ACTUALITATE 30 martie 2017

Sensul unic de pe Strada Gábor Áron, schimbat doar de cetățeni

de Sever Ioan Miu | 3624 vizualizări

Îndelung contestat de șoferii din Sfântu Gheorghe, sensul unic de pe strada Gábor Áron va fi schimbat doar cu cel puțin 5% dintre semnăturile cetățenilor

În prezent, traficul de pe strada Gábor Áron, se desfășoară pe un singur sens, de la Váradi spre pod. Tot în sens unic e și traficul pe Kossuth Lajos și 1 Decembrie 1918, până la magazinul Șugaș. Deși Comisia pentru Urbanism s-a arătat deschisă față de propunerile omului de afaceri și activistului Zoltán Bokor-Toth, sugestiile de a modifica traficul pe tronsonul amintit s-au lovit de rezervele, ba chiar de obiecțiile fățișe ale autorităților.

„Era un oraș care funcționa foarte bine“

Pe 16 martie 2017, Bokor-Toth Zoltan protesta, printr-o imagine pe Facebook, împotriva inflexibilității primăriei cu privire la sensul de circulație de pe străzile Gábor Áron și Kossuth Lajos. Pentru că textul de pe imagine era în maghiară, limbă pe care o înțeleg prea puțin, l-am vizitat pe Bokor-Toth la firma sa. Acolo mi-a arătat o hartă întocmită în 2010, care prevedea, încă de pe atunci, o zonă pietonală în centru și trafic în două sensuri de deasupra parcului și până la Șugaș. Totodată, Bokor-Toth Zoltan mi-a spus că a contactat autoritățile ca simplu cetățean, după ce a discutat cu mai mulți prieteni. „În orașul ăsta, în cinci minute, maxim, puteai să ajungi oriunde. Era un oraș care funcționa foarte bine. Acum, când intru în mașină trebuie să mă gândesc cum să speculez să ajung la serviciu sau acasă, pe cel mai scurt drum, pe ce străduță s-o iau“, mai spune covăsneanul. Odată cu schimbările majore din traficul orașului din octombrie 2015, Gábor Áron s-a transformat dintr-o stradă cu două sensuri, într-o arteră cu un singur sens. Tot de atunci, pe strada Kossuth Lajos se circulă pe un singur sens, ca și pe strada 1 Decembrie 1918, între Primărie și magazinul Șugaș.

„Domnul primar a promis că așteptăm un an de zile, să se obișnuiască lumea“

„Când s-a schimbat traficul, domnul primar a promis că așteptăm un an de zile, să se obișnuiască toată lumea. A trecut un an, nu s-a schimbat, nici nu au încercat. Nu am avut efectiv ce să fac și, ca simplu cetățean, am anexat o scrisoare către Comisia pentru urbanism și amenajarea teritoriului, pe 7 octombrie 2016”, povestește Bokor-Toth. El mai spune că, deși s-a văzut cu edilii, cu reprezentanții poliției și cu cei ai unei firme din București, întrevederea din octombrie 2016 a rămas fără urmări.

Claxoane pentru sensul dublu

Așa că a luat decizia de a posta o fotografie prin care anunța că, în lipsa unor alternative, începând cu 27 martie, în fiecare zi, de la 7:55 la 8:00, va claxona timp de cinci minute, și alte cinci minute de la 16:00 la 16:05, în speranța că îl va auzi cineva. Bokor-Toth a îndemnat și alți cetățeni să participe la acest protest sonor.

Deschidere la Comisia de Urbanism

După ce a postat fotografia pe 16 martie, Bokor-Toth și-a spus că e „fair-play“ să discute cu autoritățile din Comisia pentru Urbanism. S-a întâlnit pe 23 martie cu Comisia iar aceasta a decis să introducă două sensuri pe Gábor Áron și să ia în considerare schimbarea sensurilor și pe celelalte străzi, până la magazinul Șugaș. Totodată, comisia ar mai fi luat în calcul și ca șoferii care ajung din centru pe strada Ciucului să aibă, din nou, prioritate pe această arteră, ne-a mai spus Bokor-Toth. De altfel, acesta din urmă a anunțat, pe 24 martie, că-și anulează protestul.

Viceprimarul Toth-Birtan: „Comisia de Urbanism nu decide asupra circulației“

Zoltan Bokor-TothDorind să aduc la cunoștința cititorilor schimbările din trafic, l-am contactat pe 30 martie pe viceprimarul Toth-Birtan Csaba. „Nu se modifică traficul de pe Gábor Áron, a fost o Comisie de Urbanism la care eu nu am participat, am fost plecat. Dacă eram prezent, încercam să-l calmez pe domnul Bokor-Toth, să nu se ambaleze“. Viceprimarul spune că, la nivelul Comisiei, s-a luat deja o decizie, dar că aceasta nu hotărăște regulile de trafic în Sfântu Gheorghe. „Dacă Primăria are o idee, toate modificările în regim de circulație trebuie avizate de Poliție“. Rolul ședinței a fost de a primi un „semnal de la anumiți cetățeni“. Viceprimarul mai crede că, „dacă pentru Bokor Toth este foarte importantă această idee“, asta nu înseamnă că „orașul trebuie să se miște după dânsul“.

„Eu i-am spus și domnului Bokor, filiera nu este prin Comisia de Urbanism. Dacă vrea o inițiativă cetățenească, atunci trebuie să adune semnăturile de la 5% din populație ca să se facă un proiect de Hotărâre de Consiliu Local. Așa, este o decizie a Comisiei de Urbanism și este cu titlul de adresă către Biroul de Gospodărire Comunală, care este și administratorul drumurilor din municipiu“, mai crede viceprimarul. „Cel puțin eu personal sunt convins că nu e o rezolvare. (...) Părerea mea este că nu putem perturba circulația. Deocamdată, traficul rămâne așa“. „Ne gândim, analizăm, o să luăm o decizie și apoi o punem la Poliție pentru avizare“, mai spune viceprimarul despre toate propunerile lui Bokor-Toth.

IPJ: „Astfel de modificări se pot face numai în baza unor studii și măsurători“

„La sfârșitul anului 2016, un reprezentant al biroului rutier de la Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a participat la o ședință în care a fost punctată și această problemă. Astfel de modificări se pot face numai în baza unor studii și măsurători ale traficului rutier, în asemenea situații Poliția având un rol oarecum consultativ la luarea deciziei. În final (...) dacă administratorul drumului, Primăria, decide adoptarea unor modificări, este necesar și avizul poliției, dar nu stă în puterea noastră să decidem realizarea unor studii sau măsurători“, spune Nicoleta Marin, purtătorul de cuvânt IPJ Covasna.

Pe de altă parte, după ședința din octombrie 2016, „nu a mai existat o abordare pe această temă din partea autorităților către noi“, încheie reprezentantul IPJ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
R, 3 aprilie 2017
se circula pe 2 benzi in centru acuma pe una singura s-au dublat timpul, benzina si nervii consumati si nimeni nu raspunde: - Primaria da idei - Politia numai consulta - Comisia de Urbanism nu citeste integral
Mihu, 31 martie 2017
Sa prezinte public primaria ce studii si masuratori au avut in 2015 cand au distrus traficul normal din acest oras. Sa le publice ca sa vedem ce era rau si de ce acum e bine, desi in 2017 exista citeste integral
Adi, 31 martie 2017
Impresia mea, personala, e ca dl. viceprimar are o disputa personala cu dl. Bokor-Toth. Atita timp cit dl. viceprimar declara "Părerea mea este că nu putem perturba circulația" prin schimbarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.