ACTUALITATE 12 martie 2017

Elevii covăsneni, din nou singurii din România la Master Class-ul de fizică din Italia

de Iulia Drăghici - Taraș | 3645 vizualizări

Două eleve de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au participat în perioada 12–19 februarie a.c. la a 7-a ediţie a MasterClass-ului de fizică modernă, organizat de prestigiosul Laborator al Institutului Național de Fizică Nucleară, de la Frascati, în apropiere de Roma.

Rebeca Barbu şi Raluca Bârliba, ambele din clasa a XII-a, au avut şansa să vadă fizica aşa cum nu au văzut-o niciodată şi să fie în acelaşi timp singurele reprezentante ale României la cursul internaţional „Inspyre 2017 - International School on Modern Physics and Research”, la care au participat 70 de elevi de liceu din şapte ţări europene.

„Fizica e mult mai mult decât ceea ce facem noi în şcoală, e mult mai interesantă” 

„A fost o experienţă inedită”, ne-a mărturisit Raluca Bârliba, eleva care este deja admisă la Facultatea de Fizică din Cluj Napoca şi care va putea urma cursurile dacă va promova bacalaureatul. „Având în vedere că am fost admisă la facultate şi că vreau să urmez o carieră în fizică, cursul din Italia a fost o experienţă minunată”, a mai spus aceasta.

Cursurile despre mecaCNMV-Frascati 2017 (2)nica cuantică şi univers au fost structurate pe module teoretice şi practice şi au fost susţinute în limba engleză. „Tema de anul acesta a fost «Frontierele universului». Am fost la acceleratorul Dafne. Am intrat înăuntru şi am văzut toată maşinăria, fapt care a fost foarte interesant. Am mai avut şi un experiment pe bază de raze X şi atomi, în care am calculat noi compoziţia anumitor probe”, a mai spus Raluca.

Undele gravitaţionale, constanta lui Planck în mecanica cuantică, diagnosticarea şi conservarea moştenirilor culturale, atomi, raze X, bionanotehnologie şi activităţi în camera de control a acceleratorului de particule Dafne au fost subiectele pe care s-a concentrat ediţia din acest an a masterclass-ului.

„Eu am fost la două experimente care au avut cam aceeaşi bază. Unul a avut tema diagnosticării şi conservării operelor de artă. Am luat câte o bucăţică dintr-o operă de artă şi am analizat-o să vedem ce vopsea şi ce materiale s-au folosit, câţi ani are şi cum poate fi afectată în timp de lumină sau de alţi factori. Am mai participat la un experiment cu bionanotehnologie, care se ocupă de aparate foarte micuţe care se folosesc acum şi în medicină”, ne-a spus Rebeca Barbu, eleva de la CNMV, care ne-a spus că deşi este pasionată de fizică, va urma o carieră în arhitectură. „Chiar dacă nu merg mai departe pe fizică, mi se pare că e o experienţă care merită, dacă ai această şansă. Dacă aş putea, aş mai merge, fără îndoială. Poţi să îţi dai seama că fizica e mult mai mult decât ceea ce facem noi în şcoală şi că e mult mai interesantă”, a mai spus Rebeca.

CNMV-Frascati 2017 (4)Anul 2017 a fost al şaptelea an consecutiv în care elevi din judeţul Covasna, de la CNMV, au ocazia extraordinară de a vizita unul dintre cele mai importante laboratoare de fizică din Europa, fiind în acelaşi timp şi al şaptelea an în care se organizează acest curs internaţional adresat elevilor de liceu. Cei care fac posibilă de fiecare dată această participare sunt sponsorii covăsneni. Anul acesta Top Star 2000, Arcon, Comparty şi Asociaţia pentru Comunitate au fost cele care au sprijinit participarea celor două eleve la masterclass-ul de la Frascati.

„E destul de dificil de ajuns la acest curs pentru că e nevoie de foarte mulţi bani şi fără sponsori ne-ar fi fost foarte greu şi de aceea trebuie neapărat să le mulţumim! De asemenea, trebuie să recunosc că de regulă ne ajută cam aceleaşi persoane şi sperăm să facă acest lucru şi în continuare pentru că pentru noi înseamnă enorm. E o experienţă cu totul şi cu totul altfel decât ceea ce se întâmplă în şcoală”, spune directoarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, profesoara de fizică şi însoţitoarea celor două eleve, Luminiţa Costea.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Frascati, „mediul internaţional şi multicultural de învăţare şi schimbul de idei dintre participanţii din diferite ţări reprezintă cu adevărat un remarcabil atu al acestui masterclass, care oferă în fiecare an elevilor posibilitatea de a învăţa şi mai multe lucruri despre Fizica Modernă şi despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi într-un laborator de cercetare”.

Programul Inspyre a fost demarat în 2011, când a participat un grup mai mic de elevi, majoritatea italieni. Anul acesta, numărul lor a ajuns la 70. Cursanţii au venit din Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia, România, Italia şi în premieră şi din Norvegia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.