ACTUALITATE 20 martie 2017

Grevă japoneză la DJST Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2644 vizualizări

„Domnule Dunca, de opt ani Sportul şi Tineretul nu au bani”

Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Covasna a luat parte luni, 20 martie, la o acţiune de protest iniţiată la nivel naţional de Sindicatul Naţional de Tineret şi Sport. La Sfântu Gheorghe protestul a fost organizat sub formă de grevă japoneză, fără întreruperea orelor de muncă, dar cu publicarea online a câtorva imagini care condamnă inechităţile salariale din sistem.

Angajaţii DJST Covasna pledează împotriva discriminărilor salariale la care sunt supuşi de ani de zile, dar şi „pentru a atrage atenţia asupra stării dramatice a acestei situaţii din sistemul teritorial al Ministerului Tineretului şi Sportului”, ne-a declarat consilierul de tineret, Cătălin Lazăr, care a precizat că angajaţii instituţiilor subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) au „în momentul de faţă cele mai mici salarii din cadrul sistemului bugetar din România”.

„Vorbim despre democraţie şi este important ca fiecare persoană să poată să îşi exprime punctul de vedere şi mai mult decât atât, să aibă dreptul să refuze umilinţa oferită de un statut pe care l-a câştigat după ani de studii, printr-un concurs şi să ia poziţie şi faţă de dispreţul politicienilor şi indiferenţa conducătorilor de la Minister. Fiecare dintre noi doreşte să îşi facă meseria în condiţii decente, corecte, conforme cu secolul în care trăim, să fie respectat pentru ceea ce face şi mai ales să fie retribuit în mod echitabil şi decent”, a declarat Cătălin Lazăr pentru „Observatorul de Covasna”. Acesta a oferit drept exemplu chiar situaţia personală, precizând că salariul de care beneficiază după mai bine de opt ore de muncă pe zi ajunge la mai puţin 1.200 de lei lunar. „Sunt consilier de tineret cu studii superioare, am obţinut postul prin examen şi am salariu 1.174 de lei pe care îi primesc direct în mână”.

Petiţe online pentru semnalarea inechităţilor salariale

Anterior acestei greve, consilierul DJST Covasna, Cătălin Lazăr a iniţiat şi o petiţie online, folosită ca un semnal de alarmă pentru „indiferenţa, neimplicarea şi nesoluţionarea revendicărilor sindicale de către Ministerul Tineretului și Sportului în eliminarea inechităților salariale”.

„Petiţia a anticipat această grevă japoneză. Aceste proteste le fac în calitate de angajat şi de tată. Până la urmă, noi vrem să vorbim despre calitate, despre standarde de calitate, despre alinierea la nişte tendinţe europene, dar noi nu avem o minimă decenţă în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea din punct de vedere al salarizării. Ce este cel mai ciudat este că toate guvernările care au venit au vorbit despre tineret şi despre sport ca două domenii de importanţă strategică. (...) Şi cu toate acestea, sistemul de salarizare de la toate instituţiile subordonate MTS-ului este unul sub orice critică. Să nu uităm că activitatea noastră este una complexă. Avem domenii de activitate diverse şi responsabilităţi mari, gestionăm fonduri nerambursabile, trebuie să sprijinim dezvoltarea comunitară, trebuie să creăm premisele pentru dezvoltarea tineretului – cu alte cuvinte suntem parte din procesul de evoluţie al acestei ţări, dar cu toate acestea avem în momentul de faţă cele mai mici salarii din cadrul sistemului bugetar din România. Practic noi nu dorim decât să ne aliniem la ceea ce se întâmplă în cadrul aceluiaşi sistem. Ministerul Tineretului şi Sportului trebuie să stea alături de celelalte Ministere”, a mai spus Lazăr.

Petiţia poate fi consultată la adresa: https://www.petitieonline.com/stop_inechitilor_salariale_din_sistemul_de_tineret_i_sport#form

Pregătiţi să iasă în stradă

Cătălin Lazăr a mai explicat că în spatele acţiunii de protest de luni stau multe alte demersuri demarate la nivel de sindicat, rămase însă fără rezultat. Chiar dacă această acţiune de protest s-a lăsat doar cu câteva imagini pe reţeaua de socializare Facebook, protestatarii spun că nu se vor opri aici dacă situaţia nu se schimbă. Aceştia sunt dispuşi ca pentru viitor să organizeze chiar un protest naţional în faţa sediului din Bucureşti. „Facem un apel ca organizaţiile sindicale, organizaţiile patronale, societatea civilă să vină alături de noi în a ridica standardele”, a spus Lazăr, subliniind că investiţiile în administraţia publică, dar mai ales în organismele care se ocupă de tineret sunt cu adevărat importante pentru întreaga societate şi pentru viitor.

Teme articol: fonduri SPORT greva DJTS
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 21 martie 2017
Salariul ala e bataie de joc, fara discutie, dar intreb: ce "munca" fac angajatii DJST in cele 8 ore?! Intreb sincer. Pentru ca in Romania, eu nu inteleg cu ce se ocupa nici Ministrul de resort, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.