ACTUALITATE 28 martie 2017

Opera Comică pentru Copii din București sprijină reconstrucţia şcolii din Comandău

de Iulia Drăghici - Taraș | 1806 vizualizări

Spectacolul „Don Quijote” al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti vine la Sfântu Gheorghe în cadrul campaniei „Le dăm şcoala înapoi”

Campania „Le dăm şcoala înapoi”, iniţiată de Asociaţia pentru Comunitate şi „Observatorul de Covasna”, îşi continuă misiunea de strângere de fonduri pentru reconstrucţia şcolii „Horn David” din Comandău, alături de alţi doi parteneri de nădejde: Opera Comică pentru Copii din Bucureşti şi Asociaţia de Tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe. Împreună, vom pune la cale un eveniment magic, iar toţi banii colectaţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi scopului amintit.

„Campania #ledămșcoalaînapoi a catalizat foarte multe energii și a reușit să provoace gesturi remarcabile. Colaborarea dintre Asociația pentru Comunitate, Asociația  „Ecou” și Opera Comică pentru Copii este un nou exemplu de solidaritate și nu pot decât să mă bucur că după spectacolele Gașca Zurli, le oferim copiilor din județ, și nu numai, șansa unei noi experiențe agreabile, dar și oportunitatea de a contribui la reconstrucția școlii din Comandău. Vă așteptăm pe toți la spectacol!”, transmite preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate şi directorul ziarului „Observatorul de Covasna”, Daniel Santa.

Sprijinul celor doi parteneri este un motiv în plus să credem că scopul campaniei va fi atins, spune şi coordonatorul activităţilor, Mirela Cara. „Când am inițiat campania #ledămșcoalaînapoi, am sperat că acțiunea noastră va avea un succes răsunător, dar ne era greu să anticipăm faptul că vom extinde lucrurile la nivel național. După Gașca Zurli, Opera Comică pentru Copii se alătură proiectului nostru, ducând mai departe mesajul de ajutor pentru Școala din Comandău, ceea ce ne umple sufletele de bucurie și ne dă încredere că scopul nostru va fi atins și că în toamnă copiii din Comandău vor avea cea mai frumoasă și mai nouă școală din județ”, a precizat aceasta.

Potrivit coordonatorului PR al Operei Comice pentru Copii, Mădălin Guruianu, decizia de a veni alături de campania „Le dăm şcoala înapoi” a fost una foarte simplă. „Încă de la începutul anului am propus Comitetului Director al Operei Comice pentru Copii să ne alăturăm campaniei pentru școala de la Comandău, iar răspunsul a fost, bineînțeles, pozitiv. În frunte cu doamna director Felicia Filip, întreaga echipă a decis să fie parte a acestui uriaș efort de reconstruire a acestei școli”, ne-a spus Guruianu.

Nici tinerii de la „Ecou” nu au stat pe gânduri când a venit vorba de sprijinirea reconstrucţiei din Comandău, astfel că echipa „Le dăm şcoala înapoi” este din ce în ce mai mare şi mai puternică. „Încă de când s-a produs acel incendiu devastator, am încercat prin resurse proprii să sprijinim iniţiativele de solidaritate, astfel că la începutul anului am donat câteva sute de cărţi pentru biblioteca şcolii în cadrul campaniei desfăşurate de Teatrul Andrei Mureşanu. Imediat după aceea, s-a dat startul campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, iar rezultatele obţinute în scurtul timp de la lansare sunt extraordinare. Iată că s-a demonstrat încă o dată că locuitorii din judeţul Covasna sunt foarte implicaţi în comunităţile lor şi sunt demni de exemple de solidaritate. Tocmai de aceea, suntem mai mult decât bucuroşi să facem parte din echipa care va organiza spectacolul caritabil al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, astfel putem acorda şi noi o mână de ajutor, pentru că orice efort depus în această campanie va ajuta comunitatea din Comandău”, a punctat preşedintele „Ecou”, Alexandru Ujvarosi-Brezeanu.

Biletele pentru cel mai de succes spectacol al Operei Comice pentru Copii sunt deja la vânzare

Aşadar, avem bucuria să vă anunţăm că spectacolul „Don Quijote” al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, teatrul cu cei mai mulţi spectatori din capitală, va ajunge pe scena sălii mari a Teatrului „Tamási Áron”. Evenimentul va avea loc în 25 mai, de la ora 17:30.

Părinţii şi copiii care îşi doresc să participe la eveniment pot deja să îşi achiziţioneze biletele de la Biroul de Organizare Evenimente din centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Preţul unui bilet este de doar 25 de lei, cu menţiunea că fiecare participant va fi astfel un donator în reconstrucţia şcolii de la Comandău.

„Pentru covăsneni va fi a treia întâlnire cu spectacolele de la Opera Comică pentru Copii, precedentele fiind opera „Don Pasquale” și musicalul „Coana Chirița”. Pentru a completa experiențele, de data aceasta vom veni pe scena mare a Teatrului din Sfântu Gheorghe, cu un balet clasic, după aventurile lui Don Quijote, un spectacol de doar o oră, adaptat pentru copii între 4 și 14 ani. Jucat deja de peste 20 de ori pe scena mare a Operei Comice pentru Copii, în fața a peste 10.000 de spectatori, „Don Quijote” este unul dintre cele mai de succes spectacole ale instituției noastre. Ca la toate spectacolele noastre, sunt bineveniți și adulții, care, suntem convinși, se vor simți foarte bine. Anul trecut am avut aproape 100.000 de spectatori, iar de anul acesta am depășit 10.000 de spectatori pe lună, devenind teatrul cu cei mai mulți spectatori dintre instituțiile culturale ale Capitalei. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de un spectacol fermecător și să ajutăm împreună la construirea școlii de la Comandău, un loc cu adevărat de poveste”, mai transmite Mădălin Guruianu.

Faptul că spectacolul „Don Quijote” este apreciat în aceeaşi măsură de copii, cât şi de părinţi îl confirmă şi preşedintele Asociaţiei „Ecou”. „Noi sperăm să fie o sală arhiplină, iar copiii să se bucure de spectacol şi să rămână cu amintiri frumoase. Din experienţele avute la Sfântu Gheorghe şi Bucureşti, vă spun cu mâna pe inimă că spectacolele Operei Comice pentru Copii sunt absolut magice pentru cei mici şi nu numai – în fiecare adult există un „copil” care se bucură de un astfel de spectacol. Eu de fiecare dată am ieşit din sală cu o senzaţie de bine şi cu zâmbetul pe buze”, a subliniat Alexandru Ujvarosi-Brezeanu.

120.000 de lei s-au strâns până acum pentru școală

Conform ultimelor date, pentru reconstrucția școlii din Comandău s-a strâns, cu tot cu donațiile în valută, echivalentul a aproximativ 120.000 de lei (circa 26.370 de euro – n. red.). Suma necesară pentru ca micuții din Comandău să aibă o școală nouă este de 800.000 de euro, respectiv circa 3,6 milioane de lei.

Pentru că efortul financiar de reconstrucţie a şcolii este peste puterile autorităţilor locale, şi cel mai probabil şi peste cel al campaniilor de strângere de fonduri, Primăria Comunei Comandău a depus un proiect pentru accesarea de fonduri din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), coordonat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP), pentru care încă se aşteaptă răspuns.

Campania „Le dăm şcoala înapoi” s-a extins la nivel naţional

Tot în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucţia şcolii din Comandău, Gaşca Zurli, cea mai iubită trupă de animaţie din România, s-a alăturat Asociaţiei pentru Comunitate şi a susţinut în 21 februarie două spectacole caritabile în prezenţa a peste 600 de părinţi şi copii. 13.400 de lei au plecat atunci în contul Asociaţiei Pro Comandău. Anterior zilei spectacolului, prin frig şi zăpadă, Gaşca Zurli le-a făcut o vizită copiilor din Comandău, alături de care s-a cântat şi dansat.

Astfel, prin intermediul Zurli, iar acum şi cu ajutorul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, „Le dăm şcoala înapoi” este o campanie despre care putem spune că se desfăşoară la nivel naţional.

Incendiul din 9 ianuarie, un nou început pentru Şcoala din Comandău

Reamintim faptul că incendiul din 9 ianuarie a distrus peste 30% din suprafața clădirii de lemn şi alte 25 de procente au fost afectate parţial. Pompierii covăsneni au avut nevoie de aproximativ șapte ore până să stingă incendiul, cel mai mare din istoria comunei. Pe de altă parte, incendiul a fost urmat de o mișcare de solidarizare a societății covăsnene, şi nu numai, cu locuitorii Comandăului.

Campania „Le dăm școala înapoi“ (#ledamscoalainapoi) a pornit cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău (în 13-15 ianuarie), la câteva zile după incendiu. Inițiativa a fost promovată și pe mașina de concurs a pilotului Szabó Csongor, care, de atunci, ne-a rămas alături în această campanie.

Între timp, reprezentanții APC au trimis scrisori către mai mulți oameni de afaceri, invitându-i la solidaritate. Primul om de afaceri care a răspuns solicitării, Bartok Árpád (Servint SRL) a donat o sumă de bani și geamurile termopan necesare școlii, după ce va fi reabilitată. Acestora li s-au alăturat Berszány Tibor, deținătorul lanțului comercial local Bertis, și Kovács István, patronul Best Western Hotel Park. Ei sunt cei care au asigurat masa, respectiv cazarea actorilor Zurli pe durata șederii la Sfântu Gheorghe, făcând astfel posibilă întâlnirea copiilor din Comandău, dar și a publicului interesat cu îndrăgita trupă de animaţie.

Conturi deschise pentru donaţii

Cei care nu pot să ajungă la evenimente, dar vor să se alăture campaniei, pot să facă acest lucru prin donații în conturile Asociaţiei Pro Comandău: RON: RO10BTRLRONCRT0288651301, EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301, HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301, CUI: 34385327, COD CLIENT: 2886513. Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și „Observatorul de Covasna”.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.