Covasna Media Group|Tuesday, 23 May, 2017

Pagubele provocate de urşi, evaluate la circa 170.000 de lei 
Urşii au produs anul trecut pagube în valoare de aproape 170.000 de lei în judeţul Covasna, potrivit unei evaluări făcute de Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului.

Directorul instituţiei, Gheorghe Neagu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţul Covasna trăiesc în jur de o mie de urşi, iar anul trecut s-au înregistrat 105 atacuri ale acestora, soldate cu pagube materiale.

„În anul 2016 valoarea pagubelor provocate de urs, atât la animalele domestice, cât şi la culturile agricole, se ridică la aproximativ 169-170.000 de lei. Nu este creştere faţă de alţi ani, pentru că dacă în 2014 am avut 178 de pagube, în 2016 am avut 105 pagube, în 2015 am avut 50 de pagube, iar în 2012 am avut 124 de pagube provocate de urs (…) Avem pe anul trecut în jur de 23 de hectare de cultură de porumb distruse, avem ovăz, rapiţă, pomi (…) La animale avem foarte multe atacuri ale urşilor la bovine, în jur de 30 de atacuri, la ovine în jur de 100, la stupi, cabaline, porcine, caprine“, a spus Gheorghe Neagu.

Potrivit acestuia, anul trecut lupii nu au provocat daune în judeţul Covasna, spre deosebire de anii anteriori, în 2015, când s-au înregistrat 13 cazuri, în 2014, 6 cazuri şi în 2013, 29 de cazuri. În schimb, mistreţii au făcut ravagii în culturile agricole, valoarea pagubelor fiind evaluată la circa 65.000 de lei.

Neagu a mai menţionat că cetăţenii care au suferit pierderi din cauza mistreţilor nu vor putea fi despăgubiţi de stat având în vedere că, spre deosebire de lupi şi de urşi, această specie de animale nu este protejată prin lege.
Comentarii Facebook

Comentarii.

1 Răspuns la Pagubele provocate de urşi, evaluate la circa 170.000 de lei

  1. Florin Popescu

    Cu tot respectul, dar domnul Neagu a mentionat gresit. Si mistretul este ocrotit de lege, dar este indiferent daca e sau nu protejat, proprietarul pamintului, daca e vorba de multe hectare, poate sa faca asigurare impotriva mistretilor. Asta nu inseamna ca si recolta este recuperata, dar macar este despagubita. O alta posibilitate, pt terenuri mai mici, este gardul electric, deja la moda. Este inofensiv oamenilor, dar tine la distanta mistretii si daca e facut cum trebuie nici lupii nu vor avea chef sa treaca peste acel gard.Am vazut cum functioneaza si nu mi-a venit sa cred. Mistretul s-a invirtit neputincios si dupa un timp se lasa pagubas Despre ursi? Da, e greu sa te aperi, dar nu imposibil.Este o investitie mai mare, dar daca vrem sa protejam ograda atunci investim. La stina e mai greu, dar cine a intrat in teritoriul cui? Pai…

     

Adaugă Comentariu

-->