ACTUALITATE 5 martie 2017

Forumul Civic solicită fonduri pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi monumentul Ostaşului Român

de Agerpres | 2580 vizualizări

Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a adresat, vineri, o scrisoare deschisă primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, şi Consiliului Local municipal prin care solicită alocarea, din bugetul acestui an, a fondurilor necesare pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” şi statuii Ostaşului Român din zona Gării.

În scrisoare se menţionează, printre altele, că spre deosebire de unităţile de învăţământ cu predare în limba maghiară, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” nu a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale.

„Făcând un inventar sumar, constatăm cu dezamăgire că principala unitate de învăţământ în limba română – Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', spre deosebire de liceele/colegiile din municipiu cu predare în limba maghiară, nu a beneficiat de investiţii majore în infrastructură, deşi o reabilitare masivă a întregii baze materiale este absolut necesară. Astfel, deşi toate celelalte unităţi similare din oraş au fost incluse în ample programe de investiţii, Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' a fost omis ani la rândul de la asemenea investiţii, deşi este cea mai importantă unitate de învăţământ în limba română din judeţ, ceea ce ne face să credem că nu neapărat resursele financiare sunt problema principală, ci lipsa de implicare sau poate chiar o atitudine discriminatorie, aspect pe care îl considerăm inacceptabil pentru o autoritate a administraţiei publice locale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Conducerea Forumului remarcă, de asemenea, preocuparea autorităţilor locale pentru păstrarea valorilor culturale, ocrotirea monumentelor de for public şi dezvelirea unor monumente, busturi şi statui ale unor personalităţi sau simboluri ale culturii şi istoriei maghiare, în contrast cu dezinteresul faţă de simbolurile comunităţii româneşti.

„Dacă în centul oraşului, în faţa Grupului Statuar Mihai Viteazul este menţinută o grămadă de moloz, Monumentul Ostaşului Român din cartierul Gării se află într-o continuă stare de degradare. (...) Deşi, la o primă vedere investiţiile la acest obiectiv nu ar fi unele care să implice costuri deosebit de mari, fiind vorba despre placarea monumentului, înlocuirea plăcilor de marmură de pe scări, amenajarea spaţiului verde şi câteva alte mici intervenţii, nici până astăzi nu au fost luate măsuri pentru reabilitarea sa. (...) Vă adresăm aceeaşi rugăminte, de a prevedea fondurile necesare reabilitării acestui monument reprezentativ al oraşului nostru şi al comunităţii româneşti din oraş, convinşi fiind de realitatea ultimilor ani, care a demonstrat că, atunci când doreşte, Consiliul Local poate finanţa şi asemenea proiecte”, se mai menţionează în documentul citat.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă la câteva zile după ce conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul instituţiei până pe data de 15 martie a.c.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.