ACTUALITATE 5 martie 2017

Subvenţiile au început să ajungă la fermieri

de Iulia Drăghici - Taraș | 1302 vizualizări

La adunarea generală a membrilor Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna de vineri, 3 martie a.c., directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Covasna, Marius Popica, a transmis celor prezenţi că plata pentru o parte din subvenţii a început. Acesta a spus de asemenea că se fac eforturi pentru ca toţi fermierii să beneficieze în această primăvară de banii pe subvenţii pentru a putea dispune de resursele necesare investiţiilor pentru acest an de producţie.

„Noi suntem optimişti. Sperăm ca până în 31 martie să plătim tot ce putem, subvenţiile şi pe teren şi pe animale. Sperăm să intre banii la timp. Sămânţa trebuie băgată în pământ primăvara, degeaba o mai bagi în decembrie, că nu mai faci nimic. Deci să vină banii la timp ca să puteţi să îi folosiţi! Acest lucru va fi benefic şi pentru economie şi pentru tot”, a declarat directorul APIA Covasna, Marius Popica.

În acelaşi context, acesta a mai explicat că de la 1 martie APIA a început preluarea de cereri, dar şi efectuarea anumitor plăţi. „Începând cu 1 martie am început preluarea cererilor pentru suprafaţă. Am trimis invitaţiile pentru cei care sunt aşteptaţi în primele două săptămâni din martie să depună cererile la APIA. S-a început cu cei care au numai suprafaţă, fără zootehnie. Zootehnia va fi preluată după 15-20 martie. La momentul respectiv, fiecare o să primiţi invitaţiile, aşa cum s-a făcut în fiecare an. Şi tipul de documente este acelaşi. (...) Am început să facem plăţile, aşa cum a promis şi domnul ministru (al Agriculturii, Petre Daea - n. red.). (...) De luni, marţi, miercuri o să înceapă să intre banii pentru aceste ajutoare tranzitorii, care sunt din bugetul naţional. Săptămâna trecută s-a plătit pentru arabil. Aceşti bani trebuie să fie deja în conturile dumneavoastră, am autorizat pe toată lumea care a avut arabil pe campania 2016. (...) Începând cu data de 15 martie se va da Hotărâre de Guvern pentru cuantumul pe sprijinul cuplat. (...) Trebuie subliniat un lucru: dacă sprijinul de bază pentru suprafaţă este unul de subzistenţă, pentru toată lumea, sprijinul cuplat la zootehnie şi la vegetal vine pentru cei care fac zootehnie şi agricultură aşa cum scrie la carte, cu animale de rasă, cu control oficial al producţiei, cu soiuri certificate şi aşa mai departe. E foarte bine că se porneşte pe două ramuri: una de subzistenţă şi alta cu bani mulţi pentru cei care fac lucru de calitate”, a spus directorul executiv APIA Covasna, Marius Popica.

Acesta a mai transmis că legislaţia s-a clarificat în ceea ce priveşte subvenţiile primite atunci când animalele se găsesc în păşunat, problemă ridicată de fermieri la întâlnirile informative anterioare. „Pentru asociaţiile care au teren de la Primării în arendă sau procesiune s-a reglementat modul în care se pot solicita subvenţii pentru aceste păşuni. Se face exploataţie zootehnică temporară pe numele asociaţiei pentru perioada de vară, din mai până în septembrie, pentru cinci luni şi animalele care păşunează în respectivul păşunat, luat în concesiune în asociaţie sunt transferate temporar de la fermieri la asociaţie. (...) Este doar o evidenţiere a animalelor care în perioada de vară nu sunt la dumneavoastră în fermă, ci la păşunat”, a explicat Popica.

Platforma de gunoi, o investiţie costisitoare, dar obligatorie

Directorul APIA a ţinut să sublinieze în faţa fermierilor prezenţi la Sfântu Gheorghe că deşi este o investiţie majoră, greu de suportat, aceştia sunt obligaţi să înceapă cât mai repede construirea de platforme ecologice de gunoi, pentru că altfel se percep penalizări din ce în ce mai mari.

„Din cauza faptului că România are probleme cu nitraţii şi nitriţii din pânzele freatice, fiecare crescător de animale trebuie să aibă platformă de gunoi. S-au încercat toate metodele să se găsească o formulă, fie de finanţare sau de minimis prin care să sprijinim măcar cu o sumă fiecare fermier care are nevoie să facă această platformă de gunoi. Indiferent că azi sau mâine, tot va trebui să avem aceste platforme. Tot povestim că în Elveţia este grajdul lângă primărie, dar acel grajd are şi platformă şi are toate condiţiile de stocare ca la carte a gunoiului de grajd. Trebuie găsite soluţii fie individual, fie la comun cum este la Ozun. Sunt penalizări tot mai mari pentru lipsa acestei platforme”, a mai spus Marius Popica.

 

 

Teme articol: APIA fermieri subventii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.