ACTUALITATE 2 februarie 2017

Patru clase şi două unităţi de învăţământ covăsnene se vor desfiinţa în noul an şcolar

de Iulia Drăghici - Taraș | 2284 vizualizări

Reţeaua şcolară covăsneană va avea 312 unităţi de învăţământ şi 68 de clase

Din anul şcolar viitor, 2017/2018, la nivelul judeţului Covasna vor fi înfiinţate cu patru clase de liceu mai puţin la învăţământul de masă, la zi, arată proiectul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna. Astfel, vor fi 68 de clase la toate licee din judeţ, comparativ cu 72, cât sunt în acest an. Motivul este dat de scăderea numărului de elevi înscrişi în clasele a VIII-a, de la 2017 la 1902 elevi. Trei din cele patru clase desfiinţate sunt de profil tehnic şi a patra de la profilul vocaţional. De asemenea, şi numărul unităţilor de învăţământ va scădea anul viitor, de la 314 la 312.

„După discuţii cu directori, comitet local de dezvoltare şi aşa mai departe, am reuşit să finalizăm aceste cifre şi în final am şi transmis proiectul la Minister. (...) Planul va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern. Abia atunci vom avea planul final. De obicei, cam până pe 10 aprilie am primit Hotărârea de Guvern şi nu prea vin modificări din partea lor”, a declarat inspectorul şcolar general Kiss Imre, într-o conferinţă de presă.

Potrivit unui grafic întocmit de Inspectorat cu date de la toate unităţile de învăţământ, în ultimii 27 de ani în judeţul Covasna numărul claselor de profesională au scăzut constant, de la 68 câte erau în 1989 la 32 în prezent, în vreme ce la profilul teoretic scăderea nu a fost atât de masivă (de la 43 la 36), semn că absolvenţii claselor a VIII-a aleg să studieze la clasele teoretice, fiind mai puţin atraşi spre a învăţa o meserie.

Şi în Sfântu Gheorghe s-a menţinut aceeaşi tendinţă de scădere, iar în prezent s-a ajuns la un număr aproape egal de clase, 16 de profil teoretic şi 15 de profesională.

Două unităţi de învăţământ se vor desfiinţaInspectoratul Scolar iarna - febr 2017

În prezent, la nivelul judeţului Covasna funcţionează 314 unităţi de învăţământ, iar de anul viitor două vor fi desfiinţate. Acestea sunt Grădiniţa cu program normal de la Comolău, Reci şi Şcoala Primară de la Fotoş, Ghidfalău.

„Începând din acest an, copiii merg la Şcoala Primară de la Reci şi de anul viitor va merge şi Grădiniţa. Transportul este asigurat, clasele sunt constituite. La Fotoş, în acest an şcolar este o clasă simultană formată din un elev de la clasa pregătitoare şi şapte elevi clasa a IV-a. Începând de anul şcolar viitor cei de a IV-a vor merge automat în clasa a V-a la Ghidfalău. Ar mai fi rămas un sigur elev de clasa I, singur, pentru că nu mai avem copii care să intre la pregătitoare şi şcoala primară va rămâne goală”, a explicat Kiss Imre.

În ceea ce priveşte unităţile cu personalitate juridică, inspectorul general a precizat că datorită comasării Liceelor„Kós Károly” cu „Puskás Tivadar”, numărul lor va scădea de la 79 la 78.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.