ACTUALITATE 28 martie 2017

Pachetul „Pe urmele nobililor”, lansat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului Covasna

de Agerpres | 1348 vizualizări

Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna a lansat recent un nou pachet turistic, denumit „Pe urmele nobililor”, prin intermediul căruia le oferă turiştilor din ţară şi străinătate posibilitatea de a petrece o vacanţă de câteva zile în mai multe conace din zonă, printre care şi cel din Valea Zălanului al prinţului Charles al Marii Britanii.

În oferta postată pe site-ul www.viziteazacovasna.ro se menţionează, printre altele, că judeţul Covasna are peste 160 de conace şi castele, unele redate circuitului turistic ca hoteluri sau muzee, altele în curs de renovare.

De asemenea, se menţionează că prinţul Charles al Marii Britanii are „o afinitate specială” pentru judeţul Covasna şi că preferă să vină aici primăvara, pentru 'a se bucura de câmpurile pline de flori'.

„Dacă sunteţi curioşi cum arată pensiunea prinţului Charles aflată la Valea Zălanului, dar şi a bunului său prieten, contele Kálnoky, aflată la Micloşoara, dacă vă place viaţa simplă şi autentică, dacă vreţi să gustaţi, la propriu şi la figurat, din tradiţiile locului, atunci aceasta ofertă vi se potriveşte de minune”, se arată pe portalul menţionat.

Potrivit sursei citate, ambele conace au doar câteva camere pentru cazare şi de cele mai multe ori sunt rezervate în avans de turişti din toată lumea.

Ambele pachete oferă sejururi de 2 nopţi (3 zile) sau de 3 nopţi (4 zile), cu pensiune completă, cu preparate tradiţionale din zonă şi diverse activităţi, cu ar fi excursii şi vizite la ateliere meşteşugăreşti.

„La Valea Zălanului turiştii pot face drumeţii la păşunile înalte şi la câmpurile de flori adorate de prinţul Charles, pot opta pentru plimbări cu căruţa sau pentru călărie. Dacă vremea permite, prânzul se serveşte în aer liber. În fiecare zi sunt prevăzute alte activităţi gratuite. Sâmbăta, spre exemplu, este Ziua satului, ziua în care turiştii descoperă casele localnicilor şi meşteşugarii din sat. Turiştii care se cazează la Micloşoara au ocazia să descopere întreaga Transilvanie, în fiecare zi organizându-se excursii opţionale la Viscri, Bran, Braşov sau Lacul Sfânta Ana. Zilnic se desfăşoară ateliere de meşteşugărit cu instrumente tradiţionale.

În zilele ploioase se vor desfăşura diverse ateliere, precum împâslire cu lână, sculptarea lemnului din crengi maronii pentru bastoane, coaserea unor saci de pânză mici pentru ierburi uscate şi ciuperci, coacerea de kürtőskalács (colac secuiesc) sau cozonac împletit. Toate activităţile sunt incluse în pachet. În fiecare zi, ambele pensiuni au pregătite noi activităţi sau excursii gratuite”, se mai menţionează pe site.

În pachetul de Paşti sunt incluse şi activităţi de încondeiere a ouălor şi o vizită la un fierar care 'potcoveşte' ouă după o metodă tradiţională.

Preţul unui sejur de 2 nopţi (3 zile) este de 212 euro/persoană, iar un sejur de 3 nopţi (4 zile) este de 320 euro/persoană. Copiii sub 4 ani au gratuitate, iar cei între 4 şi 14 ani beneficiază de 50% reducere.

Valea Zălanului este un sat izolat, aflat nu departe de localitatea Malnaş, în care trăiesc aproximativ 120 de persoane, majoritatea vârstnici, care se îndeletnicesc cu agricultura şi creşterea animalelor.

Pe vremuri, spun localnicii, la Valea Zălanului a funcţionat prima fabrică de sticlă din Transilvania, care a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagră din Braşov şi Catedralei Sfântul Mihail din Cluj. Glăjăria a fost construită de familia contelui Kálnoky, dar, în 1860, fabrica a fost distrusă de un incendiu şi nu s-a reconstruit.

Prinţul Charles a cumpărat conacul în urma cu aproape zece ani, l-a restaurat şi l-a transformat în reşedinţă de vacanţă şi obişnuieşte să vină aici, de regulă, o dată pe an.

Departe de fastul de la palat, prinţul îşi petrece timpul plimbându-se prin pădure, cu căruţa, studiind florile de câmp, gustând bucate tradiţionale, dormind în aşternuturi ţesute în casă sau, pur şi simplu, odihnindu-se la umbra nucului bătrân din curtea conacului.

Proprietatea din Valea Zălanului a fost menţionată în urmă cu câţiva ani de revista americană Vanity Fair printre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din lume şi nu puţini sunt turiştii străini dispuşi să plătească sute de euro ca să se bucure de puritatea naturii şi de simplitatea vieţii la ţară.

„Prinţul Charles ne-a oferit o vizibilitate extraordinară în plan internaţional, pentru că venirea sa în Valea Zălanului, în judeţul Covasna este mereu foarte mediatizată atât în ţară, cât şi în străinătate. În judeţul Covasna avem aproape 160 de castele şi conace, iar turismul nobiliar a devenit o nişă foarte profitabilă. (...) Am adus în prim-plan şi meşteşugurile tradiţionale şi meşterii populari, iar aceasta este, de asemenea, o ofertă turistică inedită”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Robert.

Prinţul Charles are şi alte proprietăţi în ţara noastră – clădiri vechi pe care le-a salvat de la distrugere. Preocupat de conservarea monumentelor istorice, îndeosebi a celor din Transilvania, Alteţa Sa s-a implicat în programul de reabilitare a mai multor sate săseşti, întemeiate în secolul al XII-lea, dintre care o parte figurează în patrimoniul UNESCO.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.