare, urmăresc artistul respectiv, află despre el lucruri şi ştiu că uneori poate să fie prea târziu, de aceea au grijă să nu rateze ocaziile astea. Aşa cum au ratat acum nişte bilete, pot să rateze şi alte lucruri importante din vieţile copiilor lor. Îi rog pe părinţi să deschidă urechile, să deschidă ochii şi să fie foarte atenţi la ceea ce îşi doresc copiii lor cu adevărat. Dacă doar comoditatea sau pur şi simplu amânarea stă în calea fericirii lor, să-şi schimbe abordarea şi să facă tot ce ţine de ei să ajungă acolo unde copiii lor îşi doresc să fie. O să mai venim şi mă bucur că a funcţionat povestea asta şi o să încercăm, la primăvară, când o să venim la Comandău să mai organizăm nişte spectacole aici împreună cu voi”.

Chiar dacă unii dintre copii au vărsat lacrimi grele pentru că spectacolul vesel a ajuns la sfârşit, concluzia generală a tuturor a fost că spectacolul a fost unul reuşit şi că şi-a atins ambele obiective: de petrecere a unui timp de calitate pentru părinţi şi copii şi de a strânge bani pentru reconstrucţia şcolii din judeţul nostru.

IMG_8595„Mi-a plăcut totul! Am venit pentru că şi-a dorit fetiţa mea, dar ne-am distrat împreună”, ne-a spus o mămică al cărei chip radia de emoţie şi fericire.

„A fost super! Zurli o să facem în seara asta; mergem acasă şi continuăm”, a completat un alt participant la eveniment.

„În primul rând mi-a plăcut faptul că au venit la noi în oraş. Este un lucru extraordinar şi vă mulţumim pentru asta! În al doilea rând, ne-am bucurat şi noi, părinţii, pe lângă copilaşii noştri. A fost minunat şi sperăm să mai faceţi lucruri de genul acesta”, ne-a mai spus o mămică.

#ledămşcoalaînapoi: una dintre cele mai importante lecţii pe care părinţii o pot oferi copiilor lor

În interviul oferit după eveniment, Mirela Retegan a transmis că părinţii din judeţ şi nu numai pot oferi o lecţie de viaţă importantă copiilor lor prin implicarea în campania de strângere de fonduri #ledămşcoalaînapoi.

„Aş fi vrut ca toată lumea să vadă ultimele momente din spectacol, când directorul şcolii din Comandău a fost cu noi, aici pe scenă, şi i-am simţit emoţia, vibraţia şi energia. Cred că merită ca fiecare dintre noi să se oprească un pic din „malaxorul” în care suntem în fiecare zi şi să se uite puţin şi la ceilalţi. Ei au trăit o experienţă traumatizantă din punctul meu de vedere. Școala este a doua casă și când rămâi fără locul respectiv nu are cum să îți fie ușor. Faptul că noi o să îi ajutăm și o să reușească să refacă a doua casă pentru copii, va fi pentru ei cea mai importantă lecție de viață. Le transmit părinților din Sfântu Gheorghe și o să fac asta cu toți părinții din România, ducând campania voastră la nivel național, că aceasta poate să fie una dintre cele mai importante lecții pe care o vor da copiilor lor: să îl înveți pe copilul tău să fie generos, să îl înveți că există oameni care au nevoie de tine, că poți să faci parte dintr-un proiect foarte frumos și să vină un moment în care să zici am fost şi eu acolo, am donat şi eu pentru asta, sunt şi eu o bucăţică din povestea asta, poate să fie mai important decât o rochiţă nouă, o îngheţată sau o jucărie pe care o oferă copiilor lor”, a explicat antrenorul părinţilor.

Directorul Şcolii „Horn David” din Comandău, Opra Béni Béla, s-a declarat şi mai optimist în ceea ce priveşte proiectul de reconstrucţie a şcolii după întâlnirile de luni şi de marţi cu Gaşca Zurli. „A fost fantastic! Nici nu mă pot exprima în cuvinte. Când simţi forţa aceasta, că stau atâţia oameni în spatele tău şi îţi dau putere şi te sprijină, chiar sunt sigur că o să avem o şcoală nouă şi mai frumoasă. Şi până acum am spus că nu mă las până nu o să avem o şcoală nouă în Comandău, dar după venirea Găştii Zurli aici, sunt şi mai optimist şi mai sigur că o să avem o şcoală foarte frumoasă. Luni, la Comandău, Mirela Retegan ne-a promis că o să vină şi la inaugurare şi mulţi copii abia aşteaptă să îi vadă din nou. Le-a plăcut enorm! Simt că din 9 ianuarie încoace, de când a ars şcoala, mi-am făcut o grămadă de prieteni noi”, a spus acesta.

„Tot răul spre bine”

Campaniile de strângere de fonduri iniţiate în jurul şcolii din Comandău după IMG_8423drama din 9 ianuarie pot să fie dovezi clare pentru fiecare om din acest judeţ că zicalele „ce nu te omoară te face mai puternic” şi „tot răul spre bine” sunt cât se poate de reale.

„În popor se spune că întotdeauna orice rău e spre bine, iar eu cred că ce s-a întâmplat marți seara la Sfântu Gheorghe poate confirma această zicală. În loc să rămânem indiferenți, noi am ales să fim solidari, să fim oameni și să arătăm că lumea poate fi mai bună dacă participi la îmbunătățirea ei. Sunt plină de recunoștință faţă de Mirela Retegan și Gașca Zurli. Nu doar că au îmbrățișat cauza noastră, dar au și preluat mesajul și l-au transmis mai departe. Fără ei nu știu dacă reușeam să facem atâția oameni conștienți de nevoia de implicare. Seara de marți o să rămână mult timp în amintirea mea. Am văzut copii și părinți bucurându-se sincer, am văzut copii plângând că s-a terminat spectacolul, am văzut mame cântând versurile melodiilor din show. A fost iubire de oameni acolo și energie pozitivă din plin, iar asta mă face să cred că suntem pe punctul de a fi dezvoltat una dintre cele mai mari campanii de întrajutorare de la noi. Sunt mândră și foarte încântată, deși am văzut doar un episod fin din tot ce se va întâmpla în #ledămşcoalaînapoi”, spune coordonatorul local al evenimentelor cu Gaşca Zurli, Mirela Cara.

„Nu știu dacă pot rezuma cele întâmplate marți. Cred doar că prin prisma rolului pe care îl au în comunitate, Observatorul de Covasna și Asociația pentru Comunitate au demonstrat încă o dată că au o capacitate extraordinară de a cataliza forțe și energii, de a sparge bariere, de a uni oamenii, de a face lucruri care contează. Sunt mândru de colegii mei, extrem de bucuros pentru tot ce s-a întâmplat și recunoscător tuturor celor implicați. Liceul Mikó a fost o gazdă minunată, Gașca Zurli a fost un munte de energie pozitivă, iar publicul nostru a răspuns cum se cuvine. A fost genul de eveniment care te motivează și te împinge să mergi mai departe. Iar pentru campania #ledămșcoalaînapoi sper că e doar începutul. Nu pot să uit imaginea directorului și a profesorilor de la Comandău, strângând pumnii la piept, cu ochii închiși, punându-și o dorință alături de copii. Cred că știu care le era dorința și ne vom asigura că ea se împlinește”, transmite şi Daniel Şanta, preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate şi directorul ziarului „Observatorul de Covasna”.

Gaşca Zurli revine în judeţ când începe construcţia noii şcoli din Comandău

IMG_8431În preajma Găştii Zurli veştile bune nu contenesc să sosească, tocmai de aceea vă transmitem că cea mai iubită trupă de animaţie din România revine în judeţul nostru când debutează construcţia noii şcoli din Comandău.

„Abia aşteptăm să înceapă reconstrucţia şcolii pentru că o să venim cu toată Gaşca la muncă şi o să facem clacă, o să adunăm oamenii să facem treabă împreună. Noi o să fim şefi de şantier la Comandău! Ne-am legat de povestea aceasta datorită vouă şi ne-a intrat la suflet. Cu siguranţă că vom urmări tot ceea ce se întâmplă şi vom face tot ce ţine de noi să sprijinim Asociaţia pentru Comunitate, ducând mai departe mesajul vostru şi convingând şi alţi oameni să ni se alăture încercând să Le dăm şcoala înapoi”, a transmis fondatoarea Zurli, Mirela Retegan.

Unde îi mai puteţi vedea pe prietenii de la Zurli

Până când vor reveni la noi în judeţ, actorii Zurli vor avea multă treabă pentru că îi veţi putea întâlni în 20 de oraşe din România şi la evenimente grandioase din capitală.

„În viitorul apropiat oamenii ne pot vedea în 20 de oraşe din România. Aici, aproape de voi, o să ajungem în 15 martie la Braşov, la Sala Sporturilor. Cred că încă mai sunt câteva bilete la vânzare. Pe 21 aprilie în Bucureşti, la Sala Polivalentă avem primul nostru spectacol de o asemenea amploare, iar în vară vă invit cu drag pe toţi în weekendul 18-19 iunie, pe Domeniul Stirbey, în Buftea, lângă Bucureşti, va avea loc primul festival Zurlandia, primul festival al familiei din România. Vrem să intrăm în Cartea Recordurilor cu familia românească, cu părinţi şi copii care se joacă împreună. Vom avea două zile în care vom redescoperi bucuria de a ne juca în familie”, a spus Mirela Retegan.

Omenirea merge într-o direcţie bunăIMG_8612

Din ianuarie şi până acum, adică într-o lună şi jumătate, s-au strâns aproximativ 80.000 de lei din cei 800.000 de euro, cât e nevoie pentru reconstrucţia şcolii, respectiv circa 2% din suma necesară.

Potrivit directorului şcolii, oamenii care s-au strâns în jurul său de când a început lupta pentru construirea unei şcoli pentru copiii din Comandău îi arată în fiecare zi că „omenirea se îndreaptă spre un drum mai bun. Atâţia oameni excepţionali am întâlnit de când s-a întâmplat tragedia cu şcoala, încât nu îmi vine să cred. Sunt mândru că oamenii din judeţ şi din ţara asta, dar mai ales comunitatea, sunt aşa de sensibili la această dramă a noastră. E extraordinar! Cred că o astfel de societate ne trebuie: în care ne ajutăm unii pe alţii, indiferent de etnie. Aşa e corect! Eu spun că între oamenii de rând problema etniei nu prea se pune. Problemă era acolo unde politicul pune beţe în roate. Azi am putut să vedem că între români şi maghiari nu există probleme. Aici, la spectacol au fost şi mulţi copii unguri, după cum am auzit. Aşa e normal şi aşa ar trebui să fie tot timpul. Eu cred că ne îndreptăm într-o direcţie bună”, a mai punctat directorul şcolii.

Campania „Le dăm şcoala înapoi” continuă alături de Zurli

Aşadar, campania #ledămșcoalaînapoi merge mai departe alături de Gaşca Zurli şi ceilalţi parteneri, până în ziua în care copiii din Comandău vor avea o școală nouă. De aceea, sprijinul oricărei persoane dornice de implicare este binevenit, având în vedere faptul că suma necesară pentru ca acest deziderat să devină realitate este de 800.000 de euro.

Reamintim faptul că incendiul din 9 ianuarie a distrus peste 30% din suprafața clădirii de lemn şi alte 25 de procente au fost afectate parţial. Pompierii covăsneni au avut nevoie de aproximativ șapte ore până să stingă incendiul, cel mai mare din istoria comunei. Pe de altă parte, incendiul a fost urmat de o mișcare de solidarizare a societății covăsnene cu locuitorii Comandăului.

Astfel, Asociația pentru Comunitate (APC) și cotidianul „Observatorul de Covasna” au demarat, cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău (13-15 ianuarie), campania „Le dăm școala înapoi“ (#ledamscoalainapoi). Inițiativa a fost promovată și pe mașina de concurs a pilotului Szabó Csongor, care, de atunci, ne-a rămas alături în această campanie. Totodată, reprezentanții APC au trimis scrisori către mai mulți oameni de afaceri, invitându-i la solidaritate. Primul om de afaceri care a răspuns solicitării, Bartok Árpád (Servint SRL) a donat o sumă de bani și geamurile termopan necesare școlii, după ce va fi reabilitată. Acestora li s-au alăturat Berszány Tibor, deținătorul lanțului comercial local Bertis, și Kovács István, patronul Best Western Hotel Park. Ei sunt cei care au asigurat masa, respectiv cazarea actorilor pe durata șederii la Sfântu Gheorghe, făcând astfel posibilă întâlnirea copiilor din Comandău, dar și a publicului interesat cu îndrăgita trupă Zurli.

Opera Comică pentru Copii din Bucureşti se alătură campaniei

Tot în scopul sprijinirii reconstruirii şcolii de la Comandău, ca parte a campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, în data de 25 mai a.c. la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe va avea loc spectacolul caritabil „Don Quijote”, pe care îl va susține Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.

Conturi deschise pentru donaţii

Cei care nu pot să ajungă la evenimente, dar vor să se alăture campaniei, pot să facă donații în conturile de mai jos ale Asociaţiei Pro Comandău: RON: RO10BTRLRONCRT0288651301, EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301, HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301, CUI: 34385327, COD CLIENT: 2886513. Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Totodată, persoanele interesate să contribuie cu sume mai mari decât costul biletului achiziționat, vor avea la dispoziție o urnă specială în care vor putea dona sumele pe care le vor considera oportune pentru cauza în discuție.

Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744 316 139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și „Observatorul de Covasna”.

https://youtu.be/7IlMxl9yp6U

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.